用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒銅vs高主教vsSFA
樓主: german1023
go

軒銅vs高主教vsSFA   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

german1023 發表於 22-8-3 12:30
回覆 hha 的帖子

咁真係6年係軒小都要級20 內先叫穩陣..仲要年年插D 勁人入去...好大競爭 ...

據姨甥經驗,級30啦
去到30中後有機會跌band

我小朋友讀高小, 今年小五, 剛完成呈一. 同意有直屬中學既壓力係比要抽獎既細好多.

如小朋友成績中上, 可安心上高主教書院. 如成績好既, 又可自行試皇仁, 同埋考直資, 進可攻, 退可守.

不過同意 RC 同 St Jo/QC 有幾大既差距, 所以我都會同小朋友自行試 QC/St Jo. 唔收咪乙一報RC囉.

不過依家無乜brotherhood 架啦, 因為真係走左好多人. 有移民, 有跟唔上, 有去國際學校, 有少少去左更好 e.g. St Jo... 我仔都話無哂 friend 啦.

回覆 siukaipp 的帖子

香港呢個情況都好明顯...自己都唔知會唔會有日走.... 不過想想下覺得會唔會英小..日後有機會出國都易D 接上.

german1023 發表於 22-8-4 09:02

香港呢個情況都好明顯...自己都唔知會唔會有日走.... 不過想想下覺得會唔會英小..日 ...
如果係咁,如果要放洋,建議sfa

回覆樓主:

我自己就會揀高主教,始終有間幾好直屬中學,進可攻退可守,放唔放洋都無乜關係。

其實如果小學有直屬中學,會唔會真係良性競爭多過惡性競爭? 尤其係單性別學校(一般都係傳統名校), 大家好兄弟或好姊妹都知保持到成績都好大機會直上,應該唔會去到你死我亡惡性競爭。

有無brotherhood隨緣啦! 但搞到升中競爭好似有仇咁,唔係同街外人, 係同自己日日見面的同學,依種升學制度冇咩人性囉! 但讀嗰間小學唔係龍,就係咁

小朋友咁快俾人推上果種鬥爭心態...好殘忍..但可能2-3 分平均分差別..又真係排名差好遠

我女幼稚園同學,三私,同學間去邊間補習都唔講㗎!

同學間應該無野既..不過可能父母間唔想多講

同學之間冇野的,有時只係家長自己小心眼。

上面講2-3分平均分差,但要清楚呢2-3分係由好多分(中英數常普遍2測2考,有d 學校更將中英文再細分閱讀,聆聽,默書,會話,作文等等)集合而得出來的,所以望落去係2-3分平均分,但實質差別始終都係存在的。

Zleep 發表於 22-8-4 16:39
同學之間冇野的,有時只係家長自己小心眼。

上面講2-3分平均分差,但要清楚呢2-3分係由好多分(中英數常 ...
數學一題粗心,就冇啦

回覆 簡單啲來講 的帖子

又咁講啦,你話考試一次半次粗心,係可以接受,但想像下級頭果班,佢地係長期都唔會唔小心的(or比例比較少),津小級頭的永遠都係來來去去果幾個,家長應試下了解下點解小朋友會成日粗心大意,而唔係去埋怨次次都爭幾分就變級頭。

我相信,一個長期級頭的,好少會係呈分試時無啦啦跌幾十名。

TKLC    發表於 22-8-4 19:45

Zleep 發表於 22-8-4 19:07

又咁講啦,你話考試一次半次粗心,係可以接受,但想像下級頭果班,佢地係長期都唔 ...

人無完人,其實數學要做到完美,係唔容易,除非學校試卷出得簡單,相信一線學校無會咁樣做,咁樣長期最終會導致拉低ps1成績,而且揀選不出精英。數學科估分都需要預留出粗心或失誤位。另外就係視藝同音樂,呢兩科真係會拉低些名次。像視藝,我地學校係老師當場出題目畫出來,呢種真係要睇臨場發揮,相當學生畫得會扣不到主題,另外音樂我地都係緊扣書本考的,考1整年課題,如果未有充分準備,一樣會低分,拉低左名次。
有些學生音樂科準備不足,因為時間都比到主科,到最後前1,2天才準備,其實已經晚了,當然每個學校會不一樣,我地音樂科係有筆試。

TKLC    發表於 22-8-4 19:46

醒目開學勳章 王國長老

Zleep 發表於 22-8-4 19:07

又咁講啦,你話考試一次半次粗心,係可以接受,但想像下級頭果班,佢地係長期都唔 ...

真人真事
某級頭呈一「失手」跌到考廿幾,原因只因考數學果日因病,分數狂跌
運氣嘅嘢,講唔埋嘅

我唔知出面無龍既小學既小朋友係咪會咁惡性競爭, 但我仔班同學係好天真, 只知呈分差會俾呀媽閙, 無同學間既競爭, 小息日日掛住玩扭計骰, 同埋放學後開 zoom 吹水.

家長間都無惡性競爭, 會分享少少補習資訊. 我地小學既家長係唔 cher 嗰類. Cher 都唔入高主教啦.

醒目開學勳章

呢點我同意呀,有啲同學仲係由幼稚園一起升上來,感情深厚!叻果班(估計級頭20)又會外闖,如目標是原校升中,其實同學間競爭唔算好激烈。高主教老師好有愛心,平日又定期有測驗默書,加埋比大量功課讓學生習慣日常操練和練習,出去叩門或考學校都有一定的競爭力。不過,追唔上課程的同學和家長都會辛苦,因為日常有太多書温和功課做。

所以你小朋友係讀高主教??? 如果唔係好 cher.. 咁小朋友成績算OK 嗎??? 我當日開呢個post ..就係自問不是催谷父母, 同埋考小一呢件事上更了解多左仔仔... 唔太谷得下..如果幫佢入左軒銅..好怕為左爭級20, 再一次迫得好緊.

bbcarrot 發表於 22-8-5 09:16

呢點我同意呀,有啲同學仲係由幼稚園一起升上來,感情深厚!叻果班(估計級頭20) ...

請問是現讀高主教家長?大量功課嗎?

醒目開學勳章

german1023 發表於 22-8-5 09:59

所以你小朋友係讀高主教??? 如果唔係好 cher.. 咁小朋友成績算OK 嗎??? 我當日開呢 ...

我仔以前讀,果時成績還好,功課佢會在校小息做,未能完成才帶回家做,所以叫應付得來,但有聽聞有同學讀得吃力
‹ 上一主題|下一主題