用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓 ...
樓主: Evolution6
go

"2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓 [複製鏈接]

Re: "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾?

我阿囡都係07年讀K1, 而家睇緊幼稚園&小學資料, 有咩心水,講來分享下?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Re: "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾

esmehouse 寫道:
Hi All

我個仔出年九月都會入讀 K1,我住香港區架,唔知有咩好學校呢?我始終覺得男仔少選擇過女仔。

我d朋友都覺得男仔d選擇少過女仔, 我身邊幾碼有5,6個朋友的小朋友都是今年要報, 到時真係要不停互相報料!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

chingchingbb.

係呀~~~要入spk 就一定唔可以讀spn~

lui_ho,

民生係就係一條龍,但係睇你自己心願,
因為朋友讀緊都話佢幼稚園好淺...
但係小學就好深..即係會突然跳得深左咁...
我自己覺得一間學校,你本身同一校舍,
但係幼稚園同小學都可以咁唔 "含"接(唔記得點寫)
就唔係一間理想既學校囉...你都唔想佢上小學追到屎屎下~

Re: "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓

evolution,
你所列的學校教學模式很不同, 有無考慮要傳統教學or not

1)傳統, 課程有系統, 升小一實ok, 無外籍老師
2) 有外籍老師, 英文好
3) 小朋友happy, 但有d小學校長不喜歡取錄啟思學生(因較淺), 可能要入其附屬小學
4/5) 都是傳統, 一條龍

純粹個人意見
Evolution6 寫道:
我個BB係2004年4月出世的,所以2007年9月就正式入讀K1, 但我係第一任媽咪, 所以在選學校方面無嘜經驗....我想幫BB報讀下列幾間九龍塘幼稚園, 想問吓大家有咩意見可提點下.

1) 根德園
2) St. Catherine
3) 啓思
4) 民生
5) 培正
6) 劍鳴 (唔知好唔好)
7) 創價 (唔知好唔好)

我想bb入讀一間比較注重英文既幼稚園, 希望各住可以比d意見, thanks a lot !

Evolution6,

6) Keen Mind kindergarten .... there are NET as class teachers from k1-k3 (int'l class) and from k2, the other class teacher is using putonghua, so the language is very strong.The academic level is quite high too.
Besides, its teacher/student ratio is 1:12.  The whole campus is very clean and the design is suitable for children and very warm.    
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

雪瑩媽咪 and Chingchingbb

Thanks for sharing!

I have read the web of SPK but I cannot find the detail of SPN and the statement that SPN cannot transfer to SPK....

I am also reading many 天書, but I think experience and sharing with parents are more important!

Thanks
Noknok Mama

大家好,我都係今年呀  :cry: 我住tko架
見有D媽咪都係住tko,但你地都係搵d九龍塘/spk需過海,
(我而家都心大心細好唔好去咁遠讀)
請問你地打算點返/放學既路程呢,我聽人講過係麗港城有架校車返spk,車費都要成$16xx/月,好貴呀 :cry:

暫心目中有tko 德寶,st.安德肋,藍田迦南.
+ 上我既條件係小學要搵d津貼學校為先

醒目開學勳章 貢獻勳章

linglingchacha,

其實我覺得報左出面d學校先, 等收左再諗交通問題, 當然都會報d屋企附近做後備, 有bk媽咪話如果夠人數, 自己包架保母車費事坐校車'兜"太多路!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

有冇人知培正 & 協恩小學會唔會轉直資?
~easybring~

阿仔都係今年要報幼稚園,依家仲煩緊。不過我覺得幼稚園應該配合小朋友性格,聽到口碑好,都要知好在哪裏,適唔適合自己。以下係小小資料:
1) 根德園+St. Catherine:名到唔駛多講,但勁谷,適應到就ok,但都有唔少小朋友讀到要轉校or發惡夢。其實邊間小學唔想收d根基好既學生,所以根德園同St. Catherine畢業既考小學同升小銜接無問題,但就唔係我杯茶
2) 民生+培正:一條龍名校,家長唔使煩。幼稚園我就唔知,但我有同事個大女係民生讀,係仔係培正讀,要預左擺好多時間陪小朋友讀書�補習。因為學校唔會教得咁詳細,預左你屋企會跟,dict就打開份scmp默unseen,80幾分都話低。我唔想第時d親子時間變成讀書時間,所以都無揀
3) 啓思:兩個同事個仔讀緊啟思小,一個係啟思幼上,一個係根德園上。其實小學d野已經唔深,根德園果個梗係無問題,但啟思幼上果個都銜接唔到,話幼稚園真係太太太淺,得個玩字(不過就真係好鐘意番學,幾有創意)。而且幾貴,所以唔考慮。

我本人係tko媽媽,會報創價。但都想搵間區內既等阿仔唔駛舟車勞動。有無人有”至秦”美�宣道�其他tko幼稚園資料?thx

5)
7) 創價    

Anyone able to tell which kindergarden having connection with DGS ??

Pls help

Esmehouse,

如果我係住係你個'邊'...我就會choose:

1. 聖公會幼稚園(鐵崗)
2. Victoria (CWB)
3. 玫瑰崗

不過...呢D好學校實在離我樹太遠lu... :cry:  :cry:  :cry:
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

我都係煩緊同個女報k1, 唉, 都唔知報邊間好, 睇得, 聽得越多, 個心仲15, 16 多d.

你地有無同小朋友報n1呀? 返n1會唔會對面試有幫助呢, 我個女一見到陌生人就唔講野, 我都唔知佢第時點面試.

咁如果n1讀得ok, 咁仲好唔好同佢轉校呢.

I live in Shum Shui Po, do you know there have any good choice. Pls advise. Tks.

6) 劍鳴  Keen Mind kindergarten .... there are NET as class teachers from k1-k3 (int'l class) and from k2, the other class teacher is using putonghua, so the language is very strong.The academic level is quite high too.
Besides, its teacher/student ratio is 1:12. The whole campus is very clean and the design is suitable for children and very warm. The students feel happy and love the school. The parents/school cooperation is very good. The teachers are nice and willing to talk with parents.  Most k3 kids can entry famous private/DSS primary schools.  
pinkcheung 寫道:
阿仔都係今年要報幼稚園,依家仲煩緊。不過我覺得幼稚園應該配合小朋友性格,聽到口碑好,都要知好在哪裏,適唔適合自己。以下係小小資料:
1) 根德園+St. Catherine:名到唔駛多講,但勁谷,適應到就ok,但都有唔少小朋友讀到要轉校or發惡夢。其實邊間小學唔想收d根基好既學生,所以根德園同St. Catherine畢業既考小學同升小銜接無問題,但就唔係我杯茶
2) 民生+培正:一條龍名校,家長唔使煩。幼稚園我就唔知,但我有同事個大女係民生讀,係仔係培正讀,要預左擺好多時間陪小朋友讀書�補習。因為學校唔會教得咁詳細,預左你屋企會跟,dict就打開份scmp默unseen,80幾分都話低。我唔想第時d親子時間變成讀書時間,所以都無揀
3) 啓思:兩個同事個仔讀緊啟思小,一個係啟思幼上,一個係根德園上。其實小學d野已經唔深,根德園果個梗係無問題,但啟思幼上果個都銜接唔到,話幼稚園真係太太太淺,得個玩字(不過就真係好鐘意番學,幾有創意)。而且幾貴,所以唔考慮。

我本人係tko媽媽,會報創價。但都想搵間區內既等阿仔唔駛舟車勞動。有無人有”至秦”美�宣道�其他tko幼稚園資料?thx

5)
7) 創價    
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

我都係,但开始多少少眉目,起码同小学有联系但学费贵的我都不会简,好似浸大附屬幼稚園同宣道,虽然我中意浸附,但中小学学费太贵,所以不会报。我会报几间一条龙,tko就会諗保良局的幼稚園,但当然仲諗紧

臭豬豬 寫道:
我都係煩緊同個女報k1, 唉, 都唔知報邊間好, 睇得, 聽得越多, 個心仲15, 16 多d.

你地有無同小朋友報n1呀? 返n1會唔會對面試有幫助呢, 我個女一見到陌生人就唔講野, 我都唔知佢第時點面試.

咁如果n1讀得ok, 咁仲好唔好同佢轉校呢.

有無住湾仔区?请问边间幼稚園好D?报名要咩手续?因为我系大陆来港不知这方面的问题,所以都好担心?希望各位妈咪比D意见?谢!

醒目開學勳章

Hi All

我仔仔2003年出生係今年9月 k1,我上年既經驗要收集自己心儀的幼稚園資料 (包括教學方式,學校背景和優點,會著重小朋友那一方面,幾時派報名表,是否要親身取表等等)..
不過最好要面試多幾間幼稚園,以便自己心儀的學校唔收..

我同以下幾位媽咪一樣, 個囡2007年入k1啦, 都唔知比佢入邊間好, 要近屋企, 定要英文水準高既學校?
好多考慮因素 -- 自己心儀既幼兒園又要排到k2先能入學, 我考慮緊比佢讀其他幼稚園k1先, 等k2再轉去心儀既再由k1開始呢(2004年5月出世)??
可否幫忙比d意見?

Dear,

我細仔都係07讀K1 , 我大仔九月將會讀創價, 自然想兩個仔一齊返學, 但細佬好幼稚, 擔心創價未必收

另一心水係保良局譚歐少芬, 相信有一定質素, 大家有冇其他九龍區的心水-- 有質素, 校風純樸, 不太貴?
‹ 上一主題|下一主題