用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [14網] 講真今年14網有邊間是次熱?
樓主: hohoho888
go

[14網] 講真今年14網有邊間是次熱?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-9-12 14:10
其實你係咪真係14網居民? 始乎完全唔認識14網學校......
我係嫁
由細到大住北角, 不過小學已經好耐之前既事
無研究, 係個女出年要了, 而家先開始睇JA

其實你係咪真係14網居民? 始乎完全唔認識14網學校......

同埋我表弟N年前都係讀滬江, 我唔知原來咁勁啊
可能佢本身麻麻地, 見佢升中好一般, 所以以為學校都一般..

Charlotte_mom 發表於 17-9-12 14:15
一定先揀滬江。之後兩間....睇點考慮,唔怕惡就北官,怕惡就太古
簡單滬江》北官》太古
...

之前爬文話太古好多課外活動參加我覺得好似唔錯啊..

講開又講, 14網:
happy school : 北衛, 丹循, 炮米, 康山
谷 school: 嘉諾撒, 滬江, 北官
中間(唔算happy 又未算谷): 太古, 北循

華仁唔知,

咁樣分岩唔岩呀? 我有爬過文嫁, 但真係驚攪亂左, 請賜教

回覆樓主:

華仁應該happy

hkpapa852 發表於 17-9-12 12:15
如果以升中派位表現嚟講, 一定係
原來滬江咁利害 !  

hohoho888 發表於 17-9-11 09:31
你覺得有無話本地定國際邊個易入D? 定各有棒場客所以都好難?
同埋呢, 想問下你囡囡之前是否讀蘇幼嫁?
我細 ...
本地定國際邊個易入D, 我不清楚呀。 我女讀普通的學卷幼稚園,並不是讀蘇幼呀。  以我所知, 蘇小本地班收生,一半是來自蘇幼, 一半是非蘇幼。  加上,相比其他私校,報名的人數, 蘇小算不多。 所以,  蘇小本地班不算很難入的。  至於蘇幼,我聽說蘇幼教得淺,唔深的,小朋友返學也返得很開心。  你不妨照報呀,我覺得蘇小雖然默測係密的, 但範圍及程度都正常, 功課唔多, 通常在學校的功課堂已完成,回家只係溫下書, 就OK了。  加上,全英/普環境, 其實每月3950學費, 好抵讀。

thousandtwinkle 發表於 17-9-13 09:43
本地定國際邊個易入D, 我不清楚呀。 我女讀普通的學卷幼稚園,並不是讀蘇幼呀。  以我所知, 蘇小本地班收生 ...
本地定國際邊個易入D, 我不清楚呀。 我女讀普通的學卷幼稚園,並不是讀蘇幼呀。  以我所知, 蘇小本地班收生,一半是來自蘇幼, 一半是非蘇幼。  加上,相比其他私校,報名的人數, 蘇小算不多。 所以,  蘇小本地班不算很難入的。

有關蘇幼,我聽說蘇幼教得淺,唔深的,小朋友返學也返得很開心。  

至於
蘇小,你不妨照報呀,我覺得蘇小雖然默測係密的, 但範圍及程度都正常, 功課唔多, 通常在學校的功課堂已完成,回家只係溫下書, 就OK了。  加上,全英/普環境, 其實每月3950學費, 好抵讀。

thousandtwinkle 發表於 17-9-13 09:43
本地定國際邊個易入D, 我不清楚呀。 我女讀普通的學卷幼稚園,並不是讀蘇幼呀。  以我所知, 蘇小本地班收生 ...
thanks!
因為有北角有N班的都係得果幾間, 我諗住都係考哂佢先

thousandtwinkle    發表於 17-9-13 10:06

hohoho888 發表於 17-9-12 14:20
之前爬文話太古好多課外活動參加我覺得好似唔錯啊..
For your information, 滬江都好多好多課外活動的。

thousandtwinkle 發表於 17-9-13 10:05
For your information, 滬江都好多好多課外活動的。
thanks!

hohoho888 發表於 17-9-11 09:31
你覺得有無話本地定國際邊個易入D? 定各有棒場客所以都好難?
同埋呢, 想問下你囡囡之前是否讀蘇幼嫁?
我細 ...
補充少少,我中左乙一滬江,詳細考慮後,因為蘇浙升中派位(約7X-8X%入BAND1 中學)及語境較好,所以放棄滬江,揀了蘇浙。開了學兩星期左右,好開心自己無揀錯。

thousandtwinkle 發表於 17-9-13 10:17
補充少少,我中左乙一滬江,詳細考慮後,因為蘇浙升中派位(約7X-8X%入BAND1 中學)及語境較好,所以放棄滬江 ...
IC
你是蘇小本地?

hohoho888 發表於 17-9-13 10:25
IC
你是蘇小本地?
係呀, 我係蘇小本地班,for your reference: 本地班的英文科(小一: 每日都係一位NET +一位華人老師; 小二至小六: 全NET教)

thousandtwinkle 發表於 17-9-13 10:17
補充少少,我中左乙一滬江,詳細考慮後,因為蘇浙升中派位(約7X-8X%入BAND1 中學)及語境較好,所以放棄滬江 ...

可否分享下最後點解選左蘇小?

hohoho888 發表於 17-9-13 11:49
可否分享下最後點解選左蘇小?
升中派位好, 係我同我先生最主要的考慮。  有7X-8X%入到BAND 1 的中學是非常好的成績。 加上,我同先生都喜歡佢全英普環境,蘇小學生在學校,只可以說普通話或英語。 可以在這種語言環境下浸淫,非大部份的津小可以做到的。  除了母語是普通話的同學仔外,也有母語是英文的外籍同學或混血兒同學仔。  

我女說過, 喜歡普通話, 更加令我傾向揀蘇小。  再加上, 我先生覺得我個女, 份人太求其, 太鬆散, 所以好喜歡蘇小講求紀律, 可以改善阿女的自律性。

希望以上幫到你, 加油!

hohoho888 發表於 17-9-13 10:25
IC
你是蘇小本地?
蘇小國際班, 唔係你想入就咁易入, 佢係由幼稚園開始以國際學校模式運作, K2後升去Y1.

而且, 入咗去想升番出去傳統學制既中學, 亦唔係易事 (一來好似係無呈分, 二來課程相對本地傳統學校, 中文太淺了)

thousandtwinkle    發表於 17-9-13 12:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

thousandtwinkle 發表於 17-9-13 12:20
升中派位好, 係我同我先生最主要的考慮。  有7X-8X%入到BAND 1 的中學是非常好的成績。 加上,我同先生都喜 ...

也有母語是英文的外籍同學或混血兒同學仔<-- 我以為是國際班先有tim

hkpapa852 發表於 17-9-13 12:31
蘇小國際班, 唔係你想入就咁易入, 佢係由幼稚園開始以國際學校模式運作, K2後升去Y1.

而且, 入咗去想升番 ...
ic

hkpapa852 發表於 17-9-12 11:33
如果只係一間地區性名校, 轉網未必會有大影響, 但港華係一間全港性既名校.

你話如果係Peter仔, St James轉 ...
請教一下:

單憑數據分析, 以往抽港華十中幾?  

‹ 上一主題|下一主題