用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子? ...
樓主: carmenlook
go

IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子?   [複製鏈接]

joyce76123 發表於 21-7-7 12:43
我記得18還是19年暑假睇新聞,港大醫科經jupas入的新生只有百分之49,non jupas收了幾多?中大一向都收多I ...

仲有一條路徑,係倒插回港~~~

joyce76123    發表於 21-7-7 13:05

poonseelai 發表於 21-7-7 09:48
你有無以往中大出CO ib 43, 最後唔達標%? 除非以往好高,咁今年有機會會多咗好多位比ib生,否則影響唔會好 ...
Even genuine predicted grade is 37/38, some teachers will issue a predicted grade of 44/45 to boost the university acceptance rate as many Us give offers based on predicted grades......
Lots of predicted grades of 44/45 turn out to be 37-40 in the past year.

Chungtai ng chi dim shou fo

Haha....

joyce76123    發表於 21-7-7 13:03

73662710 發表於 21-7-7 12:48
Even genuine predicted grade is 37/38, some teachers will issue a predicted grade of 44/45 to boost  ...
買多幾包花生, 等睇......

睇咗今晚場歐國杯先
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PeterWong2021 發表於 21-7-7 12:46
IB放榜|英基誕46狀元88榜眼 當中11名狀元來自南島中學

國際文憑大學預科課程(IBDP)昨日(6日)放榜, ...
全港2000多IB考生,一半是探花,問題來了,那狀元還是狀元,榜眼還是榜樣,探花還是探花嗎?

hkpapa852 發表於 21-7-7 09:14
曾幾何時, 我都投訴過香港既大學收生制度不公, 不過今次呢個情況, 其實會引伸更多問題, 甚至對日後在港修讀 ...

多謝你的意見,明曬

GIPW 發表於 21-7-7 11:34
回覆 joyce76123 的帖子

Agreed.  
始終人多位少,我估要設立關隘拔尖囉,作為通關的關隘,中文比英文難度更高。考試的用途就在設立無數關隘比大家過囉,如果大家都通關,第二年關隘難度一定會大增。

bananaGi 發表於 21-7-7 10:59
又有道理喎....
當然有道理啦!
當年李寶椿, 會考3,4個A才有可能入到, IB平均都係38左右. 依家呢? 話IB冇水份嘅簡直就係白痴.

全港2000多IB考生,一半是探花,問題來了,那狀元還是狀元,榜眼還是榜樣,探花還是探花嗎?

一早狀元不是狀元, 榜眼不是榜眼, 探花不是探花.

一個無法分出尖子的考試, 如何分出狀元,榜眼,探花.

judy 發表於 21-7-7 13:42

一個無法分出尖子的考試, 如何分出狀元,榜眼,探花. ...

我反而有趣睇下今年UCAS如何看待IBDP成績

香港個D大學喎...... 算吧啦! 只係識諗盡辦法去抬高自己身價
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 PeterWong2021 的帖子

英基學校協會屬下7間學校有46位狀元,是歷史新高;另有88名學生取得44分成榜眼、90名學生取得43分成探花。46位狀元中,至少12人有意就讀醫科。真是好多所謂狀元報讀醫科架。IB是果D想入醫科既人相對比較容易既'捷徑'

judy 發表於 21-7-7 13:42

一個無法分出尖子的考試, 如何分出狀元,榜眼,探花. ...
最慘是傳統學校學生,無所適從。新龜兔賽跑:這次白兔不敢大意,辛勤跑了十幾年,終於跑贏出線,發現果實一早被烏龜揸跑車衝到終點摘走了。

PeterWong2021 發表於 21-7-7 14:06
是不是什麼元眼花都冇所謂,反正想入讀醫科、法律既,都憑IB 成績把入場券到手 ...
就係囉,咁樣一年年上升,會不會明年全港誕生500個IB狀元,咁DSE考生唯有排排坐,睇人食果果。

joyce76123 發表於 21-7-7 15:34
就係囉,咁樣一年年上升,會不會明年全港誕生500個IB狀元,咁DSE考生唯有排排坐,睇人食果果。 ...
可唔可以搵立法局議員幫手?
講笑,勿插

joyce76123 發表於 21-7-7 15:34
就係囉,咁樣一年年上升,會不會明年全港誕生500個IB狀元,咁DSE考生唯有排排坐,睇人食果果。 ...

睇嚟DSE都要量化寬鬆吓
純粹講下笑

twobirds 發表於 21-7-7 16:00
純粹講下笑

DSE 只係香港用, 連大陸都唔用,  國際又唔用,

twobirds 發表於 21-7-7 16:00
純粹講下笑
隨着出國留學, 轉 IS 學生人數上升, 考DSE人數直插谷底, DSE越嚟越難攞星就真 ….

airwalk 發表於 21-7-7 16:03
DSE 只係香港用, 連大陸都唔用,  國際又唔用,

始終DSE係香港草根階層向上流動的重要途徑之一,希望唔好邊緣化
‹ 上一主題|下一主題