用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教視藝和音樂在呈分試
go

請教視藝和音樂在呈分試 [複製鏈接]

8    0    0    0

引用:視藝和音樂在呈今試裏,是否也很重要? +

原帖由 emilylamlw 於 14-06-13 發表
視藝和音樂在呈今試裏,是否也很重要?
極之重要

回覆:請教視藝和音樂在呈分試

視藝分數重過音樂

老師  話     重要

視藝×3
音樂×2
當人人集中操練中英數常,以至不相伯仲時,這兩科可以幫孩子脫穎而出的。

himhim0502  還可以害死人  發表於 14-6-16 15:59
penpen    發表於 14-6-16 00:34

引用:視藝×3音樂×2當人人集中操練中英數常,以

原帖由 樂恩媽 於 14-06-13 發表
視藝×3
音樂×2
當人人集中操練中英數常,以至不相伯仲時,這兩科可以幫孩子脫穎而出的。 ...
重點是這x2, x3並不是用成績表的分去乘,而是用標準分

hoyeef 發表於 14-6-13 21:28
重點是這x2, x3並不是用成績表的分去乘,而是用標準分
無錯,尤其呢兩科多數分數都平均,如果自己被拋離就慘,所失的並非試卷上分數再x2x3咁少。

非常重要呀~ 雖然中, 英, 數X9, 常識X6, 視X3, 音X2, 好似比重較輕, 但論到排名次可以是0.000X分之差。學開鋼琴或樂器的較著數, 因我仔話學校的樂理比較琴老師教的淺得多, 但阿仔冇底子的同學就話好難。相反我仔畫畫一向好差, 好彩有時係考勞作, 佢先可追返D視藝分。總之要計分的科目都不可輕視。

如果小朋友視力有問題,視藝一定低分喎,咁有冇allowance 俾呢D學生?

引用:如果小朋友視力有問題,視藝一定低分喎,咁

原帖由 LeeCC 於 14-06-14 發表
如果小朋友視力有問題,視藝一定低分喎,咁有冇allowance 俾呢D學生?
音視這兩科重點不是強調天份和造藝,跟那些皇家學院的試有分別。一般係考驗同學的課堂知識、功課作業、課堂表現等,技巧只是其中一環,佔分不高。再加上音視這兩科老師會盡量擴大個分差,有些冇心機的同學,好多只會拿60幾分,好的可以拿90分以上,一但分差大,5分上落還要只是x3、x2,最後的影響係有,但係好細,而且唔會關甚麼天份的事,係有沒有認真對待。

回覆:請教視藝和音樂在呈分試

好認同,如果平時唔重視或唔認真对待這兩科,根本好難在考試中取得高分,天分是重要,但学習態度也一樣,有些家長好現实,平時唔計分的視藝,就唔認真,求其,一到考試,就吹谷帮他們,這樣教導仔女,唔鼓勵!

回覆 emilylamlw 的帖子

以過来人的經歷分享,呢兩科極为重要,尤其是在主科分数相差不大時,呢兩科往往糸决定性!

jcctiu    發表於 14-6-15 23:25

clara_mama 發表於 14-6-15 22:29
回覆 emilylamlw 的帖子

以過来人的經歷分享,呢兩科極为重要,尤其是在主科分数相差不大時,呢兩科往往糸 ...

咁對視力有問題的学生味唔公平?
佢唔係唔想做好D,係無辦法做好,例如色盲,顏色都分不到,用色一定弱

補習老師講,曾經有位學生,明明一位主科成績好些,但排名低左.原來另一位學生係視藝科多左5分.所以總分高左.阿囡一向都好重視呢科,老師已話俾同學知邊幾位呈分功課有90分.阿囡是其中一位.另體肓,音樂,電腦,普通話佢都好似識.而家緊張4個主科.好似今次都幾深下...

回覆 LeeCC 的帖子

甘就要睇 學校政策了, 例如是否要醫生證明 ?

LeeCC 發表於 14-6-15 23:59
咁對視力有問題的学生味唔公平?
佢唔係唔想做好D,係無辦法做好,例如色盲,顏色都分不到,用色一定弱
囡囡經驗, [size=13.333333969116211px]視藝范圍是都是考平時的習作及技巧,如留心聽, 是可以預先準備的

回覆 ydoris 的帖子

視藝如果是差5分, 都OK! 但有些小朋友真係無心機做, 因為視藝也有分主題, 技巧, 結構分, 如果離哂題真好難高分. 所以就算畫得唔靚, 都要MEET 返個主題, 簡單清淅便可, 不用太複雜也不會太低分的

moniquechoy 發表於 14-6-16 09:59
回覆 ydoris 的帖子

視藝如果是差5分, 都OK! 但有些小朋友真係無心機做, 因為視藝也有分主題, 技巧, 結構 ...
分分都辛苦, 1分可能系 全級1至2名的分別,出到去全區/全港, 可能就系50-100名的分別, 當自行時, 中學睇全港/全區排名選學生時,  呢1分就可能是決定性了.
[size=13.333333969116211px]視藝的分差不會太大, 所以5分可能比主科的5分更主要, 平時多看高分同學的作品, 再同自己的比較, 就知道那裡可以改善了

前排學生,差0.1分已好大差別,如果去到全港,排位多個0..真是好慘...點解要咁辛苦??

家長你咁諗, 都啱! 不過會唔會過份壓力大左呢?  我識有些家長EQ 好高, 我地視藝最高分只有95, 唔會100分, 因為老師話, 世界係唔會有完美的, 哈哈哈! 佢小朋友一向都畫得漂亮, 但偏在考試時得90分. 但無問題架, 佢話努力在其他科答多題MC 就係翻度啦!  

其實講到全港排名, 當然愈前愈好啦, 不過你估中學唔知全級頭5名大家都是差不多嗎? 去到面試時, 咪又再比試過.  曾經有名校, 就是收了我校考全級10幾的, 反而全級頭10名, 有5個去考都無收到.
‹ 上一主題|下一主題