用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直私 結局 是否 實至名歸?
樓主: hellobilo
go

考直私 結局 是否 實至名歸?   [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

幸好我個已經升中,若不然在此post已經恨不得在地上揾個窿鉆入去……

zaba    發表於 20-10-7 08:53

回覆 taiyeung 的帖子

excellent!! mind to share which kinder? thanks.

MrBeast 發表於 20-10-6 20:12
勁,唔洗咁him,我寫包單你女女就算唔係神童都至少top 5%
I meant it as a compliment, bottom of m ...

恕我多口 ,其實不少直私的學生都是這樣的水平,不足為奇

Sheep06 發表於 20-10-6 22:49
恕我多口 ,其實不少直私的學生都是這樣的水平,不足為奇
vicious cycle

medicine 發表於 20-10-6 20:47
回覆 mcl203 的帖子

幸好我個已經升中,若不然在此post已經恨不得在地上揾個窿鉆入去…… ...
same here
我果個小一只係識幾個字,例如 “大,小,人”之類。幸好當年冇睇EK,還膽粗粗覺得佢天資聰穎,活潑可愛,信心爆棚的去考直私。

medicine    發表於 20-10-7 00:06

MrBeast 發表於 20-10-6 23:14
vicious cycle

其實如我冇記錯10年前,EK 討論區已有早教這 topic,當中不少人家長伴讀早教,不需外補,中文K1 開始 基礎漢字500, 青田 系列書,其他reader ,K3 自行讀 橋樑書; K1 英文 開始 ORT和其他reader,K2升 K3 ORT 已完成 stage 12 time chronicle,K3 會自己讀 chapter book,如 roald dahl collection。但大有人在。大部分考得上名幼和直私,而中學上得不少名中。

MrBeast 發表於 20-10-6 18:03
ek太多神童故事,我身邊有位k3 大概lev 6-7, p1 未睇到hp, p3 就成功插入神校。當然,書中自有黃金屋,培養 ...

我有興趣想知多年前喺EK出現過嘅幼稚園神童,高中時會變成點樣?

Sheep06 發表於 20-10-6 23:43
其實如我冇記錯10年前,EK 討論區已有早教這 topic,當中不少人家長伴讀早教,不需外補,中文K1 開始 基礎 ...

exactly
我大住肚開始上EK,當年睇到這類分享仲心諗幼稚園咋喎,有無可能呀?
當自己同小朋友一步步去做,又真係得喎,考直所私時開始咗chapter book,K3尾自行睇RD,同你講既一樣

至於中文,K3睇閱讀123,小一可以睇到閱讀456中長篇故事。

taiyeung 發表於 20-10-6 19:14
上得EK既,大多數都係有心有力栽培小朋友既父母,所以先有錯覺EK神童特別多

我女就係K3睇ORT 10-12 ...
我女 K3 睇Roald Dahl, 睇到上癮,食飯搭車都要睇,有時候睇到大大聲笑。

Sheep06 發表於 20-10-6 23:43
其實如我冇記錯10年前,EK 討論區已有早教這 topic,當中不少人家長伴讀早教,不需外補,中文K1 開始 基礎 ...

咁我之前話就算唔係神童都是top 5% 都唔可以話錯,但究竟這能力是因為先天定後生因素多d呢,呢樣就好難講,就好似有人話在娘胎就開始背經所以成績名列前芧咁。
regardless, its a good thing.  others should follow.

ps 個問題是一些k2,k3 家長見到就去谷子女看hp,最後對閲讀抗拒,咁就唔好了。所以我會encourage 家長分享培養閲讀興趣的過程和心得而不要只談結果

fwstides 發表於 20-10-6 12:28
有大量好的津校
程度又合理
名津仲難入,唔夠分的話好多手持多個私校offer 去抽

b3410 發表於 20-10-6 23:14
same here
我果個小一只係識幾個字,例如 “大,小,人”之類。幸好當年冇睇EK,還膽粗粗覺得佢天 ...
人類短短6-7年間又進化了,我想我都要在小學部退休,去番中學部找同路人

taiyeung 發表於 20-10-6 19:14
上得EK既,大多數都係有心有力栽培小朋友既父母,所以先有錯覺EK神童特別多

我女就係K3睇ORT 10-12 ...
好想知邊間小一會有老師推介Charles dickens?

MrBeast 發表於 20-10-7 07:43
人類短短6-7年間又進化了,我想我都要在小學部退休,去番中學部找同路人  ...
係真係好癫,尤其兩三歳果D,中英數谷到行!

mcl203 發表於 20-10-6 12:05
我懷疑MCS或LS,是否需要有咁充足準備,先可以讀得掂佢哋嘅小一 ~~~
MCS唔知。LS小一好深呀

Soundervolt 發表於 20-10-7 00:24
我有興趣想知多年前喺EK出現過嘅幼稚園神童,高中時會變成這樣?

係wor, 除了有兩兄弟那位,都好少見到其他出po。我身邊的,叻的依然叻,另有幾個kg 時未開hill, 中學都變鳳凰了,不過他們策略不是以閲讀為主(但又不是完全冇)

cafeva 發表於 20-10-7 07:46
好想知邊間小一會有老師推介Charles dickens?
咁都要看是原著定簡易版,不過taiyeung 提得我相信是前者。dickens 有次我無聊借左本原著看,話難唔難話易唔易,但睇睇下就雲遊四海,but thats just me.

Soundervolt 發表於 20-10-7 00:24

我有興趣想知多年前喺EK出現過嘅幼稚園神童,高中時會 ...

呢個重要

mcl203 發表於 20-10-6 17:27
睇lev10啫,睇吓大學嘅書一樣可以~~~
有位有幾個資優女兒既媽媽 (有 facebook page), 佢大女真係 K3 睇大學程度既書

medicine    發表於 20-10-7 09:17

MrBeast 發表於 20-10-7 07:43
人類短短6-7年間又進化了,我想我都要在小學部退休,去番中學部找同路人  ...
我直接去幼稚園好了
我覺得認字真係有快有慢,記得囡3,4歲左右另外一位小朋友去海洋公園玩,我好開心囡讀到“大,小”呢D字,結果隔離小朋友拎份報紙睇

當時都有D壓力,返去拎出字卡,三娘教女咁train咗一輪。
幾十張字卡,好快話識嗮,考下好似又真係識喎。開心幾日,轉頭再問,已經又唔記得嗮

如此反復幾次, 唯有放棄。

大女搞唔掟,又準備train 細佬,結果呢個更加死火,第一輪已經記唔到。之後又到細女,平常心,唔識,唔緊要,冷靜,換一樣玩。

伴讀第一個小朋友可以做到,不過都係吹水講故事,我無耐性逐個字讀出來。之後無時間,都係叫佢哋自己坐書房地下搵書睇,唔識字咪睇圖囉。佢哋真係可以自己唔知睇咩,睇好耐。

返學後頭幾個月抄手冊,默書的確有D困難,不過最麻煩也只是第一個月,之後就順返。可能學校老師識教啩?真正返學後,我又唔覺得在識字,閱讀方面有困難。
下學期還可以做“進步生” ! 可能之前基礎係零,進步實在太大

medicine    發表於 20-10-7 09:17
‹ 上一主題|下一主題