用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 港人, 港地, 讀IS?
樓主: 何B仔Adrian
go

港人, 港地, 讀IS?   [複製鏈接]

引用:Quote:dbchu+發表於+16-4-29+11:07+其實冇

原帖由 何B仔Adrian 於 16-04-29 發表
係架, 未上岸架, 人生馬拉松, Y1只回一回氣再想下一步, 我都講過要解決目前問題先, 之後先再諗下一個. 我只 ...
唔到嬲,又唔好鬧氣。努力培養小朋友。相信有sibling 同ESF kg入year 1機會好大。大過我(只有sibling ). 加油

引用:Quote:原帖由+何B仔Adrian+於+16-04-29+發

原帖由 lui 於 16-04-29 發表
唔到嬲,又唔好鬧氣。努力培養小朋友。相信有sibling 同ESF kg入year 1機會好大。大過我(只有sibling ).  ...
去上drama class 也相當有用,由期內向小朋友。上Faust summer drama 吧。

你覺得自己言詞無問題, 呢個先至係問題呀樓主

1. 唔解決第一步, 條路唔同哂, 又點遠視呢我想問? Y1好關鍵, 若入唔到, 諗到幾遠都係冇用, 杞人憂天, 跟本都唔係果回事.

2. 我冇唔認同英文唔係唯一, 事實上, 有睇過我講Abacus play visit, 唔識英文係冇得玩, 佢唔明老師想佢點, 何來互動, 主動, 同talkative 呢?

3. 人有話完全在家不用操英文, 上學三小時 (當中有茶點, 小息, 普通話時閤), 我放工回家, 買菜食飯檢查哥哥手冊功課通告, 還有很多時間給妹妹? 最多得個週末, 可以完全唔練英文? (加其他發展?)我真的懷疑完全唔努力英文就應付到面試. 你可以話我"老點"很粗鄙, 但道定歉先又俾人話我單打.

4. 乜讀IS唔係主張open minded咩? 在批評我時, 你們很客觀咩?

回覆 chaualan 的帖子

你可以話講野係直接, 粗鄙, 但我沒針對攻擊, 我一味在解釋, 在至謝意見, 在道歉! 我真憨居!

回覆 何B仔Adrian 的帖子

唔緊要啦!文字上表達方式及每人閲讀後感覺不同,沒有對或錯!大家其實都有同一目標,希望子女行國際學校呢條開心之路,家長大部分有遠見有能力!大家討論中有火花,未嘗不是一件好事⋯⋯笑一笑,天下太平,大家繼續討論交流,如見到討論中有'太野火'字眼出現,請大家嘗試看成是筆者嘅獨特風格!正如陶傑,睇親佢d文章有時都滿心微笑,🔥火辣辣!Take it easy!

何B仔Adrian  很感動, 有人幫手降溫.  發表於 16-4-29 12:30

lui 發表於 16-4-29 11:44
唔到嬲,又唔好鬧氣。努力培養小朋友。相信有sibling 同ESF kg入year 1機會好大。大過我(只有sibling ).  ...
我今日一早都同大家講早晨, 道歉, 都係想和和氣氣, 但我不停受到攻擊, 批評我串, 單打(係我單一個人受打), 短視!

Radiomama的建議非常好。
恕我直言(我唔怕得罪人);綜合你提供你囡囡去年及目前情況的有限資料;個人認為你囡囡目前能力上仍未跟上進度;如不加速改善;明年Year one interview有危機。
慶幸你k2去ESF Tung Chung;超細B如進度未達標;仍有一線機會讀多一年後再有interview priority(係酌情唔係奉旨)。
點都好;呢分鐘開始努力啦!有些孩子早發力;有些則後來居上。不應和別人比較。

回覆 nintendo 的帖子

咁又唔好唔寫嘢,杯麵Nintendo 你寫d嘢又幾好睇,又有point! 其實樓主只是好有獨特鮮明個性嘅好媽媽,繼續傾吓計啦⋯⋯

再重申, 我開topic只針對講矛盾於語言方面, 基於母語同英語在香港既IS 世界衍生矛盾, 我並沒有沒殺母語及其他方面發展既重要性.

請大家保持冷靜, 客觀, 開放態度. 謝謝!

再一次對我既直接, 串, 粗鄙, 野火, 唔冷靜, 唔客氣言詞衷心道歉!

oooray 發表於 16-4-29 12:38

Radiomama的建議非常好。恕我直言(我唔怕得罪人);綜合你提供你囡囡去年及目前情 ...

唔洗驚得罪, 我個人係敢言, 但相信我唔係野蠻.

哈, 終於有人睇出我既危機和擔心. 細B在上學初期一定有難度, 當在一班同年大佢10個月小朋友之中, 一定有距離,我唔係要同人比較, 試想想, 當在班內人人明白老師要求, 人人做到, 只有我女唔明, 係要多給佢一些耐性同包容.  有一點我沒機會提及既係, 當阿女學多講左英文之後, 佢真係有信心講野左,  但要佢在陌生人和陌生環境之下就要多鼓勵同warm up, 好在佢未去到大喊果隻, 佢第一日番N班, 我只送上校車, 冇跟佢番學, 回來校車嬸嬸話佢冇喊, 同月佢學跳芭蕾舞, 我送佢入課室佢都冇喊, 我聽過有人喊足半小時出面都聽到.  

所以我覺得首先佢要多聽多講英文, 希望能幫佢同班同學拉近少少距離, 要是佢聽得明和表達到, 就讓佢多信心發展其他.  其實, 我有要求過入K1, 但基於ESF policy, 學校係唔會defer, 除非番了學, 老師頂呢隻蠢豬唔順, 唔mature先會俾佢defer.  

我或者都分享一下經驗, 給樓主參考一下.

我家有兩兒, 兩個上N班前(即2歲前), 即是在他們語言最關鍵的時期, 我家中(沒有工人,只有爸媽祖父母姨姨之類的親屬)只會跟他們說粵語。期間有時會興起取起picture books, 教他們這是ball,即是波,這樣的單字。相信他們記得,只是不會說出聲。

即使去N班面試,兩子根本不會說話(遑論用英文跟人對答)。然而,可以聽得懂老師的指令,或者跟大隊做些疊玩具之類的動作,造出motor skills應該沒有問題的印象。這家學校,只有英文,10%時間有普通話,所以,家中仍然粵語。有speech therapist朋友告訴我,小朋友上N班頭3個月甚至6個月,可能仍然唔知在學校做緊咩,因為不太完全明白老師說甚麼,著我要有心理準備。事實上,朋友的提醒跟事實相符,也切合語言學上關於小朋友語言發展軌跡的論述,故此,我不心急。由於家中沒有工人,忙做家務時,也會開電視給孩子看,那時只開英文台。

到大仔考國際學校Prep class(A校),我幾乎肯定他的英文程度應該是沒有問題,若有,老師早已言明。然而,個性卻不是可以朝夕之間便改得了。我擔心他在面試時不開口,那麼,任你有出口成文的本事也於事無補,因為,他根本不開口!所以,我急急找個英文老師回來,一星期兩次,在面試前跟他說故事,玩玩甚麼也好,總之就是給他不怕開口的訓練,一共上了15-20回合吧。家教老師說,他的英文沒事,聽得明,理解也沒問題,但不太願意開口,即使開口,都是單字起,兩字止。是他英文水皮嗎?應該不是。是他不知何故不開口?顯然是的。這正是我的擔心。但,我又可以點呢?面試快來了!但事實上,真是沒別的可以做。我做人阿媽,老公做人老豆,已經盡力,聽天由命好了。到了面試那日,從玻璃門中看到,他聽到老師指令,明白並跟從。面試就完了,接著就是好消息,我心中只喜歡這一家學校,所以,如果唔收都唔知點算好。收了他,放下心頭大石。

就讀Prep class期間,又考另一家(B校)當保險(純因家庭問題,非學校不好)。連N班,他連續讀了2.5年只用英文上堂的學校,在考B校時,應該絕對沒問題,可是來信只有拒絕兩字。除了有點不開心,我更想知道箇中底蘊。是不是他的英文不好?是不是他聽不明?做不到老師的要求?不是。我相信他不是。然而,世界沒有完人。後來我仔細冷靜思量,可能兒子不太適合這家比較著重規舉的B校吧。於是,學我老公話,豈不更好?連煩的時間都省下。

大仔開開心心讀了Prep class後,升上A校Grade 1不久,便到弟弟考該校的Prep class。我給弟弟的安排,幾乎抄襲哥哥的模式,讀同一家學校的N班及K1,分別在於我沒有太多時間給弟弟,不能跟他很多的互動,就連私人英文老師都安排不到。但是,弟弟性格活潑,個性外向,在A校面試時,會說會講,連面試老師都詫訝地跟我道:他在面試時,主動講英文,主動數one two three給老師知。

今年九月,弟弟會上該校的Prep class。他的面試,一來挺順利,二來我就根本對他不擔心,他的個性是開朗活潑,容易惹人注意。

總的而言,我總結一下,為安排他們能上我喜歡的學校,我做了以下的:

(1)堅持keep 住每日讀故仔,中英文都有。
(2)做個正常的孩子,自己的事自己做,出街自己背背囊,返學自己背書包,自己的飯自己吃。記住,我冇工人,真係唔到佢地唔做。
(3)開英文台
(4)只跟他們說粵語
(5)英文留給學校或私教(面試前的急救措施),務求見人講人話,見鬼講鬼話(絕對沒有貶意)
(6)<起碼扮,如果本身唔係>愛看書,日日在仔仔面前睇書,而我習慣會朗讀出來(部分,特別是精彩的,無論中英)
(7)<起碼扮,如果本身唔係>對事事好奇,務求發掘可能引起他們的興趣的事物。

所以,我明白你的擔心,但是,事實上,又沒有甚麼特異奇術可以消除你的憂慮。
畢。

引用:+本帖最後由+何B仔Adrian+於+16-4-29+13:39

原帖由 何B仔Adrian 於 16-04-29 發表
聽你咁講,真係要上多D呢類同導師多D interaction 嘅活動。老實講,性格文靜唔出聲,同英文能力唔出聲,老師一眼便看出來。以前ESF K2有English Enrichment Class (唔知依家有冇),會上課時間捉D能力弱D的小朋友補下底,(我细仔試過)。如果我係你,由現在開始揾就多D不同類型嘅活動,音樂又好,做gym又好,畫畫又試下,對多D唔同嘅人同導師,聽多D,一定有幫助。

引用:我或者都分享一下經驗,+給樓主參考一下.我

原帖由 torunpoland 於 16-04-29 發表

超愛你6、7點

torunpoland  但我是真心愛看書的。  發表於 16-4-29 14:06
torunpoland  做人阿媽多少要有點演技。  發表於 16-4-29 13:59

回覆 oooray 的帖子

多謝torunpoland 耐心及熱誠分享,我會細心想想作出調節並努力陪養孩子英文及鼓勵互動

依我小朋友既問題,當然我自已很清楚,佢唔係唔想互動,而係唔明同慢熱,當佢掌握到語言,而環境熟落多少,佢絕對係想同人互動。

oooray 發表於 16-4-29 13:57
聽你咁講,真係要上多D呢類同導師多D interaction 嘅活動。老實講,性格文靜唔出聲,同英文能力唔出聲,老 ...
有呀, 佢學緊ballet, 有音樂, 有放電, 有同老師/同學互動合作, 有時有出外表演,應該算是訓練佢互動既一種課堂吧. 我再看看有沒其他活動, 對於English Enrichment Class我絕對有興趣, 如果有一定參加.

引用:+本帖最後由+torunpoland+於+16-4-29+14:01

原帖由 torunpoland 於 16-04-29 發表

非常贊同你做法!
我會用中文同囡囡溝通!
英文好-不是單單講囗音定文法,系一種生活態度(個人經驗)

所以我不要求囡囡要全英文。但我很強調佢可以用英文去表達佢的生活態度!

Adrian 何B仔,我知你的擔心!
我會咁做。
有本書叫child talks in English , 入邊一個個非常簡單的情境。每晚我都會同阿囡做role play,特別強調一d表達句子!

我們的小朋友不是天生英文母語,如果你系咁講佢吾明,會帶來影響!

回覆 bellarie 的帖子

噢, 很好的一套書, 我上網看了內容簡介

適合2歲起 小小孩初學英語
以淺白、實用的日常對話,配合可愛插圖,一句便成!
帶小寶寶和你一同練習簡單的生活英語,易學又有趣
四格情景漫畫,輕鬆學英語會話

8大主題:
1.「食」Food
2.「衣、病、行」 Clothes、Transportation、Getting Sick
3.「生活常規」 Good Manners
4.「教育」 Education
5.「室內娛樂」 Playing Indoors
6.「戶外娛樂」 Playing Outdoors

回覆 bellarie 的帖子

我個大仔到依家,在全英文的學校環境3.5年,說昨日/發生過的事,仍是現在式。論文法,錯。但老師說,就算呢個年紀的鬼仔都係咁上下,問題不在英文是否第一語言。反而是因為第一語言(或者好接近第一語言),目前才會不著眼於文法,但就順口,I play tag with Jason yesterday. 老師說,對香港小朋友(母語不是粵語)而言,目前要求的是順口/習慣。例如,我兒會說:The caterpillar will transform into a butterfly. I don't like butterfly, but John like it.
仔細分析一下, transform之後是into, 呢D就係順口/習慣,唔使死記介詞。還有很多這種例子,多聽多說,就慣。至於過去式, 3rd person present tense的表達,就係暫時仍然等於1st person present tense. 我又唔擔心。

細仔更厲害:I is a boy. 教左好多次係I am, 未改到住,我不著急,慢慢啦。
‹ 上一主題|下一主題