用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山威寶幼稚園
樓主: wwpinky
go

馬鞍山威寶幼稚園 [複製鏈接]

Re: 馬鞍山威寶幼稚園

wwpinky
原來教育署係岩岩出通知話加, 我諗係11月開始, 之前通知左就收舊價, 靈糧封信寫明話如果放棄要書面通知架, 我唸我多數會放棄, 有時報得多真係好煩, 如果靈糧可比我12月初前覆就好啦,因為我想如果11月底聖心都冇覆, 我或者都會唸下, 最衺聖心唔肯答我幾時有結果, 如果聖心未覆我就會揀崇真美善或威寶
你有冇打算將來同個女報邊間小學?

ccdccl,

我在最初報名的時候問過,全日班是$4xxx,所以我覺得ok。但真正的價錢,我想Ms.Fung會清楚些,我們應該問問她。的確淨半日班$3xxx已經算是幾貴的學費,但現在我給我仔仔返playgroup,一星期2天,每天2小時,都要每月$17xx,大家都是外語老師,所以這樣看又似是ok啦!  我暫時當我仔仔返2歲班如返playgroup一樣,到他3歲時可能會轉出去九龍塘也不定。但是我跟威寶的外語老師和本地老師都分別談天過一段頗長的時間,發覺他們都很友好及有愛心,外語老師的口音都很清晰。

我的住所比你還要遠些,我住翠擁的。

Jenny

Melcheng,

I am not sure how many students they have currently; however, as I've said below, I just treat them as a playgroup for my son: gain knowledge from fun play everyday and learn more on self discipline.  Teachers in Wellborn are all very nice and friendly.  The reputation of this kindergarten in MOS is not bad.  I will let my baby join in their pre-nursery class (aged 2 group) in the coming April first and consider whether let him stay in Wellborn or change to study in Kowloon Tong's kindergarten for K1.

Jenny

Melcheng ,

我覺得K1讀全日好些,因下午可學中文,如果k1讀半日就只有英文,除非你諗住小朋友將來讀國際小學。
國際班全日學費係$4100

無呀!我未唸小學讀邊間,幾年後先算啦,到時都唔知教育制度變成點樣!唔駛唸咁遠啦!崇真美善好嗎?我無留意呢間!

我上星期六去崇真美善聽學校簡介會, 校長介紹好詳細, 連每天清潔幾多次都有講, 重將教科書用powerpoint逐頁比我地睇, 不過我只聽了大半, 因為要趕去聖心面試, 但今日收信話唔收, 重好唔洗咁煩

咁你有無去崇真美善面試?而家你可以將範圍縮細,
威寶, 靈量 or 崇真美善 ! 崇真美善學費多少? 佢同威寶有甚麼不同之處 ?

Hi MrsFung,

Do you know $4100 include lunch or not? Any other charges?

Melcheng

ccdccl 寫道:
wwpinky
原來教育署係岩岩出通知話加, 我諗係11月開始, 之前通知左就收舊價, 靈糧封信寫明話如果放棄要書面通知架, 我唸我多數會放棄, 有時報得多真係好煩, 如果靈糧可比我12月初前覆就好啦,因為我想如果11月底聖心都冇覆, 我或者都會唸下, 最衺聖心唔肯答我幾時有結果, 如果聖心未覆我就會揀崇真美善或威寶
你有冇打算將來同個女報邊間小學?

大家好!!
    路過看到 要等聖心(大圍)結果, 只想說說, 這2天應該收到信, 因為我囡囡 已收到信了, 祝大家好運!!!!
p.s. 我囡囡都在威寶上 nursery 她也好開心, 本地及外國老師也好好, 環境好,  

Claude

你係咪會讀聖心唔讀威寶?我都有in聖心, 不過唔收, 可能果日個老師問個女問題, 我個女走左出去2次, 要個老師捉番佢番黎啦

ccdccl 寫道:
Claude

你係咪會讀聖心唔讀威寶?我都有in聖心, 不過唔收, 可能果日個老師問個女問題, 我個女走左出去2次, 要個老師捉番佢番黎啦

Hello ccdccl :
    未知道 !!!, 因為囡囡都有報 KLN TONG 的 幼稚園, 所以要等一等

我今早已收到聖心的信,收我仔仔讀下午班

Claude,

請問你囡囡在威寶上nursery上得那麼好,那為什麼要轉校呢?  是否有些我們也值得留意的原因呢?  你是否可以在這兒分享一下?

Jenny

Claude

我都想知你同囡囡轉校的原因

hello, 大家好ar.. 我仔仔依家都讀緊威寶(k1), 我都覺得學校o的程度深深地.. 因為佢地依家真係開始寫緊中文字.. 人, 大, 天, 山, 上 , 下, 英文, 數字都寫緊, 不過好奇怪, 我仔仔好like 寫字wor.. 一放學食完飯就自己寫ka la, 你唔需要提佢叫佢.. 噉佢每星期都有一些字咭給小朋友帶回家, 係每一個星期所學的. 噉仔仔都好like 同我一齊玩.. 噉我相信學校都另到小朋友唔會抗拒讀書寫字.. 學校每一段時間都有一些活動, 好似今天就會和小朋友一起煮野食(火鍋), 有時又有一些植物帶回家養, o的老師都ok, 好像26/11剛回校有講坐, 噉我仔仔一回校見到班主任都會立即走到老師身邊攬住老師, 噉老師又會捉住佢隻手, 噉可以證明小朋友和老師關係好好... 我覺得都可以考慮的...  

大家好!!
唔好意思, 因近日忙於囡囡選 k1, 所以現在才回.
其實威寶真的很不錯, 老師, 環境, 各方面ok,
但考慮囡囡升小學, 希望學校的知名度有幫助.
如果不考慮這點, 囡囡也會在威寶上k1, 實在威寶
是不錯的kindergarten
祝各位 仔仔囡囡 k1 順利

Claude
我都好鐘意威寶架, 但每年學費真係太貴, 錦泰的崇真會美善已經收了我個女, 我將會報讀, 咁你會報聖心定其他幼稚園呢

wwpinky
錦泰的崇真會美善已收我個女讀上午班, 學費1650x11, 半年雜費連茶點800, 睇下我個女讀得開唔開心再打算, 或者遲的有機會報番威寶同你個女做同學

ccdccl 你好, 其實學費相差唔係好多.. 威寶都係1800X11, 相差$佰多元... 不過真係最重要睇小朋友開唔開心LO..

qkhui

係咩, 但我in果陣話1870x12, 06年可能每月加100, 半年雜費2400, 校車230, 計埋全年要約32000, 如果真係差唔多我一定揀威寶架, 聽你講你個仔真係讀得好開心, k1已經咁多野學

ccdccl, 係咩? 等我返去check o下先.. 不過我記得佢N1時暑假放好短ka..唔知K1係唔係呢? 如果一樣噉比12個月都抵, 因為我知有O的放個幾月, 但都要比學費KA..
我唸佢都幾開心O既..  
‹ 上一主題|下一主題