用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓 ...
樓主: Evolution6
go

"2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓 [複製鏈接]

Re: "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾吓

elainehopl,

宣小另一特色係好注重音樂,學校課外活動有管弦樂團呢!不過要另外收費.可參閱她們的網址,如下:

http://www.apskt.edu.hk/

雖然她們沒有直升的中學,但過往所派的中學也不錯呢,都有八十幾%派band 1學校呢! :wink:

多謝info, 我係剛周圍問下, 咩都唔知.  仲想問下 41網既小學會唔會一般都有八十幾%派band 1中學呢?

clarachel 寫道:
elainehopl,

宣小另一特色係好注重音樂,學校課外活動有管弦樂團呢!不過要另外收費.可參閱她們的網址,如下:

雖然她們沒有直升的中學,但過往所派的中學也不錯呢,都有八十幾%派band 1學校呢! :wink:
~easybring~

hi, fat,

我也有相同感覺,亦覺得浸幼很不錯,但她們的直屬小/中學好像是一般的傳統學校,小朋友會比較難適應呢!但先報名吧,收了再算啦!同埋小學遲d有開放日的話一定要去睇睇(最好通知埋我啦![quote]

請問妳的細姪女同大姪女&大姨生女的媽媽,對宣幼和宣小有咩評價?

fat 寫道:
Hi all,
我亞仔都會07年入K1!

clarachel,
我會報浸幼,呢間係我同老公既心儀學校,但聽得多人話活動教學將來升小一會好辛苦,又攪到有d心大心細

另外,塘宣都會報,我細姪女讀緊,而大姪女&大姨生女就讀緊宣小。[quote]
小女也是07年9月入讀K1的.

有無人會報九龍塘宣道或浸大附屬幼稚園呀? :wink:  

sorry,這個問題我就不知道,請其他家長幫忙解答啦!

其實唸學校都幾煩,報幼稚園時又要唸埋第日要升邊間小學同中學,做父母真不易哦!

[quote]
elainehopl 寫道:
多謝info, 我係剛周圍問下, 咩都唔知.  仲想問下 41網既小學會唔會一般都有八十幾%派band 1中學呢?

[quote]
elainehopl,

[quote]

其實唸學校都幾煩,報幼稚園時又要唸埋第日要升邊間小學同中學,做父母真不易哦!

真是十分頭痛

Don't worry!Be happy![/color purple]

fat,

請問妳的細姪女同大姪女&大姨生女的媽媽,對宣幼和宣小有咩評價?

hi, fat,

我也有相同感覺,亦覺得浸幼很不錯,但她們的直屬小/中學好像是一般的傳統學校,小朋友會比較難適應呢!但先報名吧,收了再算啦!同埋小學遲d有開放日的話一定要去睇睇(最好通知埋我啦![quote]

fat 寫道:
Hi all,
我亞仔都會07年入K1!

clarachel,
我會報浸幼,呢間係我同老公既心儀學校,但聽得多人話活動教學將來升小一會好辛苦,又攪到有d心大心細

另外,塘宣都會報,我細姪女讀緊,而大姪女&大姨生女就讀緊宣小。[quote]
小女也是07年9月入讀K1的.

有無人會報九龍塘宣道或浸大附屬幼稚園呀? :wink:  

醒目開學勳章 貢獻勳章

雪瑩媽咪 寫道:
monkey妹...

c喇..俾你點左相添...嘿嘿..
係呀...我同你傾過呀???哈哈...
我o係公園成日都撩人架喎..
哈哈..不過,而家轉左工...
少左咁早落去,通常都夜晚�6:30打後先去到.
你係邊個呀???哈哈...
咁你係報左邊間幼兒園呀?
你講番我可能會記得∼

雪瑩媽咪,

我兩次都是8點幾由我呀媽屋企(高俊苑)經過公園同個囡玩一陣, 你仲同你老公講我就是因為跟住個囡係公園爬來爬去所以唔會肥嗰位媽咪, 你問我報邊間幼兒園, 我話YWCA, 但依家就讀左花園大廈浸信會幼兒園, 因為我呀媽傷左腳照顧唔到我個囡, 而YWCA無位提早插班, 終於找到花園大廈浸信會幼兒園可以插班, 而地區方便(近我老公公司), 得閒再請教你多d關於幼稚園問題, 唔該晒!

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

monkey妹...

哦..我知喇.你係晴晴媽...
伊..我都好耐無見你落黎公園玩喇喎~~~

唔好講請教啦...大家都係第一次做人媽咪,
你緊張既野..咪同我差唔多~~~

而家囡囡番花園大廈會唔會好遠呀?
佢坐咁耐車會唔會好辛苦呀?
哩緊囡囡都跟我,o係太古城哩邊番學呀...
我諗緊搵褓母車∼∼∼

醒目開學勳章 貢獻勳章

雪瑩媽咪,

係呀! 我係晴晴媽, 你真好記性! 呢排都少左返呀媽屋企, 呀媽傷左腳要休養, 費事晴晴整親婆婆啦!

呀囡不嬲都慣左舟車勞動, 所以由坑口坐地鐵去牛頭角都不算辛苦, 咁你個囡會唔會怕日日坐車返學會好辛苦呀!

monkey妹,

check pm...

醒目開學勳章 貢獻勳章

雪瑩媽咪,

check pm too! :

fat,

浸幼知吾知几时有open day? 浸附王锦辉中小好似学费都好贵!

My daughter also study K1 on Sep 2007, & she will study N1 at Funful Group of Schools(Kowloon Tong) on Sep 2006 (Just temp. maybe change other Kingarden). I'm worry about that .........I want to choose Primary School in Kowloon Tong District, BUT  I'm not live there. Can anyone tell me which KG is better? Many Thanks!!   

Re: "2007年9月入讀K1" 的媽咪可否傾

Dear Chingbb

Can you tell me the difference between SPN and SPK? Any connection between them?

Please share with me as St. Paul is one of my favorite choice.... of course, I am considering what you are worrying.

Thanks
Noknok Mama

HappyNokNok,
SPN=St. Paul 幼兒園; SPK=St. Paul幼稚園
以我所知如果入到幼兒園, 可以直上幼稚園的機會就會大好多! 因為St. Paul係好多家長心目中的dream school!
(如果有錯請更正)
我最初都擔心這間學校要"家底厚"先支持到, 但有些媽媽同我講, 現在已經不是這樣, 而St.Paul始終係一間好的學校, 而是十分難考, 所以我會同囡囡報這間學校試下, 話晒都叫做試過, 等第時唔好後悔!小小意見! :wink:  :wink:
Don't worry!Be happy![/color purple]

chingbb,

入到spn唔會轉到去spk架..
佢地個網頁寫明...入左幼兒園既小朋友,
佢地再考幼稚園.係唔會收架~
因為要留番spn既位俾真正有需要讀全日既家庭~

所以,入左spn,就4年都一定要捱貴學費,
但係spk就平spn差唔多一半~

如有錯請更正~

hi...我仔仔都係07讀k1...

我諗住民生或者培正....因為唔太差 + 直上小學...
知唔知兩間當中...邊間好d呀?
(例如教學或校風咁....)

醒目開學勳章

Hi All

我個仔出年九月都會入讀 K1,我住香港區架,唔知有咩好學校呢?我始終覺得男仔少選擇過女仔。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

雪瑩媽咪,
Thank you for your information!
我真係唔知道St. Paul會甘, 如果想入St. Paul幼稚園, 就唔好讀佢地的幼兒園?係唔係甘解!?

我阿仔都係出年讀K1, 而家睇緊幼稚園&小學資料, 真係好多野要考慮呀
‹ 上一主題|下一主題