用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 ...
樓主: edu_father
go

香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 [複製鏈接]

回覆:香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

我都有送聖誕禮物給老師、校長及全班同學,真是基於一份小小心意,絕對沒有從中會得到任何好處的想法,亦不見得老師和校長因此而厚待小囡,很想說堅道真光確是一間非常純樸務實的幼稚園!

我都有送聖誕禮物給老師、校長及全班同學,真是基於一份小小心意,絕對沒有從中會得到任何好處的想法,亦不見得老師和校長因此而厚待小囡,很想說堅道真光確是一間非常純樸務實的幼稚園!

sai_lam 發表於 13-8-31 10:15
回復 noplanner 的帖子

其實如果冇留位紙,k2已通知,有足夠時間去考學校,因為升k3先考學校 ...
佢地係冇講明唔會派留位紙的, 直到派留位紙當日返到屋企同其他家長經 WHATSAPP 先知道有冇派, 如果小朋友書包內冇留位紙即係冇得留位...

spmok1999  唔係好記得... 冇記錯好似12月尾至1月頭?  [color=#999999 !important]發表於 3 分鐘前

K3 嗰年嘅12月尾至1月頭

spmok1999  係  發表於 13-8-31 21:56

其實K2下學期見家長時問問老師已知道可否直升真小,到K3上學期家長日就已經有肯定的答案

想請問大家,以真光有學卷黎講,教既野淺唔淺?係咪大部份都會出去補習呢?

spmok1999  係好淺...  發表於 13-9-1 01:36

spmok1999 發表於 13-8-30 23:39
唔同班有唔同老師教, 上下午班同全日又可能唔同, 我阿女o個班12月超細女都有派留位紙, 我只係比D提示比其他 ...

雖然你之前所講過o既論點, 我絶大部份都唔認同亦覺得唔係事實o既全部. 但有一樣野你冇講錯, 堅道真光幼稚園有喺招生公告上, 寫上(本校畢業生可直升真光小學), 咁寫法的確會令人產生錯覺. 以為只要一入讀到堅道真光K1, 就絶對可以無條件式咁直升上大坑真光小學, 尤其係對冇經驗o既新父母而言, 就更易產生誤會, 以為堅道真光幼稚園同大坑真光小學係一條龍關係. 但要記住(本校畢業生可直升真光小學)o既字眼中, 校方係用"可"字而唔係用"100%", 佢亦冇講明"可"字係指"可能"定係"可以". 而且佢話"畢業生"先"可"直升小學, 咁K1同K2階段呢, 未係畢業生喎, 講到依度相信大家會明白發生緊嘜事.
但好多冇經驗o既新父母都唔知, 嘜野叫做真正o既"一條龍". 就算天神或聖瑪利小學喺政府體制上, 佢地直頭講明係同聖瑪利(中學部)係"一條龍"關係. 但所指o既一條龍, 實際上係指學生如果能崖到六年班, 先至係會100%直升上中學部. 但喺小一至小五階段, 成績未達標 o既學生係會留班, 當留班後仍然唔達標咪又再留班囉, 到咗咁o既情況, 相信家長亦會產生好大壓力, 知難而退幫小朋友轉校, 唔通會想自己小朋友到咗三十歲時, 仲係未讀完小學咩! 其實啲咁o既情況, 並唔係真光, 天神同聖瑪利獨有, 而係好多學校實際上都係咁樣.

DevilPig 發表於 13-9-1 00:25
想請問大家,以真光有學卷黎講,教既野淺唔淺?係咪大部份都會出去補習呢?

...
基本上係好淺.

通常爸爸肯放時間在仔女讀書方面, D仔女多數標青

在 bk 見到唔少例子

Sumyeema1 發表於 13-9-1 10:23
通常爸爸肯放時間在仔女讀書方面, D仔女多數標青
其實大人自制能力都未必強, 小朋友就更加唔好講, 所以父母如肯花啲時間落去小朋友度, 啲小朋友係會進步得快啲.

edu_father 發表於 13-8-21 09:00
我女女剛畢業於真光幼稚園(堅道), 所以較清楚真實情況,
其實堅道真光之學生, 肯定唔係百份百升上大坑小學 ...

需唔需要做PORTFOILIO,申請果陣?

cherriehahaha 發表於 13-8-30 14:28
回復 spmok1999 的帖子

我都聽過喎, 我朋友個女k1時買3份禮物, 兩份班主任, 一份校長, k2時, 5份禮物, 兩 ...

送乜禮物呀?

Minnaau 發表於 13-9-3 11:32
需唔需要做PORTFOILIO,申請果陣?
我當時沒有準備.

請問大坑真光定堅道真光有咩分別?邊間好D?分別幾多成上小學?thx!

kerobobo 發表於 13-9-5 12:29
請問大坑真光定堅道真光有咩分別?邊間好D?分別幾多成上小學?thx!
邊間好啲好難有客觀嘅比較同定論,因好難會搵到有人啲子女兩間都讀過。我會建議你選擇近你屋企果間會較佳,又或兩間都報考,睇下你仔仔或囡囡同邊間有緣份。
我女讀堅真,果班約有三份一人上真小。其餘三份二人,絕大部份係抽到其他心儀學校,或扣入其他學校,而放棄真小學位。

請問堅道真光指定日期交表格,需要排隊嗎? 會唔會要派籌限收幾多表格?

Kaibaby 發表於 13-9-5 22:40
請問堅道真光指定日期交表格,需要排隊嗎? 會唔會要派籌限收幾多表格?
唔好意思, 依個問題我答唔到你. 因我囡囡報讀時係可以郵寄申請, 現在似乎已改變咗遊戲規則. 請問有冇知情人士可回答? 謝謝.

引用:請問堅道真光指定日期交表格,需要排隊嗎?+

原帖由 Kaibaby 於 13-09-05 發表
上網download佢表格連所需文件係本月9-13號親身交表。

ekhc    發表於 13-9-11 01:18
‹ 上一主題|下一主題