用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 琴日帶小朋友去"荃浸"面試家長吹吹水 ????? ...
樓主: summer_66
go

琴日帶小朋友去"荃浸"面試家長吹吹水 ????? [複製鏈接]

Re: 琴日帶小朋友去"荃浸"面試家長吹吹水 ?????

咁真係可能有二百幾人喎!
瑤瑤媽咪咪 寫道:
荃浸都收左我個女讀下午班, 果日報名交form, 8點半去到, registration no. is 5x.

rleung 寫道:
我見"荃浸"果邊有媽媽人#016喎.
除非荃浸係跳number囉.
由016跳到2XX咁啦.又或者倒數黎行啦.

寫信都要有誠意先得既.
唔想讀寫黎都無用.
有位比又質疑人讀黎把鬼.

I ARGEE, MY SON NO#4XX.

各位

我女是2000出生, 我女no. 585.下午3时多交表
我肯定当年有600人以上人考

又说, 今年016 的号码是我仔,
因兄弟姐妹是優先交表, 所以我no.甘前

我個仔no.都好似係 05x

神仙魚 寫道:
有朋友同我講,
話頭果個1字係假架
即係第一個係101
所以應該有百幾人報名
呢個假設好簡單
有冇人係100樓下架?冇就証明我朋友既假設成立!

我個仔面試既時候當然有人,
不過之前010提過話700-800人考,
我好奇有冇咁多姐!

原來4xx都有,
又有拾幾號,
咁真係最低限度有四百幾人報喎!
唉!
真係恨死另外一間同樣被教署選為優質既朱昌幼稚園
佢地早排接受報紙訪問
話下午班只收得幾個小朋友咋
真係同樣優質不同命了!

我個仔面試當日表現好鬼差,老師亦冇走過來問我個仔問題,咁都收左,然後我見到010話有成七百幾八百人報,我先至會好奇姐!如果有媽咪因此誤會了我的意圖,唯有說聲對不起!

還有,我玩BK咁耐,從來無惡意,請不要再單打我!

各位媽咪請心平氣和, 010可能是打錯,或是之前幾年的報考人數, 不需要因為一個數字而有誤會.

荃浸今年報考人數是接近500人, 校長亦表明取唔取錄是看分數. 有兄姊就讀的會有分加. 今次有個阿哥讀上午班, 但佢個細佬因當日表現不理想, 仲使校長加了分,  都未能派回上午班, 只有下午班.  校長亦講, 幼稚園會因男, 女人數, 出生月份來分班.  有些表現好的, 都會安排下午班. 因為幼稚園不想將所有表現好的都放在上午班.

神仙魚, 我可以講給你知, 我個仔有好多同學仔都是沒有兄姊在荃浸就讀, 沒有宗教信仰, 沒有讀過playgroup, 沒有人事關係,  不是大仔都可以入到上午班.  所以請把事情想的簡單一點. 荃浸只有54個上午班位, 真是不容易入到.

還有今年面試改了, 所以個個家長都不用答問題.  

報考人數幾多只係一個數目, 大家都係估估下末當玩下羅.

首先謝謝必必你的解釋!

再對一些被我那些言詞hurt到的家長道歉,不過我實在沒有這意圖!但我翻看自己寫的東西,明白確實有可能會產生這個誤會,唯有道歉!

坦白講,我都好想我個仔入呢間學校,更加想讀上午班!

但當日整個面試過程,真的令我覺得他們只收一些有上課經驗或大仔,而我個仔又未能做到一些相應的要求,所以回來之後真的有點不開心,覺得這間學校不太好,太偏心!

但當收到他們取錄讀下午校的時候,我馬上聯想,會否因為不是很多人報讀,所以才收我個仔?

然後聽到原來有些小朋友需要wait,再聽到有這麼多人報,

我就心裡就想:

啊,原來這間學校收不收一個小朋友還會考慮很多其他因素,就算細仔、沒番過學等也有著同等的機會,雖然還不太清楚他們收生的準則,但起碼不是我之前聽回來的那些「傳言」,我心裡對這間學校馬上改觀!

至於轉讀上午校,我實在不是潑甚麼冷水,
而是知道有那麼多家長也想自己的仔女轉讀上午校而為自己的囝囝擔心!
我說難,是說我個仔好難轉得到而已!

也許是我中文差,用詞用句令大家誤會吧!

大家都是緊張/care 自己心儀學校, 可以理解

relax d la, HK people

係咯,我都想知究竟呢間學校有幾多人報?
唔好鬧我八卦呀!
因為我個仔下年夠年齡讀,家下開始做資料搜集,
如果真係太多人報的話,我或者考慮第二間!
因為我明知我個仔唔夠人爭!
summer_66 寫道:
報考人數幾多只係一個數目, 大家都係估估下末當玩下羅.

醒目開學勳章

嘻嘻!比 rleung 一句 ”原來係一場誤會”走過來看看.我先知可能係我搞錯數字,個數可能係我當年考培正人數,如果係搞出小風波,真係sorry sorry!

其實幼稚園真係唔係好影響將來派那間小學嫁! 大家唔好太担心.我當年好想仔仔入荃浸,只因(1)係一定要佢入讀教會學校,(2)知佢功課輕鬆,(3)比較易安排交通咋!

係呀!係呀!
誤會而已!

大家都最緊要開心呀!

rleung 寫道:
神仙魚:
原來係一場誤會.
希望大家小朋友讀得開心啦.

睇都大家無事真係開心, 其實大家將來好有機會係學校認識, 而家可以優先交流下心得真係好有緣份.   

有無家長想幫小朋友轉上午班, 我就係其中一個, 但羅表填時果位 Ms. Lam 第一句就話機會好微, 交份 form 比佢, 佢連睇一眼原因係麥都無 (可能要主任/校長睇) 就收埋, 我多咀問下佢幾時會通知得唔得 (例如 : 是否過左註冊日, 知道有否無註冊上午班學生之後會通知我地得唔得) 佢只答有位先通知 & 加左句唔得就唔會通知 (我諗唔得通知下比個心理準備都好呀, 真係有需要先轉, 我唔係玩玩下果種, 又唔敢"傅"佢, 費是個女受苦.)
真係有d唔開心.     

Summer_66: 唔好唔開心啦, 林小姐都幾好禮貌, 比著係你, 個個家長都問, 佢答同一答案幾百次, 你估你會點?不過我都祝你成功先!
‹ 上一主題|下一主題