用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍城聖家知道結果未?
go

九龍城聖家知道結果未? [複製鏈接]

請問大家有沒收到九龍城聖家的取錄結果未? 11/6已面試, 係咪都差不多時間收到通知呢?
   0    0    0    0

回復 3# joeyma 的帖子

你的細囡是否ghs kg?  如果不是, for細妹, 真的聖家是安全的.
~easybring~

如果我係你, 都真係好難抉擇, 諗爆頭都諗唔掂. 不過, 響得呢度發言既, 相信都會vote聖家一票。

選校的事情, 我真的不敢俾意見。不過, 目前來說, 我應該還是選GH. 如果我選了聖家, 我會有少少退而求其次的感覺。因為最近升中放榜, 我反而想多了阿女升中既事, 幫細妹舖路既事又放埋一邊。說實話, 讀聖家既同學仔應該都打算直上聖家, 但我另有心儀的中學想考。我承認自己可能比較好高騖遠, 但試問Band 1頭既學校, 有邊個唔想讀?

至於, 妹妹方面, 未來仲有好多變數, 仲有好多路可以揀, 或者比家姐更好都未定。Who know? 我俾你既意見係, 如果你唔追求至top既學校, 選聖家。其實, 兩間都係好學校。

如果你想再討論GH, 還是pm我吧! 不方便在這裡討論太多。

原帖由 joeyma 於 11-7-8 14:00 發表
係囉!你有咩意見俾我?
唉!因為我仲有個細女,讀津校就唔洗再煩細女。

如果係你,你又點選?

我都係仲有個細跟尾, 所以都放棄了GH

回復 1# dwklau 的帖子

係囉!你有咩意見俾我?
唉!因為我仲有個細女,讀津校就唔洗再煩細女。

如果係你,你又點選?

原帖由 joeyma 於 11-7-7 23:36 發表
你們好,小女被邀Second IN, 是否通常Second IN 也有很大的機會會收?仲有,請問是否只In大人?會In什麼?有必要父母也出席嗎?實在很緊張,請各位幫幫忙? ...

Joeyma,

好大機會收啦!你認得你個ID, 你應該有GH響手, 你真係揀呢間, 放棄GH?

緊係父母一齊去喇!有得second in好大機會收你!
原帖由 joeyma 於 11-7-7 23:36 發表
你們好,小女被邀Second IN, 是否通常Second IN 也有很大的機會會收?仲有,請問是否只In大人?會In什麼?有必要父母也出席嗎?實在很緊張,請各位幫幫忙? ...

回復 56# joeyma 的帖子

Dear Joeyma,

SECOND IN 其實已經CONFIRMED, 不過都要見見家長及小朋友, 我上次都好緊張, 但何校長真係好溫柔同好有愛心, 基本上都係問大人及小朋友一D好簡單問題, 所以你可以放心了, 雖然校舍較細及舊, 但係我同我先生被校長深深的感動了,所以心中更加確認此校是天父為我女兒安排的.

回復 1# PoPoMom 的帖子

你們好,小女被邀Second IN, 是否通常Second IN 也有很大的機會會收?仲有,請問是否只In大人?會In什麼?有必要父母也出席嗎?實在很緊張,請各位幫幫忙?

HEUNGWAH,

你好!我們女兒都入咗聖家, 以後多多交流!

星期三要返去造校服/報校車, 可能又要請假了~~~

我地都ok咗, 好開心!  下一步就要小朋友自己努力啦!!!

KLN CITY : 第一次有兩位老師見小朋友, 聽講有宗教果D, 第一次面試家長都有機會見校長, 第二次面試就係校長見小朋友同家長.

KLN TONG : 只有小朋友筆試,無面見.

請問係咪只見小朋友,INDIVIDUAL定係GRUOP IN呢?
駛唔駛筆試?

原帖由 yutung 於 11-7-2 11:58 發表
今早收到九龍塘聖家電話, 收了囡囡! 不過九龍城聖家都收, 現在考慮邊間好! 大家有什麼意見?

今早收到九龍塘聖家電話, 收了囡囡! 不過九龍城聖家都收, 現在考慮邊間好! 大家有什麼意見?

我有宗教背景反而考唔到。

因為有宗教背景,當日父母有得見校長。我反而覺得係自己in得唔好。因為,學校要求父母要強大support,問有冇屋企人幫手湊,我好老實說「無」。有關宗教方面的問題,又答得唔好。不過,不排除女兒又in得唔夠好既。

Thanks!!!!
我地一家人都無宗教信仰的, 所以宗教分在叩門是都未必係必然考慮的因素呀, 第一次小朋友面試表現係最緊要!!!

回復 45# PoPoMom 的帖子

PoPoMom, 恭喜您呀, 想問您係咪天主教徒, 女兒讀那一間幼稚園? 謝謝

原帖由 MW9919 於 11-6-29 13:10 發表

恭喜晒!最緊要同學校理念一致。好似射十二碼咁,爭臨門一腳咋,努力加油!

再一次恭喜你,臨門一腳冇宴客,你同女兒付出嘅努力有收穫啦,知唔知大約有幾多位小朋友叩門呢?

我囡囡都是今天second in 收了! 好開心!

好開心, 學校收咗我女啦!!!!
聽校長所講, 今天共見了6-7個小朋友及家長, 相信全部都取錄的, 下星期一就要註冊啦!!!! 下星期都要度身做校報!!!!
‹ 上一主題|下一主題