用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問沙田體藝中學其實係收band幾學生架? ...
go

請問沙田體藝中學其實係收band幾學生架? [複製鏈接]

請問沙田體藝中學其實係收band幾學生架?

我知佢專收美勞叻或運動勁,但其實即係收乜野banding既學生? 如果個細路係band 2,羅到教育署在校內舉辦既體適能獎勵計劃金獎(le個金獎我真係唔知係好有用抑或係碎料)、游泳ok不過冇羅過any prizes,咁可以一試定唔洗諗呢?      
julie

Re: 請問沙田體藝中學其實係收band幾學生架?

julielam621,

如果妳的細路可以應付英文教學,可以一試(因為EMI)

julielam621 寫道:
我知佢專收美勞叻或運動勁,但其實即係收乜野banding既學生? 如果個細路係band 2,羅到教育署在校內舉辦既體適能獎勵計劃金獎(le個金獎我真係唔知係好有用抑或係碎料)、游泳ok不過冇羅過any prizes,咁可以一試定唔洗諗呢?      
julie

體藝band 1、2學生都收,比例大約是band 1生佔85-90%、band 2生佔10-15%;如果認為小朋友對體育方面有潛質,可以一試!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

佢都唔入自行選校, 照交表, 不過唔好期望甘高  

我都會幫個女交表,而家煩緊點整理成份CV。唔想感覺散修修.....
有冇人可以比D意見?

lukuluku 寫道:
我都會幫個女交表,而家煩緊點整理成份CV。唔想感覺散修修.....
有冇人可以比D意見?
CV簡單就是美!

有一點要向報體藝家長/學生忠告:
1)報體藝可另報一間津貼學校,不過假如兩間都收(不過你一定唔會知道),教署將以體藝優先!
2)體藝科需要投放大量時間入去,小朋友要有刻苦耐勞心理準備;另有時會遇上與文法科上的時間衝突,根據小學經驗,以大局為重!可是體藝並不這樣想...要兩全其美!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

我個女報o個年唔駛自己整 cv (佢而家讀緊 F. 2; 係藝科), 報

轉左校長,唔知有沒有影響?

Dear Kemah,

What is your comments about this school? Is your daughter enjoy the school life?? Can you share some news with us.

Many thanks

Jason Mum  

豬兜媽媽 寫道:
轉左校長,唔知有沒有影響?

我都想知.

打從張灼祥過了男拔當校長後 , 是來了女校長 ,  後接上是歐陽校長 , 現在又來了女校長 . 都算頻密 ,  有沒有人知點解 ??

個人覺得教學人員轉得太密,對學校banding 有影響.

作為一間(特殊)學校,又要英文掂,又要體藝好...校長會相當吃力!

‹ 上一主題|下一主題