用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 聖瑪嘉利男女中小學
樓主: 同志
go

聖瑪嘉利男女中小學 [複製鏈接]

Re: 聖瑪嘉利男女中小學

Hi mama20088,

不用客氣. 你尚有很多時間, 可以多參觀學校, 亦可於放學時間去觀察下現時的學生及與家長傾談, 相信可以讓你對學校加多點了解.  我們在這裡只可給一些表面的資料, 還是自己實際去觀察及感受較為真切.

G-Ma,

從你及其他的家長的留言,已看得出St Margaret的家長群都是一些關心子女的家長。而且你給的意見亦很中肯,如小兒真的入讀,好希望到時能面對面認識你。

本人是新加入國民,真的不太明白怎樣send PM ? 請指教。謝謝

mama20088    :  

mama20088,

因為學校還是很新, 過往亦有很多家長對學校前身有所誤解, 所以我自己只是希望在這裡提供所知的資料及分享一下感受, 讓大家多點了解學校, 並不希望給人賣花讚花香或者"St Margaret一定是最好"的感覺.  始終選學校對小朋友是很重要, 一定要找合適的, 有時汝之良藥可能是彼之砒霜, 所以一直都鼓勵家長多些參觀學校或學校網頁, 我相信靠自己觀察一定會得到最好的答案.  

希望你兒子明年順利入讀, 一定會有機會在學校碰面的.

關於pm, 例如你想pm我, 可在我留言的格內, 按"私人傳訊"就可以pm到我了.  如要查自己的pm, 你可以在頁頂按"私人信息", 就可以看到你所有的信息.

hi : all

祝大家新年快樂, 小朋友學業進步.

其實係一家四口子

Dear all,

祝新年快樂, 今年大家都心想事成!!

Dear All,

祝大家新年進步!

Regards
BTau
該用戶已被刪除

Hi EVE'SMUM .

1)小一是小班教學,每科也是?,小朋友得5歲懂得轉課室嗎?
>>>我開頭都有d擔心, 不過小朋友真係適應得好快, 我囡囡無遇到咩問題, 佢話老師會睇住佢地既.  其實三組既課室只係係隔離, 唔係要上上落落既, 所以問題不大.

2)每天大約有幾多樣功課?
>>>每日兩至三樣到啦, 一般半小時到一小時都可以完成, 有時有project做就會做耐少少, 但壓力都唔算大.  

3)每星期也有默書嗎?
>>>默書暫時都是一個月才有一次(中, 英文都是)

4)有考試嗎?
>>>小一沒有考試, 只有quiz (其實即係test)

5)小二有3次exam?咁仲有冇test?
>>>應該有, 不過係小型test

6)考試會不會很深?
>>>小二開始會深d

7)覺得學校行政怎樣?
>>>ok, 沒有太大問題

8)校舍不是太大,又有中小學,會否不夠地方?試想小息,放學會否混亂,例如中學可以外出吃飯,小學生會否流走冇人知?
>>>因為小學每級只有兩班(以四十人計算), 中學每級三班, 所以總人數不是太多人.  中, 小學的上學,放學及午飯時間是不一樣的, 所以不會有混亂.  中, 小學生接觸到的機會亦不多.
該用戶已被刪除

EVE'SMUM,

唔駛客氣!
該用戶已被刪除

EVE'SMUM :

hi ! 我囡囡07/08會入讀此校. 等我說說囡囡考了什麼! 希望幫到妳.

英文科..... 先到一張枱面前, 用一分鈡記下枱上面的物件(囡囡說約10件) , 然後背轉, 要囡囡講出物件的名稱. (有: book, ruler, pencil, spoon, fork.....etc).

中文科.....枱面上有一堆中文字咭, 要配成詞語.

而老師問了囡囡幾條問題,1) 住那裡 2) 爸爸職業是什麼 3) 媽媽要不要工作...... 囡囡只係講給我知有這些問題.

祝明年good luck!
其實係一家四口子

EVE'SMUM / Btau

If you live in Yuen Long, it'd better go via West Train. I think it takes about 30 mins.

Hi Eve's Mum,

我若無記錯, 元朗線應該是HKD1,800./month
若家住元朗, 其實搭西鐵係最平及最快, HKD400/month.

除了一般的書簿費及學費外, 仲有每月飯錢, 校服費用, 車費.

EVE'SMUM 寫道:
G-Ma,
請問除了一般的書簿費及學費外,有沒有其他費用要比?有沒有校車服務?家住元朗,有校車線嗎?

請問入學試考セ?小兒只懂很簡單的英語對答,和很皮毛的普通話認字,機會大嗎?

謝謝你的解答
http://www.slide.com/r/vg4iCTSY0D9dWsZ6sV6nsYukJSz3ZxQj?previous_view=lt_embedded_url

Hi EVE'SMUM,

我囡囡考果年外籍老師比左D圖畫佢睇, 然後叫佢用英文講係咩嚟, 其中一張係一棵仙人掌, 我囡囡唔知仙人掌點講, 佢答左"plant".  不過已經係年幾前考, 可能考既內容已經過時, 我相信"一家三口"佢地既資料會幫到你多d.  

我建議你趁仲有時間再加強仔仔既英語會話, 我相信競爭會一年比一年大, 如果英文好D會著數D.

GOOD LUCK!!

一家三口 寫道:
EVE'SMUM :

hi ! 我囡囡07/08會入讀此校. 等我說說囡囡考了什麼! 希望幫到妳.

英文科..... 先到一張枱面前, 用一分鈡記下枱上面的物件(囡囡說約10件) , 然後背轉, 要囡囡講出物件的名稱. (有: book, ruler, pencil, spoon, fork.....etc).

中文科.....枱面上有一堆中文字咭, 要配成詞語.

而老師問了囡囡幾條問題,1) 住那裡 2) 爸爸職業是什麼 3) 媽媽要不要工作...... 囡囡只係講給我知有這些問題.

祝明年good luck!
該用戶已被刪除

Hi EVE'SMUM,

我自己覺得學生們多是活潑好動, 都很有禮貌.  選擇此校的家長都是花過心思才入到這學校, 大多數都是有心人, 所以子女的品行亦不會太差.  起碼應該不會有一些六歲就自稱是黑社會的小朋友.

我最欣賞的是開學第一天, 我到學校參觀早會.  早會是以全英語進行, 老師問在場的學生如何做一個好學生, 馬上便有好多小朋友舉手搶著回答, 然後個個都可以用流利的英語作答, 發音亦很標準, 當然有個別可能稍為差少少但那份勇氣及主動性已經是很值得嘉許.  甚至連剛入學的小一生也有人舉手.  

學校亦很注重紀律, 雖然是活動教學,但學生亦要守規則.

家長們亦很親切, 好肯互相幫助.
該用戶已被刪除

各位07/08年小一家長:

你們有冇收到教統局的"申請07/08小一入學的信"呀? 我今日收到喎!
其實係一家四口子

hi~ G-Ma,

我兒子今年9月報小學, 請問除了學費外, 雜費或書簿費或校服費用約多少呢?

還有, 學校是天主教, 因我們是基督教...會否影響呢?

謝謝你.
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折
‹ 上一主題|下一主題