用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 12區Marymount/St.Paul's/St.Francis你會點選
樓主: Mrsleaf
go

12區Marymount/St.Paul's/St.Francis你會點選 [複製鏈接]

Re: 12區Marymount/St.Paul's/St.Francis你會點選

kikisally,
剛剛同朋友講開小學d野
佢大仔讀緊蘇浙K1, 個女2歲
想同個仔轉去寶血幼稚園, 到時唔洗煩細女同小學嘛!

我女當時又無得讀PSHE, 又無得分班教學
學校真係越來越好...
有D老師都好好.. 我女話第日離開SFCC一定好唔捨得

Re: 12區Marymount/St.Paul's/St.Francis你會點選

簽名被屏蔽

tmlklstkjtrl ,

我個女係第二批上PSHE既學生,
但係哩一科好似學少左野,
唔知係咪有D損失呢?

咁你個女係咪今年會考呀?

kikisally

係呀.. form 5喇
PSHE 真係好似比起舊有既 History, EPA, Geog 少野
但係其實呢d科目在中一二既課程同中四五會考課程唔會有太大關係

仲有依家form 3都拆返開哂咁多科讀啦, 會教返哂geog d map-reading skills呀, hist 又教返first world war, second world war 同會考有關既野
應該無咩問題既, 我睇過書單
依家中三hist, geog 書同我女個時一模一樣呀!
唔需要太擔心!

多謝哂! :
咁你個女係文科定理科呀?
我個女今年都要揀科喇!
我想知文科同理科有D咩科讀?
同埋今年仲有無文理科嫁?

kikisally

應該都仲有文理科掛... 文理科真係SFCC既特色咁呀
今年form 4 可以讀既科同我女個時唔同架
不過我收到料今年form 4應該係咁.. 可能今年又再改

文理科:
chin, eng, math, chem, bio, geog, econ, RS
selective(可以唔讀): PTH/ Home E
*(PTH/ HE要出去報)
selective(一定要讀): CITⅠ/CITⅡ/ Art/ Phy
文科:
chin, eng, math, hist, geog, econ, RS
selective(可以唔讀): CHist /PTH/ Home E
另外再有selective(一定要讀) : CITⅠ/CITⅡ/ Art
理科:
chin, eng, math, phy, chem, bio, RS
selective (一定要讀): amath/ P.A (account)
另外再有selective(一定要讀) : CITⅠ/CITⅡ/ Art
selective(可以唔讀): PTH/ Home E

剛剛果屆會考個9A, 2個8A, 7A 都係讀文理科呢!
本身form 4文科有得讀chin lit 架
今年都無左lu..

唔該哂你D資料!
咁我個女就可以PLAN定揀邊科喇!

thank you !  

kikisally

唔洗客氣!
學校之後(約下學期)會有講座講下選科既野
HT 堂又有班主任講下選科
仲有師姐分享架~
不過.. 我記得mrs fu 同我女講過
讀得好: 就人揀科
讀得唔好: 就科揀人

呢年真係唔好玩咁多喇

我個女今年個班主任就係MRS.FU喇!

kikisally,
我女好鍾意mrs fu架
佢教數真係好好!
功課又多... 真係好老師黎架

我女仲好鍾意Miss C Liu..

我個女D同學中一個陣都係MISS.C.LIU做班主任,
佢地都話佢好好人!
不過我個女就未俾佢教過喇!

我個女都好鍾意MISS.P.LUK同MISS.SARA.CHOY嫁!
佢地上年做我個女既班主任!
MISS.LUK教書又好, MISS.CHOY又有耐心又好好人!

kikisally,

我女話
Miss Liu好勁架.. 本身係讀(做?)社工, 又讀神學
之前佢地成班女升左上form 4就玩到癲哂
Miss Liu 就鬧醒佢地囉~

Miss Luk 講野好搞笑架.. 不過有時好惡
個時佢教阿女中史, 阿女逢上中史堂前都會溫書同預習
話費事一陣Miss Luk問書佢唔識答要罰企!
不過聽隔離班媽咪講.. Miss Luk有時會發脾氣唔教書..
Ms Choy又係好好人~ 我女同d同學唔識睇map
佢好有耐性咁教   佢仲係舊生黎架!

呢間學校好多老師都好好.. 不過有d就真係麻麻地..
我覺得個Mr Kan d英文真係...

tmlklstkjtrl,

我個女話原來MISS.LIU咁勁嫁?估唔到!

上年我個女俾MISS.LUK教中文同中史,
佢話真係幾好喎,上堂又唔會悶,佢好搞笑,
成日講講下書都會講下笑話,氣氛好好!
次次都要佢地答問題!唔識答真係要罰企!
但我覺得佢咁樣做都幾好!
因為我個女話上佢堂D同學仔都會打醒十二分精神!

上次見家長個陣我個女話佢好COOL,
但係見到又唔係好覺呀,
仲笑容滿面好NICE!
MISS.CHOY都真係好有耐心!
上次見家長都見到佢好有耐性咁同D家長傾!

我都好同意你話MR.KAN D英文好......................
佢今年教我個女CHEM呀!
聽我個女講番俾我聽真係................ :-|  

kikisally

Miss Luk有時真係好cool架!

Mr Kan 教我女IS (form2)
講咩auction, auction
我女"r" 爆頭先知原來係oxygen.. 笑死我
不過佢教chem係好好既!

依家越來越多舊生返黎SFCC教書!

我都同意佢係一個好老師!
我個女都話佢有好多年教CHEM既經驗,
仲係discipline teacher!

上次我個女同我講話上CHEM堂,
跟住講"shiny transparent solid",
但佢讀左做"chiny transparent soli "
都唔知佢講緊嘜野!
佢同D同學都諗左好耐!
之後到佢串個字出黎先明係SHINY!   

kikisally

係呀.. 佢d英文真係好鬼搞笑架!
HEAVY PENALTY 會讀左healthy penalty..
真係
係咪Miss Lai做你個女既副班主任呀?

tmlklstkjtrl,

係呀..
我個女話佢係佢以前小學同學個家姐黎喎!
不過我個女話佢都幾NICE..
好似都係依間既舊生!

kikisally,

前年Miss Lai 黎代Mrs Fu 上堂
佢好nice, 不過好似教數就麻麻地(我女話..)

真係好多舊生返黎教書...

醒目開學勳章

Sindy,

多謝晒你的意見!

[quote]
Sindy 寫道:
係呀,應該係咁,但我覺得你乙部放sf第一,咁你甲部都可以試下填d熱門既學校,eg mm,聖士提反女校....,因為乙部你都十拿九穩,所以甲部可以高風險囉.....唔駛side左個機會呀(我見有人真係中到架)[quote]

我個女中一個陣都係Miss.Lai黎代Mrs.Fu教MATHS!
今年佢教我個女Physics,
呀女話唔係幾聽得明,上佢堂好悶。
‹ 上一主題|下一主題