用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有 ...
樓主: annielui
go

如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過   [複製鏈接]

optman88 發表於 17-6-20 09:55
我都係小 1-6 冇補習,其實都唔係點谷佢,keep 到 band 1,灣仔都算係幾好嘅小學。

其實如果小學靠谷,而 ...
多謝妳意見呀~ 我都唔想谷呀~ 如果唔谷唔操按以往學習模式, 就算名次有退我都會接受, keep到band 1已好滿足....多謝妳鼓勵, 一齊加油!!!!

little_yolky 發表於 17-6-20 09:33
這個嘛..............小朋友配合、學習態度好, 我覺得係基本嘢嚟, 所以嘛.............. ...
其實我地小朋友配合、學習態度好已經係好幸運, 要感謝主, 因為我都聽唔少例子係d媽咪好緊張, 而d小朋友懶懶閒, 唔上心既....真係好慘好辛苦

little_yolky 發表於 17-6-19 17:39
我唔理喇, 阿女已經千叮萬囑我記得同佢霸住數研個位, 佢話補咗先算喎。 ...
數研真係好成功...我身邊都有好多朋友d小朋友響數研補, 仲一位難求添~

annielui 發表於 17-6-14 20:27
回覆 Chowying 的帖子

我就係擔心呢樣.....唉!所以想問吓D過來人意見.....唉!

我女小六,啱啱經歷完呈分,依家等派彩。
佢學校小四同呈分,要keep 到 band 1平均分大概要多3分。小朋友明白就好,唔明就好麻煩。

annielui 發表於 17-6-20 10:20
數研真係好成功...我身邊都有好多朋友d小朋友響數研補, 仲一位難求添~

數研好睇邊區 我囡初小數唔係難
都由A直插C 我唔太解意分數跌
失手一定有 只怕佢一開始將唔理解題型累積
再升高班就難應付 我囡話佢個枱
成日轉老師 我話咁咪好囉 個個老師有
唔同特質教法你咪學到嘢 跟住佢話
老師见佢識做就無過教 佢想問唔識個題
老師話等等之後唔記得教佢 跟住下星期又轉老師
有日我特登接去接囡 揾老師傾計
佢連啊囡過最弱咩題型都唔知
我將強個part 講到好弱 佢跟我和應係 佢最弱係個part
最後啊囡要補中文 我成機轉去另一間補中文同數
有段時間工作忙無咩理佢 數上返平日水平
中文仲一路升 高小一直自己温仲keep得住
依家到中三只係補數 其他十二科自己搞掂無補習

Chowying 發表於 17-6-22 01:36
我女小六,啱啱經歷完呈分,依家等派彩。
佢學校小四同呈分,要keep 到 band 1平均分大概要多3分。小朋友 ...
多謝妳意見!!!! 其實小五課程比小四會唔會深好多呢?我覺得小四比小三已經係另一層次了....要多3分.....唔簡單呢! 咁妳小朋友有無加操/補習?

TwinWong 發表於 17-6-22 07:46
多謝妳意見, 暫時數學仍是我自己跟返, 小五就唔知仲跟唔跟到了~ 我都好多朋友響數研學緊, 不過小朋友有無進步, 好關乎個老師有無心, 貢真係要升靠彩數, EVEN學校D老師,HEA教同用心教都差好遠.

中學都唔簡單, 妳小朋友自己搞掂好叻呀!!!! 加油!!!!

醒目開學勳章

我小朋友無補習,但都keep  到B1,今次呈一有三主科成續分别是級一,

坦白講見到身邊同學狂補狂操,信心有動搖過的。但我相信讀書睇長線的。

CALVEN 發表於 17-6-22 10:04
我小朋友無補習,但都keep  到B1,今次呈一有三主科成續分别是級一,

坦白講見到身邊同學狂補狂操,信心有 ...
真係叻仔嗰啲係唔使補都可保持級頭十內的, 佢哋有共通點係做事效率高,上堂時專心.  衰都係太過自我(溫習時間過短), 唔小心同埋考試時病咗;  做返足平時嘢,保持身體健康就夠了.

其他靠補習掹車邊既不可同日而語,你唔使羨慕佢哋,跟本唔係同一層次.

CALVEN    發表於 17-6-22 10:26

醒目開學勳章

os_ecu 發表於 17-6-22 10:25
真係叻仔嗰啲係唔使補都可保持級頭十內的, 佢哋有共通點係做事效率高,上堂時專心.  衰都係太過自我(溫習時 ...
我仔平日做事效率好低㗎,不過一到測考佢就好高。

TwinWong 發表於 17-6-22 07:46
你區間數研咁得意既? 我果間一直係同一位老師, 如果放學見係父母接, 次次都會同我哋講返小朋友有咩問題, 要注意乜。

你就好啦, 我果個會無端端發考試瘟。

因為級二响佢果班, 成日見佢返屋企講, 佢邊科邊科少級二兩分, 邊科邊科同級二同分, 但點解最後結果, 會同人哋差咗幾條街? 咪就係發考試瘟囉 佢年年都有一個學期係發瘟的, 總有一科會跌到7X分, 加埋長期攞C既體育, 你話點追丫。今年仲要衰到中英數三科都跌...........

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-6-22 10:52
你就好啦, 我果個會無端端發考試瘟。

因為級二响佢果班, 成日見佢返屋企講, 佢邊科邊科少級二兩 ...

但你囡在級排名都好前,無需狂谷佢,我反而重視我仔學習態度多D,鬧親佢都同學習態度有關。

體育呈分唔計分,我仔都長期B,我都唔理了。

CALVEN 發表於 17-6-22 11:01
但你囡在級排名都好前,無需狂谷佢,我反而重視我仔學習態度多D,鬧親佢都同學習態度有關。

體育呈分唔計 ...
阿大俾人鬧得最多果句一定係:去沖涼/刷牙/瞓覺未呀? 九點啦, 仲唔快D, 仲睇(閑)書?! 日日如是。

體育雖則話唔計分, 但佢長期得70分, 張成績表要見人, 真係好惡睇........平均分都同80分既差0.7分, 隨時可以上返7個名次。其實小學生體育有幾難呢?! 點解次次都係70分!

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-6-22 11:12
阿大俾人鬧得最多果句一定係:去沖涼/刷牙/瞓覺未呀? 九點啦, 仲唔快D, 仲睇(閑)書?! 日日如是。:si ...
我仔話體育好難㗎!

CALVEN 發表於 17-6-22 11:14
我仔話體育好難㗎!
我自己當年體育長期攞D, 所以我都無話佢。不過妹妹次次都有B, 有80分, 好叻。妹妹術科係叻D既。

CALVEN    發表於 17-6-22 11:18

annielui 發表於 17-6-22 09:58
多謝妳意見, 暫時數學仍是我自己跟返, 小五就唔知仲跟唔跟到了~ 我都好多朋友響數研學緊, 不過小朋友有無進 ...

小五數真係深好多 我地數學係好傳統
要每個step 寫齊至有分 仲要畫圖
好彩我囡k3學critical 數有玩出立體圖
習關咗好快搞掂 佢同學有出圖功課
就做到過11-12點
好慘慘

little_yolky 發表於 17-6-22 10:48
你區間數研咁得意既? 我果間一直係同一位老師, 如果放學見係父母接, 次次都會同我哋講返小朋友有咩問題, 要 ...

佢間好多張枱 間間唔同運作
我囡同學補九龍灣几好 但初小數成績時高時低
觀塘真係就唔得 因為我奶奶湊返放
佢唔明導師講咩 我见唔对路自己湊時揾導師傾
我女同學最后轉咗去我囡個間補中文同埋數學
小學時都keep到無低過
佢同學中三數keep 住以間補
數仲係考95-98分 測驗會full marks 攞學科獎
佢係做野好小心
小四之前佢两個都係top5 內 跟住直上書院
除中一唔同我囡一班 之後两年係同我囡一班
我囡中學轉九龍城補數都keep 到水平穩定
佢两個都一樣中學只係補數

TwinWong 發表於 17-6-22 13:21
小五數真係深好多 我地數學係好傳統
要每個step 寫齊至有分 仲要畫圖
好彩我囡k3學critical 數有玩出立體 ...
你唔好嚇我啦, 阿女升小五了, 點算。

thank you.....你小朋友好利害!!! 我唔奢求可以keep到咁前, 只怕keep b1都唔易呢!!不過唔會補習了, 希望可以順行過度呈分吧
‹ 上一主題|下一主題