用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實點樣分學校係 BAND 1A,1B,1C
go

其實點樣分學校係 BAND 1A,1B,1C [複製鏈接]

其實點樣分學校係 1A,1B,1C.

除左傳統名校之外,點分呢?請各位指教一下.

2    0    0    0

係咁嫁咩?DSE都係考慮因素?近呢幾年先轉DSE,咁之前的排名會唔會重新嚟過?

其實dse更加見到學校的實力

bigfoothk 發表於 13-12-22 09:53
看band 1生入學率,DSE成績....

是否等於睇中學嘅入U率作B1A,B,C之分,係唔係%高就B1A中學

王國會長

引用:+本帖最後由+黃金屋+於+13-12-21+21:57+編

原帖由 黃金屋 於 13-12-21 發表

坊間通常睇收幾多band 1 生去分

回覆:其實點樣分學校係 BAND 1A,1B,1C

或者咁講,DSE 成績越好/入U率越高,就越有能力吸引Band 1生報讀,收到足夠的Band 1學生,就成為Band 1 校。

like_travel  全中!  發表於 13-12-27 10:45
like_travel  全中!  發表於 13-12-27 10:45

回覆 fion6406 的帖子

明白了!但我見有些中學b1尾(老師話),但dse成績又同老師所講的b1a&b相距不遠,可能好過tim,
所以攪到好亂.

引用:看band+1生入學率,DSE成績....

原帖由 bigfoothk 於 13-12-22 發表
看band 1生入學率,DSE成績....
幾多%係 1A B or C?

mspaint 發表於 13-12-28 21:46
Band 1就係band 1學生所選的學校,由於band 1同學佔有可揀先派先的有利條件,同學大多以英中學校作首選,所以又以英中學校來區分band 1組別。

如果你問我1A、B、C的分配,我唔會以%來分,這除了就算1A學校都會有1C同學憑大抽獎抽入,而這部份最多可達到學校總學額的70%。假若今年唔好彩,收了大部份的1C同學,那麼1A同學的成績就會被溝淡了。當你今年看到有學校的入U率是低的時候,你還會覺得他仍舊是1A學校嗎?
坦白說,我寧願以傳統加口碑加成績來分別算了。我唔會因這些學校今年成績差了,就將這類學校立即貶為1B或1C。這種以傳統、口碑、成績等來分別雖不算準,亦帶點主觀,可幸的還可讓受觀迎程度作支持,為主觀的判斷加了客觀的點綴!

goodboy1  師兄   發表於 14-1-21 09:20
黃金屋  明白了,多謝!  發表於 14-1-20 23:22
Yanamami    發表於 13-12-29 10:14
:verycold: :verycold: :verycold:

黃金屋 發表於 13-12-21 21:57

除左傳統名校之外,點分呢?請各位指教一下.

其實中央攪珠無分 band 1a, b,c, 全部 band 1 既學生係一齊抽獎先。

但因為攪珠前咪可以自行收生既, 咁自行收生時, 學校就可以睇到申請同學的二次呈分試的成績次第,
學校其實都會以教署提供的呈分試成績次第作選生依歸, 再係其中精益求精 (interview)
而有啲 band 1a 中學直頭吾 interview, 因為當你交左 form ,
學校就有權同教署攞同學的二次呈分試成績次第嚟睇, 學校收啲成績排係前面既

咁 band 1a 同學都鐘意揀果間中學, 果間咪係 band 1a 中學

王國會長

引用:Quote:原帖由+bigfoothk+於+13-12-22+發表

原帖由 mspaint 於 13-12-28 發表
其實1a,b,c只是一些非官方統計劃分,無一個標準

黃金屋  thanks!  發表於 14-1-20 23:21

引用:Quote:原帖由+mspaint+於+13-12-28+發表幾

原帖由 瑩瑩老豆 於 13-12-29 發表
其實1a,b,c只是一些非官方統計劃分,無一個標準
是啊!1a 學校都夾雜了1a & 1b 學生  and 1b學校亦有1a & 1b 學生。

上到中學,仲有好多變數既~~

孩子長大了,唔再好似小學時禁,由得家長叫行就行,企就企,讀就讀,做練習就做。中學生,家長唔再跟得貼,如果他生性,就好好讀;如果近到班唔讀既同學,就未必讀。中學又無小學禁緊,要好有自理/自制力,小朋友一上中學,見禁free好易收唔番。中學讀書方法/答題方法又唔同小學。。。好多因素會令原本喺小學仲喺band1的學生,上到中學就走曬樣~尤其喺小學由家長谷上band1而本身又唔喺太有資質的。

organicfans  無錯, 所以幾好嘅B1A學校好, B1B學校好, 都係睇同學自己, 而學校出幾多力, 永遠都會有班人墊底!  發表於 14-1-21 09:32
黃金屋  明白!  發表於 14-1-20 23:17
connielam  agree.  發表於 14-1-5 18:10

ohnono 發表於 13-12-28 23:33
Band 1就係band 1學生所選的學校,由於band 1同學佔有可揀先派先的有利條件,同學大多以英中學校作首選,所 ...

我唔係咁諗,我反而係掉轉嚟諗,有啲band 1c學校,理論上係收得少啲band1a,b的學生,咁呢啲學校質素都好好,
因為學生並唔係最top一批.但成績都不相伯仲.

回覆:其實點樣分學校係 BAND 1A,1B,1C

或者各校入港,中,科三大的百分率。

黃金屋  要咁仔細架!  發表於 14-1-20 23:25

opclk 發表於 14-1-20 23:59
回覆 黃金屋 的帖子

其實1A同1C中學絕大部份成績都不會相差太遠,

我都係咁諗及決定

fatman69 發表於 14-1-20 23:22
或者各校入港,中,科三大的百分率。

呢個可能係1A學校跟1C學校的分別。他們的入U率表面上看沒分別,但始終U都有不同的U;U入面又有不同的學科。
還有一樣,一般中學以Jupas入U率來公佈,這個數字入面夠竟有幾多是資助本地大學學位?有幾多是副學士、高級文憑課程?唔好比中學公佈的入U率呃到!

organicfans  說得很清楚, 又合理, 正正是很難完全統一比較, 所以, 我係唔會單以"入大學率"去選校, 意義不大!  發表於 14-1-21 09:35
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題