用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問多唔多mama諗住pn報一間幼兒園,k1再幫小朋友轉校嫁 ...
go

想問多唔多mama諗住pn報一間幼兒園,k1再幫小朋友轉校嫁﹖ [複製鏈接]

因為pn同k1-3讀同一間,跟pn同k1-3分開,選校時其實會有好大分別。我見有些mama說pn揀就近,k先揀一間可易d升心儀小學嘅幼稚園。但實情又是否可以﹖會否因為小朋友讀開哪間 ok 而最終在讀k1時無幫佢轉校呢﹖又或者轉校對小朋友影響大嗎﹖(始終要離開熟悉的校園、老師及同學)

由於我小朋友今年要開始報pn了,但在選校時遇上n樣煩惱,eg交通、升小、教學法、口碑……如果揀就近,出年再算,感覺好像只是將決定推遲一年(有點不負責任 );但自己住果區又真係無質素佳又有pn班的幼稚園(或易於升讀心儀小學的幼稚園)………實在令人苦惱不已。

大家可否畀畀意見呢﹖
   0    0    0    0

你個bb是否2010年6月?  好似以前喺第二版見過你,我都幫我個bb報緊PN, 我都係香港區:

回復 2# 神婆小茜 的帖子

我係話明慧.
係呀, 之前講得吾清楚, 我係指上到K有學拳那些學校.
吾好理咁多, 如果時間ok, 報曬先囉, D學校究竟鍾意收咩人, 有時好難講既...... 又要睇你好吾好彩.
阿B 到時 interview, 吾發癲, 其實已經有機會.

btw, 我下個星期都要帶阿B interview 嘞, 但我無刻意 train過佢.
我真係覺得, 16個月人仔, 想佢點呢?
好多幼稚園的課程同要求, 根本吾符合教育理論同正常發展時序.
所以, 太痴線個D"名校", 我不會考慮.

原帖由 lalamike 於 11-9-21 00:22 發表
其實我已經開始報咗1、2間半日pn嫁喇
因為真係無咩全日選擇
明x你係指明慧﹖定明我﹖
pn無學券喎
你是指上到k有學券嗎﹖
但果d有學券嘅 kinder
佢地嘅pn應該好難入呢
eg st paul? eg 蘇浙﹖

至於interview
哈~~畀你笑c:joyo ...

你囝囝真係好叻啊
我囝囝又唔掂啦
佢又係未識講嘢
但對於指令
係佢鍾意就聽
唔鍾意就唔理(多數情況都係唔鍾意啦)
仲鍾意四圍走
唔會坐定定
所以我都好驚老師叫佢做d指令時
呢位少爺仔會唔畀面走咗去呀~~~

原帖由 himuimui 於 11-9-21 10:57 發表
When my kid interview N1 last year, he had no talk, only did what the teacher request around 70%  and still in 3 rec'd 2 offers. ( N1 in KLN Tong )
So don't worry. Only ask your kid keeps smi ...

其實我或者真係一個懶媽媽啦
因為我一向都係諗
如果入咗一間好嘅學校讀n1
我係唔會之後再幫bb報其他學校k1嫁喇
哈~~ (that's why 我好緊張佢入咩n1囉 )

原帖由 cow1303 於 11-9-21 10:56 發表
其實就算小朋友入到間好嘅學校讀N1, 媽媽都會再報其他學校讀K1, 人總是貪心的, 雖然係好,但希望可以更好....

如K1冇offer就留守原校都ok.

醒目開學勳章

其實就算小朋友入到間好嘅學校讀N1, 媽媽都會再報其他學校讀K1, 人總是貪心的, 雖然係好,但希望可以更好....

如K1冇offer就留守原校都ok.

其實我已經開始報咗1、2間半日pn嫁喇
因為真係無咩全日選擇
明x你係指明慧﹖定明我﹖
pn無學券喎
你是指上到k有學券嗎﹖
但果d有學券嘅 kinder
佢地嘅pn應該好難入呢
eg st paul? eg 蘇浙﹖

至於interview
哈~~畀你笑c
我唔識講嘢嫁
尤其係面試
不過都希望承你貴言
有學校收我(個仔)啦

原帖由 BabyDim 於 11-9-20 08:39 發表
你肯定吾揀半日? 如我住你那邊, 應該會選維記, 情願想其他辦法 handle 另外半天.
咁你都無咩選擇囉窩! 一係揀明X, 一係揀一D有學券既學校啦, 好多有學券的學校都有whole day session.

Interview 既野, 好難講, 好多 ...

你肯定吾揀半日? 如我住你那邊, 應該會選維記, 情願想其他辦法 handle 另外半天.
咁你都無咩選擇囉窩! 一係揀明X, 一係揀一D有學券既學校啦, 好多有學券的學校都有whole day session.

Interview 既野, 好難講, 好多幼稚園都係睇家長多過睇學生,(特別係N1) 我覺得, 你的談吐有很大優勢, 學校會喜歡你這type 的家長.:)

回復 1# BabyDim 的帖子

babydim:
維記半天咋
同埋佢收我囝囝先算啦
n咁多人報
唉~~

原帖由 lalamike 於 11-9-15 00:38 發表
因為pn同k1-3讀同一間,跟pn同k1-3分開,選校時其實會有好大分別。我見有些mama說pn揀就近,k先揀一間可易d升心儀小學嘅幼稚園。但實情又是否可以﹖會否因為小朋友讀開哪間 ok 而最終在讀k1時無幫佢轉校呢﹖又或者轉校對小朋友 ...

lalamike,
你那邊, 維紀吾ok咩!?

回復 1# lalamike 的帖子

其實有好多好0既幼稚園,都係要先讀佢地pn班才會優先比佢地讀埋幼稚園0架,(我指係有pn的出名幼稚園)如果唔係k1都幾難入得倒

10 min is really okay wor...
i think it will take over 30 min...(hahha... i am a hk island mama and not familiar with kln)

原帖由 himuimui 於 11-9-16 12:32 發表
haha, school bus only take 10 mins, all with seat belt and a ee on bus to take care kids. So not too long.

醒目開學勳章

icic...咁你bb返學係搭校車定係有人湊返學呀﹖
2歲人仔坐長途車……我始終唔太放心呢……

原帖由 himuimui 於 11-9-16 08:44 發表
I live in ShumShuiPo and my kid's N1 is in KLN Tong.

醒目開學勳章

我想問吓你bb果間n係咪在家附近呀﹖

原帖由 himuimui 於 11-9-15 16:19 發表
My son now is N1 and can directly to K1-3.
So I will interview some famours K1- SC, KV. If success, change to another good K1, if not, I still have a good K1 to stay.

醒目開學勳章

多謝你建議呀
我都係咁諗
不過,咁bb一開始讀n
就好有機會要返幾遠吓(因為我住果頭無咩好嘅幼稚園係有pn嫁)
呢樣就係我最頭痛嘅原因

原帖由 小曳人 於 11-9-15 12:16 發表
揾間你唔介意bb讀4年嘅學校,然後... K1時再報心儀KG,有好d嘅就轉,無就留低
‹ 上一主題|下一主題