用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC Admission 2018-2019
樓主: os_ecu
go

SPCC Admission 2018-2019   [複製鏈接]

222magmag 發表於 17-11-21 13:19
我明之前個媽咪是說比如我間普通小學的級一其實等如人哋神校的級五十。但又有得in先,所以不公平呀! ...

IC.....世界从來係有得揀先係老板……神校級五十只可以係general admission申請,OS階段都係各学校的級-比拼~他朝JUPAS,你都要睇你頂头既考生会唔会入到佢最心儀既科目先輪到你……

222magmag 發表於 17-11-21 06:28
有人問過啦,校長說會看rank order, 所以第一round不收的就自動入下一round同其他申請人一齊。而第一round ...
請問rank order是呈一排名嗎?

我明之前個媽咪是說比如我間普通小學的級一其實等如人哋神校的級五十。但又有得in先,所以不公平呀! ...
只看學術才不公平,我想spcc不會只憑學術選擇學生,因為神校小學學的知識多,有的多學1年左右。普通小學的級一剛開始在學術不如神校級50,不代表資質、學習能力比神校的學生差,是因為沒學。將來學一樣的課程,普通小學級1一定會超過神校級50.尤其到了考DSE,範圍是中學知識,即使有人把大一、大二課程都學了,成績也不會因此提高。

200904    發表於 17-12-12 15:47

醒目開學勳章

in先唔一定有優勢,而且級一亦唔一定會申請i n先。

CALVEN 發表於 17-11-21 14:19
in先唔一定有優勢,而且級一亦唔一定會申請i n先。
級一有推薦信12月16日就in la, 其他3月3日!

Arabellahk 發表於 17-11-21 14:01
只看學術才不公平,我想spcc不會只憑學術選擇學生,因為神校小學學的知識多,有的多學1年左右。普通小學的 ...
講得好好呀!普通小學小朋友只是未學,但不代表能力!

200904    發表於 17-12-12 15:47

醒目開學勳章

222magmag 發表於 17-11-21 17:45
級一有推薦信12月16日就in la, 其他3月3日!
我知呀。

回覆樓主:

請問如果係經general admission apply, 幾時知有無機會interview?

oralb 發表於 17-11-21 19:58
請問如果係經general admission apply, 幾時知有無機會interview?
網頁寫約一星期前會收到信

2. General Admissions
Date of interviews: Saturday, 3 March 2018
Details will be sent to applicants by mail one week before the interview date

222magmag 發表於 17-11-21 20:53
網頁寫約一星期前會收到信

等足3個月

oralb 發表於 17-11-21 20:54
等足3個月

我以為會早啲出信通知你有定無interview, 只係interview 時間日子會係一星期前再出信通知

oralb 發表於 17-11-21 20:54
等足3個月
係呀,到時政府自行收生也開始in了!SPCC比較遲,好多私校、直資已in哂及有結果!

Yanamami 發表於 17-11-21 13:14
学考recommendation只係俾級-,全級就只有-个級-~級-放棄唔去,学校亦唔可以薦級二去,根本無你講既唔 ...
簡介會副校講 OS scheme 係小學校長既 discretion, 我理解其實係唔係級一 (或者邊個先係最終合資格既) 係由小學自行決定.  

os_ecu 發表於 17-11-22 10:51
簡介會副校講 OS scheme 係小學校長既 discretion, 我理解其實係唔係級一 (或者邊個先係最終合資格既) 係由 ...
应該唔係任意提名,提名表格就只有两个選項:(如下)
To: St. Paul’s Co-educational College
致:聖保羅男女中學
I nominate and confirm that the applicant meets the requirements of the following School
Nomination Scheme:
本人提名並確認下列學生符合以下 學校提名計劃 之要求:
-
School Nomination Scheme (Outstanding Students) 學校提名(獎學)計劃
The applicant ranked first overall in primary 5 and had grade B or above in conduct.
申請人小五學年成績為全級首名,操行達乙等或以上。
-
School Nomination Scheme (Financially Disadvantaged Students) 學校提名(助學)計劃
The applicant ranked top ten overall in primary 5, had grade B or above in conduct and will
meet 100% fee remission requirement of your College.
申請人小五學年成績為全級首十名以內,操行達乙等或以上,經評估符合貴校全數學
費減免資格。

助學嗰部份是否代表要合資格拿政府資助的一批?

222magmag 發表於 17-11-22 11:14
我理解應該係 "合乎 SPCC 學費全免" 既人

Yanamami 發表於 17-11-22 11:02
应該唔係任意提名,提名表格就只有两个選項:(如下)
To: St. Paul’s Co-educational College
致:聖保羅 ...
真實係點操作結果係點其實唔太關我事, 都係吹下水既唧.

222magmag 發表於 17-11-22 11:14
SPCC網頁內有实资料,入去望下-目了然~

Yanamami 發表於 17-11-21 13:20
IC.....世界从來係有得揀先係老板……神校級五十只可以係general admission申請,OS階段都係各学校的級- ...

级一定義可以系計全年或只計下学期
spcc 系寫final exam (升班試)
如果全年级一與final exam 级一不是同一人,学校就可自決,fr s1 admission briefing
‹ 上一主題|下一主題