用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智好啲定林護好啲?
樓主: happytummy
go

上智好啲定林護好啲?   [複製鏈接]

又多口問句,荃官都算係?
近年成績好似同百周,董玉娣差唔多咋喎。

hkpapa852 發表於 22-11-7 16:15
再check 番, 應該保一都算B1A

保一嘅主科5+ 喺過去五年中有四年未及35%,整體就兩年,係咪唔應該上榜住?
B1A來講,5+應該係最重要?

7-seven 發表於 22-11-7 16:19
考生人數、2/3/4 electives都大大影響5 %輸出。話時話,依家俾升中家長睇數據係咪應該刪咗LS科。我心中B1A ...

咁樣即係16間內,你本來認為邊一間要out呀?

DD仔 發表於 22-11-7 16:41
保一嘅主科5+ 喺過去五年中有四年未及35%,整體就兩年,係咪唔應該上榜住?
B1A來講,5+應該係最重要?
...
其實我比較著重"整體4+"同"整體5+"
保一係11年嚟, 整體5+只得2年不達35%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

上智,銘賢生源一定不是最好嗰批, 舊區,細校, 有得揀的學生都一早選擇左隔離九龍塘名校,大校. 早在升小時, 深水埗都已有不少中產家長投奔直資,國際, 避免在深水埗升中. 係一個不受政府重視的貧民區舊校網, 仍能趷立BAND1咁多年, 已經很勁!

Yanamami    發表於 22-11-7 21:22

Zleep 發表於 22-11-7 16:36
荃官多年來好穩定,5+經常38%以上,4+經常80%以上.
董似乎相差幾遠(指多年數據).

DD仔 發表於 22-11-7 16:52
咁樣即係16間內,你本來認為邊一間要out呀?

你又唔駛撩我官方無関於學校嘅banding認證,所以龍門可以任我搬。而且我睇中嘅學校比我仔揀嘅學校成績仲低,因為我擔心我仔生活情緒比成績多啲。

董玉娣只因出咗狀元先多人識咗, 其實成績一直略較百周年差 (即使出狀元個屆都係)
百周年反而係近幾年反覆上落, 加上無出狀元, 風頭被董搶咗啫

董玉娣中學

百周年李兆忠

畢業年度

主科4+率平均

整體4+比例

主科5+率平均

整體5+比例

主科4+率平均

整體4+比例

主科5+率平均

整體5+比例

2012 -  2013

68.75%

72.00%

28.30%

68.25%

72.30%

32.10%

2013 -  2014

68.00%

72.40%

30.35%

34.40%

71.25%

73.50%

34.10%

37.70%

2014 -  2015

66.50%

70.20%

73.00%

75.90%

33.83%

2015 -  2016

66.75%

27.53%

34.00%

77.50%

32.43%

37.10%

2016 -  2017

70.50%

73.20%

35.10%

76.75%

78.40%

33.35%

41.90%

2017 -  2018

73.80%

28.03%

34.10%

66.00%

2018 -  2019

74.75%

73.60%

32.60%

37.50%

2019 -  2020

65.60%

26.55%

2020 -  2021

74.80%

32.73%

34.50%

29.10%

34.90%

2021 -  2022

70.50%

30.53%

33.40%

29.93%

35.00%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DD仔 發表於 22-11-7 15:56
係喎,medicine同worldcat提起,雖然正選B1A只有16間,waiting有機會比較接近上榜嘅,會係邊幾間?應該唔 ...

B1A

hkpapa852 + [?]
------------------------------------------------------
官津 12間 + [15]
直資 5間 + [4]
------------------------------------------------------
官津+直資 17間+ [19]

官津 12間 + [15]
港島區 4間 + [3]
HK1 [SJC] | [英華女] [聖提女]
HK2 皇仁 | MSS
HK3 BPS | 張祝珊
HK4 ---

九龍區 4間 + [5]
KL1 [SMCC] | 伊中
KL2 [上智]
KL3 喇沙 | MCS | [華英] [培正]
KL4 保一
KL5 [聖言]

新界區 4間 + [7]
NT1 林護
NT2 荃官
NT3 [百周年] [董玉娣]
NT4 [鄉中]
NT5 鄧顯
NT6 [迦密柏雨]
NT7 曾肇添 [沙呂] [沙崇]
NT8 [迦密主恩]
NT9 ---

直資 5間 + [4]
男校 [SPC] [英華] [DBS]
女校 SPCS DGS 協恩 德望
男女 SPCC [港同]

2022年中學文憑試成績列表 #6
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869526&pid=49132513

2021年中學文憑試成績列表 #1345
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859158&pid=49131094

hkpapa852 發表於 22-11-7 12:46
我要求比較高, 而且純睇DSE成績, 如由第一屆DSE成績開始計, 得呢堆學校長期達B1A成績 (即至少有6年達B1A水 ...

KL3 MSC =民生? MCS (瑪利諾)冇份?

荃官成績長期較百周年和董中好, 不過佢今成績比較特別, 一直都係主科叻, 選修科較差:

整體4+比例

4主科4+平均

整體5+比例

4主科5+平均

2011-2012

2012-2013

2013-2014

76.50%

78.33%

40.40%

40.90%

2014-2015

67.25%

32.63%

33.65%

2015-2016

75.99%

80.18%

35.66%

39.05%

2016-2017

76.96%

80.38%

36.82%

39.02%

2017-2018

78.87%

82.80%

35.97%

35.28%

2018-2019

79.29%

82.46%

41.19%

40.66%

2019-2020

77.37%

78.78%

39.33%

39.39%

2020-2021

74.00%

76.97%

39.51%

40.29%

2021-2022

70.91%

76.48%

33.92%

36.30%

keep-calm 發表於 22-11-7 17:31
KL3 MSC =民生? MCS (瑪利諾)冇份?
哈, 打錯咗, 係MCS先啱
民生有排都未到佢上到B1A

hkpapa852 發表於 22-11-7 17:33
荃官成績長期較百周年和董中好, 不過佢今成績比較特別, 一直都係主科叻, 選修科較差:
係,所以我疑問都係由於睇到佢phy chem bio 5+ 率真係唔係太突出。但med 講完我再查,荃官中英數主科係幾勁

Zleep 發表於 22-11-7 17:43
係,所以我疑問都係由於睇到佢phy chem bio 5+ 率真係唔係太突出。但med 講完我再查,荃官中英數主科係幾勁 ...
所以如果日後少咗科通識, 計排名的話荃官應係"最大受害者之一"

7-seven 發表於 22-11-7 17:07
你又唔駛撩我官方無関於學校嘅banding認證,所以龍門可以任我搬。而且我睇中嘅學校比我仔揀嘅學 ...

又係你自己實牙實齒話15間吖嘛,好自然人哋就會16-15=1㗎啦,冇任何惡意,只係好奇啫

Poyau 發表於 22-11-7 17:27
B1A

多謝Poyau

Poyau 發表於 22-11-7 17:27
B1A

我是贊同括號的數量.當然不能和852相提并論去比較.

因我認爲智力(未開發前)是隨機分佈的.假若各區都集中競爭一間中學,每區都可以有一間成爲"林護荃官".
比如屯門,原本得地利之助(學生去市區偏遠),唯未能有一間建立獨領風騷的地位,使尖子分散了.觀塘深水埗兩區類似,本區名校個"名"不如隔離,被吸引走了唔少尖子.

假如將來的每一位學生,全部以本區優先,上升最快的應該是大區(指學生多的區又未有突出的中學),即觀塘深水埗屯門.但這情況發生的概率太低.

DD仔 發表於 22-11-7 17:50
又係你自己實牙實齒話15間吖嘛,好自然人哋就會16-15=1㗎啦,冇任何惡意,只係好奇啫
...

我實牙實齒講唔超15間又不過唔駛理我評佢1A定1B。EK有數名熱心家長已經蒐集到足夠多DSE results,睇重成績可以慢慢爬文。你嘅「好奇」隨時累人鬧交

7-seven 發表於 22-11-7 18:00
我實牙實齒講唔超15間又不過唔駛理我評佢1A定1B。EK有數名熱心家長已經蒐集到足夠多DSE results, ...

故事一則
A: 全港最top男校是學校X, 學校Y 和學校Z
B: 在我心目中,只有2間或以下
C: 即係邊一間唔係top?
B: 又唔駛撩我官方無関於學校嘅banding認證,所以龍門可以任我搬。而且我睇中嘅學校比我仔揀嘅學校成績仲低,因為我擔心我仔生活情緒比成績多啲. 你嘅「好奇」隨時累人鬧交。

問題:B個腦到底發生過甚麼事?

DD仔 發表於 22-11-7 20:43
故事一則
A: 全港最top男校是學校X, 學校Y 和學校Z
B: 在我心目中,只有2間或以下

良言一句三冬暖,惡語傷人六月寒;蛇不知自己有毒,人不知自己有錯。為人父母者育人先做人,三十歲前不狂枉做少年郎,之後再狂枉活三十年

‹ 上一主題|下一主題