用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心覺得好大壓力
樓主: begoodtome
go

真心覺得好大壓力   [複製鏈接]

Penipony 發表於 17-9-22 11:06
讀龍幼真係好好多啊!德望暑假已經知入得番與否,我識得一班手執德望offer,跟住only報3幾間神校就收工... ...

德望幼稚園生直上冇得抽

archie1728 發表於 17-9-23 22:44
恕我直言,壓力大係因為你付出比人少,但又希望有回報,甚至比人高!因為我自己上年曾經都係呢種人,所以 ...

同意!

adriantai 發表於 17-9-24 08:27
壓力大因為家長心態係非入到某些學校不可.

又未必!其實唔少家長只係驚入寶校,所以希望有1個半個直/私offer做backup,不過佢地(包括當年我自己在內)唔意識到呢個希望要化為現實,其實都要付出一定代價

archie1728 發表於 17-9-23 22:44
恕我直言,壓力大係因為你付出比人少,但又希望有回報,甚至比人高!因為我自己上年曾經都係呢種人,所以 ...

我係唔贊成讀happy sch.(不喜勿插,只係我個人睇法)我個人認為讀happy sch係愉快3年,但眼見好多升上小一跟本跟唔到。我覺得有壓力,因為我唔想俾小朋友入寶校,我只想為最差做準備。

archie1728 發表於 17-9-24 10:39
又未必!其實唔少家長只係驚入寶校,所以希望有1個半個直/私offer做backup,不過佢地(包括當年我自己在內) ...

無冒險精神又不甘心二缐的壓力

audrey.lai 發表於 17-9-24 01:38
回覆 eeyorepigpig 的帖子

我現在都和你一樣經歷, 不停的面試, 不停的REJECT.

小朋友絕對唔係唔得,你千祈唔好畀佢感覺倒你有呢種諗法!

當年我收到一大堆reject/waiting信後都迷惘過,但之後我同仔講,我地只係起步慢左,只要大家一齊努力,一定可以追得來!結果最後大抽獎前,都收倒心儀私小offer,抽獎後仲收到直資call waiting!所以大家唔好放棄,最好既野永遠最後先會出現!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

經驗所見,往往最失望最覺得唔甘心的家長,係覺得自己仔女都好叻丫、好聰明丫!只係輸在無學野/無讀名幼,覺得學校唔公平只識睇門面野

真心講,今時今日香港地有幾多笨小孩丫,十個有8個都精靈醒目架啦。做父母嘅日日對住就知佢叻(自己覺得)。咁你個小朋友係咪叻到可以極速令老師一見傾心非收不可先?

好多人誤會學野/名幼係為名為cert,自己不屑咁做。有無唸過,學阿媽老土講句:學左嘅野係自己嘅!你唔出去學無所謂架,自己train囉,叻叻tim。但freestyle完又想得到最好,難度分高左d。真係有裝備嘅,根本唔駛拎張cert出黎

難聽說話先講:6月派得差嘅,唔好走去鬧人同你搶學位去叩門
1. 人地play safe乙一入,邊個叫你搏
2. 人地乙一入左,唔等於有義務留間最正嘅俾你去叩,人地都有權利爭取
3. 講真,人地叩到放間乙一出黎,輪到你都笑住要啦!如果輪唔到你....唔好問點解了,將呢個post由頭睇一次吧

kahleychan    發表於 17-9-28 15:40

Charlotte_mom 發表於 17-9-24 11:16
經驗所見,往往最失望最覺得唔甘心的家長,係覺得自己仔女都好叻丫、好聰明丫!只係輸在無學野/無讀名幼, ...

Well said

Charlotte_mom 發表於 17-9-24 11:16
經驗所見,往往最失望最覺得唔甘心的家長,係覺得自己仔女都好叻丫、好聰明丫!只係輸在無學野/無讀名幼, ...

好同意啊!

del.

醒目開學勳章 王國長老

Dear-Valerie 發表於 17-9-24 11:44
回覆 begoodtome 的帖子

如果冇能力俾小朋友一直happy sch埋小學... 我都唔太認同選擇學術極少的happy kg. ...

Happy school但成效一般,仲要俾錢,要唔要丫!
Happy school但有成效,有無做research幾多人申請?收幾多人?

一萬個同意

回覆樓主

其實壓力多與少喺好睇個人性格,有尐人就算已準備好一切,萬事俱備,一樣可以擔心到瞓唔着覺,亦有啲人乜都冇準備兩手揈揈求求期期,亦可以晚晚大覺瞓到天光,有時唔係你準備咗幾多就可以輕鬆面對。

Charlotte_mom 發表於 17-9-24 12:03
Happy school但成效一般,仲要俾錢,要唔要丫!
Happy school但有成效,有無做research幾多人申請?收幾多 ...

hahaha... 有成效既happy school,我覺得d學生都係事前well-trained,至有條件考得入!

archie1728 發表於 17-9-24 12:30
hahaha... 有成效既happy school,我覺得d學生都係事前well-trained,至有條件考得入!
...
好記得之前有網友話,
"想小朋友考入唔谷又好嘅小學,之前就要谷一谷佢先,真係有啲諷刺"

del.

Dear-Valerie 發表於 17-9-24 13:09
回覆 siumicmic 的帖子

HKUGA and CKY這些大把人爭的相對happy schs... 真係唔谷點入... ...

港同唔駛學術好好的,我識人Starters 10盾都考得入,真人真事,但小朋友性格係活潑開朗唔怕生

cloudcloudrobot 發表於 17-9-22 16:17
有時又唔可以怪晒家長,好多時係入學講座,校長講到間學校天上有地下無,咁就中晒毒囉 ...

南昌站小學?其實好傳統同好學術,不過放大左好多野,好似好happy好free咁。
唔係話佢唔好,不過要知道其實都係傳統學校,不是想像中咁"happy school"。

回覆樓主

其實係考幼稚園時期,已經會經歷這種心情。一係就順其自然到尾,如經歷過,一定要好好裝備小朋友,就算不是為考直/私,升上小一和學券幼稚園的離地感真係頗高架~

taxibird 發表於 17-9-24 13:27
港同唔駛學術好好的,我識人Starters 10盾都考得入,真人真事,但小朋友性格係活潑開朗唔怕生
...

其實家長又要happy school,又要少功課,又要成績好,是有點不切實際的。學校要happy又要成績好,唯有收成績已經超班的學生,等學校happy,放學家長自然會谷。
‹ 上一主題|下一主題