用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA, 禮賢,德雅 點揀好呢?
go

SFA, 禮賢,德雅 點揀好呢? [複製鏈接]

阿女呢三間都收咗,真光都收但已經決定唔去註冊,囡囡好鍾意德雅,囡囡弱項係數,強項係中英文,鍾意睇書但同時又鍾意走動,有冇家長可以提供意見?因為真係唔想註冊晒咁多間,覇住啲位

0    0    0    1

giannapoon 的帖子

為什麼不選真光?  我也有真光、禮賢和SFA 的OFFER, 也想知怎樣去選擇。

我會選德雅, 因SFA 數係教快一年, 而且好深, 佢地好鍾意操數既!

piano513  德雅D數亦絶不能睇少。  發表於 12-11-20 00:15

囡囡點解好鍾意德雅??  如果佢咁鍾意咪比佢讀囉. 因為讀書返學果個係佢, 最緊要佢返得開心, 而且德雅數好似幾好嫁.
另外想問點解唔要真光呢??
禮賢 - NO COMMENT
SFA - 好深好辛苦, 要有心理準備
(我利益申報 ~ 呀女有德雅OFFER, 另外2間都冇考)

回覆:giannapoon 的帖子

你女好叻啊

回覆:sansan2008 的帖子

未收到SFA同禮賢offer之前,淨係得真光同德雅呢兩個offer,我諗住係得咁多,其餘都不寄以厚望,咁咪同個女商量睇下九真同德雅佢鍾意邊間囉,囡囡諗都唔諗就話德雅好,要去德雅讀。囡囡好鍾意德雅因為當日面試完之後我同佢係操場行咗一陣參觀下,去到小食部見到個戴眼鏡嘅修女(唔知係咪校長呢)好nice咁同囡囡傾計,仲拖住佢去買嘢飲,之後修女仲摸住囡囡個頭話佢乖,阿女出咗校門之後好興奮咁話好想讀呢間小學。就係咁,阿女愛上了德雅!

回覆:luilui007 的帖子

多謝!不過現在嘅小朋友個個都好叻,比阿女更叻嘅大有人在呀!

回覆:sammilcm 的帖子

你講得好啱,不過做家長始終會諗遠啲,升中問題都要考慮下,因為唔想咁快返老家升學。派位呢三間邊間好啲?

Yanamami  SFA of course.  發表於 12-11-19 17:11

引用:我諗你要比較既,都應該係sfa同德雅,禮小無

原帖由 ilj 於 12-11-19 發表

禮賢開心小學又可以做到64%band1,噤點解唔讀,一間又開心、成績又好的小學,這不是大家夢寐以求的嗎?總好過德雅要谷6年,但就連幾多人只係入返德中都唔知,又唔知幾多%band1。

(利益申報,3間我都無報。Sorry, 多口病又發作。)

aleelee  同意!  發表於 12-11-19 17:48

onepiece 發表於 12-11-19 17:39
禮賢開心小學又可以做到64%band1,噤點解唔讀,一間又開心、成績又好的小學,這不是大家夢寐以求的嗎?總好 ...

講得好好呀!!

德中降band, 叻既女仔會升其他band1中學. 要考慮.

回覆:SFA, 禮賢,德雅 點揀好呢?

其實SFA好難考入。既然考入,不是SFA好嗎?好多中學搶住收SFA學生。我中學老師講的及recommend.

其實德雅也不差,有97%入頭三志願同EMI中學。網上所見及問 過很多人,個個都說好的,是地區名校(d人講)唯一是多功課,競爭也大!

至於禮賢,好多人都唔認識。不過我同事個仔在校讀,so far唔錯!

Yanamami  果97%有大都份升番德中?  發表於 12-11-19 19:33

引用:德中降band,+叻既女仔會升其他band1中學.+

原帖由 Yanamami 於 12-11-19 發表
Agreed

引用:+本帖最後由+onepiece+於+12-11-19+17:59+

引用:其實SFA好難考入。既然考入,不是SFA好嗎?

SFA 小一開始已要讀英國文學

引用:SFA+小一開始已要讀英國文學 +

原帖由 annienorman 於 12-11-19 發表
SFA 小一開始已要讀英國文學
只不過係英文故事獨立成科!太多SFA傳聞啦

睇下樓主或女兒喜歡那一種教育和生活啦。SFA程度會深D,谷D,我有朋友兩個仔在入面讀,我覺得佢地冇乜童年。雖然話考得入去的都幾叻,但問題係係個個入得去的都是叻,個個都預咗谷,而且好多資優生,入到去是鬥過你死我活的。差一兩分已可以差很多名次。SFA沒有中學,學生要爭全校頭幾十名才放心,你可以想像到入面的競爭。不過其實冇話好唔好,有人喜歡有人不喜歡,睇下係咪適合你個女囉。我自己覺得如果係叻人之中的最叻(假設考得入的都叻學術),可能讀得輕鬆又開心,還有不同的資優班,資源很好。但叻人之中較一般的或不喜歡谷的,可能辛苦D或要考中下游,佢地係最大壓力和最慘,處理得唔好可能影響自信。像我朋友兒子的例子,我覺得佢已好叻,在其他學校可能考到頭幾名,可能會得到較多機會表現自己。但在SFA只屬中下,冇哂自信,日日補習讀書,冇哂娛樂,我也很同情他。所以只有你自己才知道什麼學校才適合你的女兒,希望幫到你。我要申報自己三間都冇報,也不喜歡谷。

giannapoon  多謝你!  發表於 12-11-22 08:40
‹ 上一主題|下一主題