用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔interview 的情況
go

男拔interview 的情況 [複製鏈接]

請問7號interview 左的家長可唔可以分享下個情況來聽下﹖﹖ 謝謝。
   7    0    0    0

回覆 2# cy664 的文章

吓?泊車係山腳,都唔啱規例喎,一行十幾架車巳搞到亞皆老街交通擠塞,d鄰居會打俾警察,好多大日子警察會來驅趕,大家都唔開心。
你想到的別人早己想到,唔通幾百架車去搶位咩?都係做番普通人排隊啦!

其實如果有駕車人士有做到停車熄匙就ok! 但我見上次interview時有d車都冇做到停車熄匙....企响隔離排隊等的人好辛苦:(

如果怕阿仔排隊排得耐,發呆,咁泊架車在山腳等,可以嗎?最多家長幫手排到咁上下,先叫阿仔上來,可行嗎?

回復 8# fashionmami 的帖子

Hi fashionmami ,

Can you tell why 12noon ar? Do you have the run-down schedule? Thanks.

醒目開學勳章

原帖由 bobbbby 於 11-10-16 01:20 發表
DBS絕對歡迎任何階層學生入讀,佢地為左釋除一般人心目中"貴族"學校形象,仲會主動去一啲普通津貼學校(非名校)舉行推介會,鼓勵一啲成績好但係擔心經濟唔能夠負擔嘅學生報考~~~

學校係擔心家長心態,多過擔心家長經濟能力,有時要 ...

非常同意你最尾o個句!!!!!!
題外話, 就係因為dbs個名氣, 所以好多人都會對學校要求好高, 郁d就用''所謂名校'', ''乜名校係咁咁咁''等等呢d字眼黎形容........都唔知道擺出高姿態既係家長定係學校........mouth:" />
上年, 我去交表到第一+第二次in, 我遇到既都係好nice既對待, 不過我仔1st in完後, 因為我去左行街, 遲左接佢, 結果我係跑上去, 跟住阿仔一見到我又跑出黎, 結果比miss yip 喝住  
咁唔通我又要話miss yip喝我地咩....

DBS絕對歡迎任何階層學生入讀,佢地為左釋除一般人心目中"貴族"學校形象,仲會主動去一啲普通津貼學校(非名校)舉行推介會,鼓勵一啲成績好但係擔心經濟唔能夠負擔嘅學生報考~~~

學校係擔心家長心態,多過擔心家長經濟能力,有時要用好多時間、人力、物力去應付家長。原來最難攪嘅家長,唔係一啲權貴或富豪,有時一啲所謂中產家長仲難頂~~~

原帖由 戀仔狂 於 11-10-16 00:18 發表

呢句話令我好感動!!!!

其實學費資助, 車船津貼等等, 我地呢d草根真係有需要先申請, 但唔明點解總有人會眼紅我地..... ...

醒目開學勳章

原帖由 ANChan59 於 11-10-16 00:54 發表
Forget about those sour grape.

Subsidies are confidential, take it gracefully. Help others when you are or you boy is ok....

thank you!!

放心啦, 我唔會在意, 因為學校對我地好好!
坦白講, 未開學前我都好担心阿仔會比人蝦....又或者可能好多野係人有佢冇會唔開心, 但原來唔係我想像中咁, 阿仔讀得好開心, 同同學相處得好好, 淨係呢d咩都夠啦!

回復 297# 戀仔狂 的帖子

Forget about those sour grape.

Subsidies are confidential, take it gracefully. Help others when you are or you boy is ok....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

原帖由 bobbbby 於 11-10-14 23:35 發表
最初 (大約係 195X年)舉辦School/Garden Fete原意,係為左籌款,用來提供廉價午餐比一啲清貧學生,希望比較富裕/有能力o既家庭可以幫助一啲有需要o既學生,所以唔應該本末倒置,勉強做一啲能力範圍以外o既事,只要"有錢出錢,有力出 ...

呢句話令我好感動!!!!

其實學費資助, 車船津貼等等, 我地呢d草根真係有需要先申請, 但唔明點解總有人會眼紅我地.....

原帖由 LVictoria 於 11-10-15 05:48 發表
我想問吓DBS的家長, LUNCH TICKET 去到會場當日先買,定係要向你預早買咗先呀?
幾錢一張呀? 如果要預早買,有家長可以幫我嗎? MANY THX:)  

我記得好多年前,我細佬讀DBS的第一年,我都有去SCHOOL FETE :) 有好多遊戲玩 ...

$140/1張,我今年有份負責garden fete,我可以幫手 ^^
當日我地都有3個counter賣的,預早買唔駛到時排

原帖由 LVictoria 於 11-10-15 05:48 發表
我想問吓DBS的家長, LUNCH TICKET 去到會場當日先買,定係要向你預早買咗先呀?
幾錢一張呀? 如果要預早買,有家長可以幫我嗎? MANY THX:)  

我記得好多年前,我細佬讀DBS的第一年,我都有去SCHOOL FETE :) 有好多遊戲玩 ...

$140/1張,我今年有份負責garden fete,我可以幫手 ^^

回復 292# rai_fc 的帖子

I suggest you arrive there around 12:00 hrs because you can buy a lots of DBS souvenir......

回覆 290# LVictoria 的文章

Hello LVictoria,

Please check your pm.

Regards,

fashionmami

Hi all,
May I know what time is the school fete on 13 Nov?
Thanks.

唔該哂 :)

原帖由 Edsie 於 11-10-14 08:24 發表
normally there are only 2 interviews.  those who have had 3 interviews were put on waitlist.  

我記得好多年前,我細佬讀DBS的第一年,我都有去SCHOOL FETE :) 有好多遊戲玩,好多人好熱鬧,真係直得大家一去!
今年我一定會帶埋阿仔去:)

我可以分享多一個小故事,相信好多人都知道關於Lowcock校長嘅事蹟,其實除左校長,其他老師亦好肯出錢出力幫學生,六十年代至八十年代初,有十幾年DBS係無參加校際足球賽,直至1982年,先再次成立足球隊參與校際比賽,由於大部份鍾意踢波嘅學生,都係來自草根階層,所以好多隊員都負擔唔起買一對波Boot同波衫(兩件主客衫+波boot當年大約$200-300)嘅錢,果位帶隊老師不單止幫學生申請資助,仲自己出錢借比學生(事後亦無追學生還錢),雖然數目唔係好大,但係十幾個學生加埋都唔少,佢不單付出私人時間帶隊練習同比賽,仲會出錢請學生飲野~~~

原帖由 ANChan59 於 11-10-14 23:49 發表

Thanks to share this.

I learnt about this from an government official, who is an old boy. Every year, he bought different items as gifts and donate to appropriate NGO.

I wish all PTA members and  ...

原帖由 bobbbby 於 11-10-14 23:35 發表
最初 (大約係 195X年)舉辦School/Garden Fete原意,係為左籌款,用來提供廉價午餐比一啲清貧學生,希望比較富裕/有能力o既家庭可以幫助一啲有需要o既學生,所以唔應該本末倒置,勉強做一啲能力範圍以外o既事,只要"有錢出錢,有力出 ...

Thanks to share this.

I learnt about this from an government official, who is an old boy. Every year, he bought different items as gifts and donate to appropriate NGO.

I wish all PTA members and parents understand some amazing traditions of DBS.

Unfortunately, the "Echo of the Rainbow" didn't mention this......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

最初 (大約係 195X年)舉辦School/Garden Fete原意,係為左籌款,用來提供廉價午餐比一啲清貧學生,希望比較富裕/有能力o既家庭可以幫助一啲有需要o既學生,所以唔應該本末倒置,勉強做一啲能力範圍以外o既事,只要"有錢出錢,有力出力"就夠~~~

原帖由 戀仔狂 於 11-10-14 11:19 發表

TNANKS! 咁我真係要好認真咁諗下....
因為我係一個好基層既DBSPD家長........
‹ 上一主題|下一主題