用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無家長可分享培僑面試情況
樓主: 小暴龍媽媽
go

有無家長可分享培僑面試情況 [複製鏈接]

剛收到電話囝囝有得  2nd int, 順便問究竟是3號定9號可知結果, 他居然答唔清楚, 真奇怪. 雖然都有1間直資1間私校收了, 但我真的最喜歡培橋, 所以還需努力.

原文章由 bbdou 於 07-10-31 15:19 硐表
都真係好混亂,一時又話11月3日,一時又話11月9日,一時又話會係網上公布strict-in,一時又話冇strict-in,全部要2nd in,究竟去邊度至可以問到正確的答案呀?我之前send過email問培僑,都冇人答我。好彩阿仔已經有間我地都好心儀的 ...

以我所知上年的收生情況是學校收150位,但在公佈取錄名單係唔夠150位,即係話學校在1st in時只係收當日啱佢心水的小朋友,這批啱心水的小朋友數目都不足150位,而淨餘的學位就要在當日面試可能有小小不足這批小朋友內再挑選,所以這批小朋友要再進行面試,學校會了解多些這些小朋友是否如學校心水的學生,校方先再去決定收唔收。
p.s. 如有錯漏請過來人代為更正~~

其實你地話佢亂,反而我覺得算ok,因為更亂的我都領教過

[ 本文章最後由 小學生 於 07-10-31 15:37 編輯 ]

想請問咁多位有得2nd in的家長,你們交表時是否全部都沒有交過profortlio呢?? 即淨係交左申請表同所以需文件就去面試啦

bbdou,

恭喜你
我心情同Hang'sMum一樣
被培僑擾到一舊雲.
我驚打電話去問都係一舊雲
只有等等等...隨緣

我剛剛再打去培僑問, 有一位女仕答我話原本網上公布的日期是3/11, 但後來校長決定見埋有2nd interview機會的小朋友才一次過於網上公布, 所以公布日期就改為9/11

另外, 確實有一批已入選的名單是無需再2nd interview, 而這批名單會於9/11於網上公布, 而要2nd interview的就要見完校長後才知收唔收, 結果都是於9/11在網上公布

真係好擔心, 因我無收到2nd interview的電話, 打電話去問, 佢話2nd interview的名單內無我個女, 即是話, 我個女一係已經成功入到, 一係就唔收, 要等到9/11先知結果, 真係有排驚

多謝你,其實我同先生都好鍾意培僑,我都淨係幫個仔報左培僑同收左果間直資,兩間好難取捨,如果培僑都收,我都好頭痕,所以宜家反而有少少傾向培僑唔收,咁就唔駛諗咁多。

你地都唔好太緊張,反正都係要等,我相信培僑唔會因為電話冇人聽一、兩次就唔再打,唔俾個小朋友2nd in,一定會打到搵到家長為止的。

原文章由 KaWo 於 07-10-31 15:42 硐表
bbdou,

恭喜你
我心情同Hang'sMum一樣
被培僑擾到一舊雲.
我驚打電話去問都係一舊雲
只有等等等...隨緣 ...

我有交portfolio的

原文章由 小學生 於 07-10-31 15:41 硐表
想請問咁多位有得2nd in的家長,你們交表時是否全部都沒有交過profortlio呢?? 即淨係交左申請表同所以需文件就去面試啦

咁既然已經有正選取錄名單,點解唔早d公布,等家長早d知,唔駛等得個心 "囉囉攣",真係難為了家長!

原文章由 小暴龍媽媽 於 07-10-31 15:57 硐表
另外, 確實有一批已入選的名單是無需再2nd interview, 而這批名單會於9/11於網上公布, 而要2nd interview的就要見完校長後才知收唔收, 結果都是於9/11在網上公布

Then, anyone knows what will happen at the 2nd interview?    

By the way, what is the chance for the 2nd in?

Thank you.

原來係咁
嗚.....到今日都收唔到電話我諗都唔會有機會2nd in lu,正選又未輪到我,睇怕今次都係「鍋河」lu!!!!

原文章由 小暴龍媽媽 於 07-10-31 15:57 硐表
我剛剛再打去培僑問, 有一位女仕答我話原本網上公布的日期是3/11, 但後來校長決定見埋有2nd interview機會的小朋友才一次過於網上公布, 所以公布日期就改為9/11

另外, 確實有一批已入選的名單是無需再2nd interview ...

原文章由 小學生 於 07-10-31 22:16 硐表
原來係咁
嗚.....到今日都收唔到電話我諗都唔會有機會2nd in lu,正選又未輪到我,睇怕今次都係「鍋河」lu!!!!

me too!

我都收唔到電話 都唔知係好事定壞事 希望不是陪跑啦! 我仲要係2個小朋友一齊interview, 機會都好微

我今日收到電話叫亞囡去2nd in, 不過都唔知好定唔好, 唔好既係佢入唔到1st round, 好既係可能重有機會, 不過培僑真係我地搵左好耐而又合晒理念既一間學校
原文章由 大細孖一家四口 於 07-10-31 22:56 硐表
我都收唔到電話 都唔知係好事定壞事 希望不是陪跑啦! 我仲要係2個小朋友一齊interview, 機會都好微

原文章由 bbdou 於 07-10-31 17:59 硐表
咁既然已經有正選取錄名單,點解唔早d公布,等家長早d知,唔駛等得個心 "囉囉攣",真係難為了家長!

非常同意你的意見..

<QUOTE FROM PKC WEB SITE>
Grade 1 accepted students and waiting list will be published on 9-11-2007 on this website. 小一取錄及備取結果將於 9-11-2007 於網上公布。

如果今日都收5倒call........我估我就一定凍過水la

原文章由 bbdou 於 07-10-31 15:18 硐表
都真係好混亂,一時又話11月3日,一時又話11月9日,一時又話會係網上公布strict-in,一時又話冇strict-in,全部要2nd in,究竟去邊度至可以問到正確的答案呀?我之前send過email問培僑,都冇人答我。好彩阿仔已經有間我地都好心儀的 ...

其實會晤會真係全部都要2nd in 呢?? 我亞囡班同學有9個考, 3個有2nd in, 比率係over 30% .........

我覺得校長係一個好fesible 的人. 加上今年咁多applicants, 佢絕對有條件揀學生.  1st in 是老師in, 無理由咁兒戲老師話ok就唔使經校長.  試問有幾多間直資&私校只in 一次就ok?!?!

gp811,

照你咁講,校長咪有排in lor......成120人wow, 最多每小時3-4人,一日8小時,最快都要成4 full day......好似5多夠時間bor! 應該未必全部要2nd in.

原文章由 gp811 於 07-11-1 12:33 硐表

其實會晤會真係全部都要2nd in 呢?? 我亞囡班同學有9個考, 3個有2nd in, 比率係over 30% .........

我覺得校長係一個好fesible 的人. 加上今年咁多applicants, 佢絕對有條件揀學生.  1st in 是老師in, 無理由咁 ...

同埋如果要全部2nd in,應該唔止in 120個,咁梗會in多d再係裡面揀120個架嘛!

我覺得混亂係因為唔同人唔同時間問唔同人答有唔同的答案,我覺得學校點樣安排都冇問題,但一時一樣,同唔同人答有唔同答案,我就覺得唔係幾好囉,搞到我地d家長唔知點算咁!

原文章由 makfr 於 07-11-1 14:05 硐表
gp811,

照你咁講,校長咪有排in lor......成120人wow, 最多每小時3-4人,一日8小時,最快都要成4 full day......好似5多夠時間bor! 應該未必全部要2nd in.

bbdou,

個人覺得PCK巳很快處理此混亂情況(可能前2天太多人打去問),佢地巳經知我地d家長心急,所以為今天一早PKC個web已經post 咗 9/11 在web公佈result.
原文章由 bbdou 於 07-11-1 14:11 硐表
同埋如果要全部2nd in,應該唔止in 120個,咁梗會in多d再係裡面揀120個架嘛!

我覺得混亂係因為唔同人唔同時間問唔同人答有唔同的答案,我覺得學校點樣安排都冇問題,但一時一樣,同唔同人答有唔同答案,我就覺得唔係幾好囉,搞到我 ...
‹ 上一主題|下一主題