用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心 ...
樓主: Bobo1210
go

叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心   [複製鏈接]

其實我的小朋友上年也是入寶校,跟著我叩了五間學校,因為叩得太多,小朋友會有太大壓力的,最後幸運地成功叩入心儀小學。
每次叩門,我也同佢講,遇到唔明白的問題,要禮貌地叫老師講多次或者說唔識。

回覆 lovecupid 的帖子

花生友表示 唔明白點解最尾會成功同校長夾過?
定係話個家長喺外面望見到個老師鬧學生?

btw 我都係含住眼淚叩梗門
最心儀嗰間其實算係二線 唔係自己區
而家諗返轉頭 就覺得 如果當時搬咗屋去嗰區就唔駛咁慘

krw 發表於 16-6-12 19:15

個家長同校長講,我個仔最近成日講埋啲生生死死嘅嘢,我怕佢想自殺,如果有事,點算?
校長緊發晒茅,個班主任緊立即腳軟....
我緊係有follow up 啦

hppa  i c  發表於 16-6-13 16:06

回覆:叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心

派得唔好無喊,但叩門同畢業禮撞時間,然後完左自己果part雞咁腳走,睇唔完個畢業禮,又同唔到同學仔影相,勁down.

下星期學校仲參觀消房局同機場。唔知有無得去。

hppa  Cheer up  發表於 16-6-13 16:03

引用:Quote:krw+發表於+16-6-12+19:15+回覆+love

原帖由 lovecupid 於 16-06-12 發表
個家長同校長講,我個仔最近成日講埋啲生生死死嘅嘢,我怕佢想自殺,如果有事,點算?
校長緊發晒茅,個班 ...
以後個小朋友就學識用死去威脅大人囉

ssss 發表於 16-6-12 20:33
以後個小朋友就學識用死去威脅大人囉

係個大人話個細路想自殺知嘛...個細路都無咁講過....

但係一個學期無小息喎...

lovecupid 發表於 16-6-12 19:30
校長緊發晒茅,個班 ...
其實當年我讀小學 都幾嚴嘅一間小學 隔離班都有類似嘅情況發生 不過係上堂罰企
其中一個同學 同老師講 我係嚟學嘢唔係罰企
結果係見家長

當年我細個 覺得個同學好有型
而家人大咗 就明白唔係型唔型嘅問題 係就算你只係一個小朋友 都要敢出聲 敢講道理
所以而家搵學校 都唔想搵所謂 好嚴 好傳統嘅學校
因為好驚我嘅小朋友因為講道理而俾人罰

但係……早知會派得唔好 我就報母校啦 (比較嚴嘅普通學校)

日後升中,有兩間學校,一間喺大埔,一間喺荃灣。
中一申請表要學生親自畫押,要學生簽名願意接受和服從學校管教....
你話痴唔痴線?

krw 發表於 16-6-12 19:15

"  btw 我都係含住眼淚叩梗門
而家諗返轉頭 就覺得 如果當時搬咗屋去嗰區就唔駛咁慘  "

咁你而家好即刻諗定小朋友想讀邊間學校,  因為中學係跟小學地區, 唔係再跟住址, 自行跨區另計

唔好 6 年後又再後悔多一次呀, 而家唔好叩錯門咁無陰公

回覆:Bobo1210 的帖子

我之前又係叩左十多間, 派左一間有8成南亞裔學生讀的學校,真係嚇死左。 多翻努力下叩到三線, 之後叩到二線,比晒錢買書,到左7月頭,第一志願打來收返, 所以要耐心等待

hppa    發表於 16-6-13 16:07

Bettylau 發表於 16-6-12 22:37
"  btw 我都係含住眼淚叩梗門
而家諗返轉頭 就覺得 如果當時搬咗屋 ...
中學可以跟住址 不過唔係我唔諗定 係我老公唔贊成
因為我哋係租 難得遇到好業主 又好價錢

扣門,就係辛苦過之前私校,直資面試。

引用:+本帖最後由+candice001+於+16-6-12+09:34+

原帖由 candice001 於 16-06-12 發表

最惨係……面試時個細路唔聽話
Dec sun fdddvvdx

回覆 lalamike 的帖子

me too, 真係好down

其實,即係咁............
勿介意,我咁問..................

要叩門的家長,你們選校沒設保險線的嗎 ??

我都係有唔開心, 但仍要積極叩門, 大家加油呀!

希望在明天, 我仍努力叩門中, 派咗第7志願, 去到註冊日, 簡直想唔比佢讀書

回覆 dereklg 的帖子

純個人意見,覺得今年有啲保險線已經唔夠保險,好似我咁,第4志願已經填間3線學校,係一間往年填第567都有人入既3線學校,但今年放第4都入唔到。
或者真係我低估左今年個競爭情況。So far 我個女唔係話派到去區內最差果幾間,但做父母都會想幫仔女爭取入一間更好學校。叩門位係少,機會可能好渺茫,但都要盡力,無論結果如何,都叫做有努力過。

或者咁講,如果個隨機號碼係全區最最最後果位,個保險線又可以有幾保險?我相信總會有一啲已經設左保險線,但仍然派得唔理想既個案。

hppa  add oil  發表於 16-6-13 16:09

各位扣門家長真係好犀利呀, 真係EQ低D都嚇死.....希望仲等緊消息嘅家長好運!!!
‹ 上一主題|下一主題