用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解小三成績走一落千丈???
樓主: hingning
go

點解小三成績走一落千丈???   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-1-25 12:52
當然,內容是最重要的,應該是必須吧!但我看來,沒有修辭,不易取高分,但作文可是佔整個中文科很多分的啊 ...
唔係講緊初小咩?高小當然多放時間去寫作技巧,所以我初小d時間放去構思內容
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-01-25+發表我覺

原帖由 IloveJJ 於 16-01-25 發表
因為你講到小三開始,要求更多既技巧。咁閱讀理解/聆聽呢啲,小三同小一要既技巧唔同嗎?其他那些如:不供詞 ...
都可以話係技巧高咗嘅。
不過,我覺得小一、二要嘅係形式上嘅適應。小三開始,閱讀理解可能更刁鑽,唔止選擇題,仲有長短題目要答, listening 嘅內容可能再不是直接聽到問題嘅答案(可能要開始識take notes, 我估咋),所以我覺得小三開始要學識讀書、答題、做卷嘅技巧囉

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-1-25+12:26+呢啲

原帖由 little_yolky 於 16-01-25 發表
係呀, 所以我小一已經教定阿妹了。佢今次考試, 中文5頁有2頁唔識做, 係閱讀理解嚟, 佢話:不過媽咪我有冷靜 ...
所以幾時都話阿妹叻“我有冷靜咁撞晒啲答案”

IloveJJ 發表於 16-1-25 12:52
當然,內容是最重要的,應該是必須吧!但我看來,沒有修辭,不易取高分,但作文可是佔整個中文科很多分的啊 ...
但係, 你哋份作文卷加埋垃垃雜雜其他嘢, 先係40%啊不是嗎? 作文部份也只是20%吧。阿Q啲諗, 有80分亦只佔全卷16分, 得70分亦只佔14分, 只差2分而已, 打個克痴就無咗了。我擔心科數多D, 真係啱就啱, 錯就錯, 可以差好多分。

以我女為例:

課文卷除了課文(30分)我個人認為唔需要技巧外;
課外排句成段(4分);課外閱讀理解三篇(60分);標點符號(6分)小五改考HKAT 模式: 以詞代意, 句義辨析, 排句成段, 段義理解 ---------- 純個人意見, 呢部份小朋友平日要明白及要識點樣做, 以我觀點呢啲係考試技巧, 係要操練熟練題形及點答 Key word 的 (我小四下學期先至醒悟)

作文卷重組句子(6分);改寫句字(6分);造句(8分);擴張句子(6分);錯別字辨識(4分);修辭技巧(6分);句式仿作(8分);分析重點(6分);文章寫作(50分,120字)----- 以我觀點呢啲亦係考試技巧, 係要操練熟練題形及點答 Key word 的

以上係去年阿女小四時我得到嘅沉重教訓. 希望經過第一年操練, 阿女小五中文會大躍進. (期望中, 因上學期中文卷仍未派成績)

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-1-25+12:52+當然

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-01-25+發表因

IloveJJ 發表於 16-1-25 16:15
應該係中文的40%是作文卷,作文卷的60%是一篇作文。咁70x0.4x0.6=16.8。咁90x0.4x0.6=21.6,即是相差3.8分! ...
你唔好咁悲觀啦, 我都只係用70同80分相差嚟比, 你比到90分。我哋學校好少90分的, 阿女又無試過作文得70分, 所以, take it easy囉。

好似今年校際首歌仔鬼咁難, 老師話阿女凍過水。我都安慰老師, 比賽同考試一樣, 難就一齊難, 咪大家一齊低分囉

IloveJJ 發表於 16-1-25 16:18
可能因為我仔一向閱讀理解,或其餘那些,都無乜需要咩技巧,我又唔覺佢小三有咩分別。係作文卷以前只係作句 ...

吓, 今年先作文

我哋小一要寫便箋、賀卡, 小二要作文了。小二下學期平時練習要寫2XX字, 不過考試就無限字數, 作得好就得, 可以好少字都得。反為今年小三字數要求小咗, 但嚴格咗, 因為唔準大家寫咁多廢話, 要精練。

唔怪得你阿愁上身了, 唔駛擔心, 作作吓點下佢就會好了。叫阿仔諗嘢諗快D。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-1-25+16:15+應該

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+16-1-25+16:2

IloveJJ 發表於 16-1-25 22:18
佢今次算好叻啦!第一次考作文,之前好擔心唔夠時間,假期好努力咁作定句、作定文。結果中文作文77,課本86 ...
我諗佢暫時係要追返個體力先, 做乜學功夫既人會咁易攰既

係架, 作文計落其實佔好少分咋, 好似妹妹開頭默書好差, 我都好擔心, 但計落原來每次只佔0.5分, 咁我又放心好多了, 反正唔多唔少都會有D分既, 搏下高分D科好過。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-1-25+22:18+佢今

IloveJJ 發表於 16-1-26 14:38
咪就係因為佢天生鼻敏感+身體弱,我至要佢做咁多運動囉!又出埋「小學生早餐吃什麼?」而家算好啦!吃咗一 ...
哇, 呢兩日都唔覺凍, 就真係好咗好多了。我又諗起果位一身武功, 然後坐响度拉二胡既文藝青年了。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-1-26+14:38+咪就

IloveJJ 發表於 16-1-27 09:40
哈哈!咁你細女學完phonics有無好啲?
真係好咗D, 唔係話突然變咗100分既好, 係無咁驚。同埋慢慢一日溫1-2句, 拆散溫, 好D。不過就真係唔得閑理家姐了。
依家下學期, 日日問妹妹上堂學咗乜, 然後同佢溫一次。可憐家姐中文考試得返7X分, 都仲係唔得閑執佢。家姐, 努力啊!阿媽精神上支持你!

little_yolky 發表於 16-1-28 12:38
真係好咗D, 唔係話突然變咗100分既好, 係無咁驚。同埋慢慢一日溫1-2句, 拆散溫, 好D。不過就真係唔得閑理家 ...
好似以前睇過套戲,個大既喊住話阿媽淨係顧住個細既,個阿媽就同個大既講佢乜都識唔駛阿媽擔心,所以要全力照顧個細既,有冇人知係咩套?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-1-28 12:44
好似以前睇過套戲,個大既喊住話阿媽淨係顧住個細既,個阿媽就同個大既講佢乜都識唔駛阿媽擔心,所以要全力 ...
有D咁既事?
剛剛考試, 家姐見我做卷俾妹妹, 攞住本書走過嚟問我:「媽咪, 我份卷呢?」 我就答佢:「你唔記得媽咪每年只係學期尾至會出卷俾你咩? 依家學期頭, 你自己搞掂啦, 唔好阻住我教妹妹。」

咁家姐又無喊喎, 只係垂頭喪氣咁行開繼續溫書啫。

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-1-28+12:44+好似以

原帖由 little_yolky 於 16-01-28 發表
有D咁既事?
剛剛考試, 家姐見我做卷俾妹妹, 攞住本書走過嚟問我:「媽咪, 我份卷呢?」 我就答佢: ...
家姐小三定小四呀?唔好意思,唔记得左

little_yolky  小三呀  發表於 16-1-28 16:31

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-1-27+09:40+哈哈!

‹ 上一主題|下一主題