用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴幼稚園
樓主: cfdodo999
go

劍鳴幼稚園   [複製鏈接]

babymu 發表於 17-9-25 12:38
11月b有冇機會呢?

11月b多數係超大b

MissMissMiss 發表於 17-9-27 18:43
agree,嫉妒同有報復心態嘅人真係好可怕。嗰位人士唔係km用家,所以講黎講去只講得出轉老師呢啲舊聞同人地 ...
我醒起喇,原來你又係KM鐵粉,唔怪得我引述晒啲真實數據,都仍然唔順超喇
明嘅明嘅,怕死我呢啲家長,唱衰KM,搞到做唔到乜鬼名幼。哈哈,要唱衰,都要有嘢在手先可以唱衰,何況我根本唔係唱衰,而係道出事實。但事實上,KM的表現已經被其他名幼漸漸拋離

就以小一升學數據,正如之前回你的資料,引證左KM直私成績比過去幾年差左。今次,我又將另一所名幼學之園做一個比較,支持我上述論點(全部係今年數據,唔係歷史,唔好又話唔update)

2016-17年,KM入英華只有1%,而學之園則有5%。KM入SPB不足1%,而學之園就有3%。KM入SFA只有4%,而學之園就有7%。CKY同TSL就更加唔駛講,係大幅拋離!

香港有一班黃絲,不分青紅皂白,盲目支持689政權,先搞到今日咁。你話我亂up?有晒報紙報導(當中KM職員承認多名職員離職係事實),引述埋升小數據(全部係經官方發出),咁都叫做亂up???

護主心切,我明嘅。如果我見到有人要去死,我都會嘗試走埋去勸吓佢。但如果佢仍然要堅持要死,我都冇辨法。KM鐵粉為了保住KM名幼光環,不斷盲目唱好,龍門任搬,將事實收埋。你地咁做,會害死後來者,明唔明呀!!!

揀學校最緊要資訊流通,然後才可作出選擇決定。我仍會堅持發放事實資訊,事實都唔信,我都冇辦法。

近年York俾其他人講已不是名幼, 放心, 見到你之後,York名幼光環,仲係到, 放手吧等於放過自己。夠鐘食野了..

Dinosauria 發表於 17-9-28 10:32
近年York俾其他人講已不是名幼, 放心, 見到你之後,York名幼光環,仲係到, 放手吧等於放過自己。夠鐘食野了.. ...
哈哈!見我有晒數據同事實支持,就冇論點反駁?KM有你呢啲家長,冇理據同人討論就叫人short上腦,真係悲哀 

喂喂!記得一日食4次,否則你又會語無倫次,叫人short上腦ga la....

cloudcloudrobot 發表於 17-9-28 09:55
我醒起喇,原來你又係KM鐵粉,唔怪得我引述晒啲真實數據,都仍然唔順超喇
明嘅明嘅,怕死我呢啲家長,唱衰K ...

覆你都嫌嘥我寶貴時間。
利申,唔係km用家,只係純睇唔過眼呢啲咁嘅人周圍吠。
你繼續因為考唔到km而一直怨恨落去直到永遠啦。
教一個小朋友係好多方面架,唔係單憑你嗰啲所謂升學數據咁表面。有時間就多啲教下自己小朋友德育啦,身教好重要。唔好淨係話km啦,其他好多學校都好著重家長質素,你咁仰慕嗰間LH更加係啦!!下次去interview表現好啲啦(i mean你本人),唔係下場只係好似喺km咁,唔收你小朋友架咋!到時你又要周圍去吠其他學校,真係好唔得閒。
最後一句,齋睇升小數據去判斷一間學校好與壞真係膚淺到不堪。個個好似你咁,啲小朋友全部都讀到要跳樓lu.

Dinosauria 發表於 17-9-28 10:32
近年York俾其他人講已不是名幼, 放心, 見到你之後,York名幼光環,仲係到, 放手吧等於放過自己。夠鐘食野了.. ...

係囉。好地地讀york咪算囉。咁多事理人地學校啲野做乜?我就唔會咁無品批評人地york係點喇。
人地學校嘅事,無啦啦踩入黎亂吠,真係r晒頭

MissMissMiss 發表於 17-9-28 10:44
覆你都嫌嘥我寶貴時間。
利申,唔係km用家,只係純睇唔過眼呢啲咁嘅人周圍吠。
你繼續因為考唔到km而一直 ...
你回一隻會吠的狗/其他動物/類似人的物體,咁你咪又係一樣你狗/其他動物/類似人的物體。。。

我講KM老師turnover rate高,你又唔啱聽,講升小數據,又話膚淺,咁真係龍門任你搬

你講來講去,都冇事實同數據支持點解KM好,一味唔信我所引述的事實同數據,呢啲就真係浪費時間喇

我唔知你係邊間的用家(但一味將KM叫好,點諗都唔明),但一個技窮而指其他人亂吠的家長,就真係應該多啲教下你自己小朋友德育,身教好重要。

我都係路過睇唔過眼有人亂咁唱好先出聲咋,哈哈!

cloudcloudrobot 發表於 17-9-28 09:55

不過我都認同km唔係名幼黎架!人地細校咁低調,唔係蒲開ek嘅人好多都唔識。不過人地低調得黎,年年又幾千人去報名,waiting list都水蛇春咁長,但可能好多人都係唔知頭唔知路人報佢又報嘅(當嗰啲人全部都唔識上網睇你嗰啲所謂數據),希望比你大肆宣揚唱衰之後,好多齋睇數據嘅家長(好似你咁)都唔會再報,留返啲機會比真正鍾意嘅家長啦。
我又有啲好奇,你自己嗰時報km之前無睇到啲數據架咩?你嗰時睇到啲數據咁"差",點解仲對km咁有興趣仲去報嘅?而家又揀york讀?我係你就仆倒去LH啦(你聲稱LH啲數據咁勁)定係LH都唔收你?咁洗唔洗去唱埋LH呀你?LH仲多鐵粉喎!小心一唱就比人圍攻喎!

MissMissMiss 發表於 17-9-28 11:01
不過我都認同km唔係名幼黎架!人地細校咁低調,唔係蒲開ek嘅人好多都唔識。不過人地低調得黎,年年又幾千人 ...
其實我都係路過,睇唔過眼有人盲目唱好先出聲啫。點知有人玻璃心,冇論點反駁就叫人short上腦,又將有數據同事實支持的當係吠
事實勝於雄辯,唱好都要有實證支持。人云亦云,呢樣先最可悲(係你話你唔係KM用家ga)

如果單係比較 KM & LH....

其實你睇多次 KM 個升小數據,入津校既比例係高過 LH,而又睇下頭幾位入咩津校,不難想像 KM 入到出名直私既比例會較 LH 低。睇最高 % 頭幾間小學,冇理由有 Maryknot、喇沙唔 take,去 CKY、優才吧?
而數據反映家長取向/背景,KM 感覺較平實。而 LH 系直私方面,多入CKY、陳守仁、GT,可能較傾向日後外地升學;津小方面則冇特定 pattern。亦可能反映:1/ KM 多 old boys/girls; 2/ KM 家長花較多力量去扣門;而 LH 家長則相反

同埋如果我冇睇錯,入SFA來說,KM 同 LH 好似一樣 %(?)

anyway,我係 KM 用家,事實我唔反對 16-17 升小成積表唔夠亮麗,我 expect 會見到 SPCE、女拔。但於我作用不大。多人入到神小唔代表我個小朋友入到;少人入到,我個小朋友大可以做該年度的唯一。最終都係要睇教學質素,及同小朋友夾唔夾。我係 gave up 左同區另一傳統名幼入 KM,正正係我覺得之前大果個同該名幼唔夾,宜家細既讀得好開心。

好老實,我亦認同 KM 教師流失係一個問題,年年系 EK都有人講我理解,但我個小朋友同 KM 又真係夾得幾好,咁已足夠啦

993rs 發表於 17-9-28 12:22

其實你睇多次 KM 個升小數據,入津校既比例係高過 LH,而又睇下頭幾位入咩津校 ...

認同

其實小朋友讀邊間都好,最重要都係父母教育,即係背後發功。考唔考到好學校(無論私校又或叩門),除了學校因素,小朋友狀態及父母長時間的管教栽培都好有影響既。

考得好,我未必會歸功於學校
考得唔好,我也唔會歸咎於學校

如果大安旨意依賴學挍,考得唔好就賴學校,有點說不過去。最重要都係學校適唔適合小朋友 和 父母自身既條件,例如時間資源等。我都識有朋友考到KTS,都去返馬神 (唔係KM學生)

其實你睇多次 KM 個升小數據,入津校既比例係高過 LH,而又睇下頭幾位入咩津校 ...

唉算啦!我早前喺另一個post已經同嗰個人講左呢個point,人地小朋友考到唔代表我考到,我考到都唔代表其他小朋友一定考到。升小數據背後係有好多其他野support,個個小朋友situation都唔同。有人target直私,有人會叩門,但嗰個人話啲數據就係皇道喎!你睇佢除左數據,由頭到尾都再無講到其他實質野。點解呢?因為佢小朋友根本入唔到km,佢點會知人地學校入面係點運作?
嗰啲人淨係識捉住啲表面數據當寶,係呀!嗰啲數據係事實黎架,但又代表到啲乜呢?代表到人地間學校啲師資?小朋友嘅質素?德育禮貌品行自理能力呢?中英數學術嘅能力?小朋友presentation skills?小朋友主動學習嘅動力又有無教到?有埋呢啲數據先去批評人地學校啦!

Agree...
另外.. 從升小資料分析LH vs KM 其實方向唔同: LH target直私比較多;KM 升官津比較多, 我唔肯定KM有幾多old girls/boys家長, 但肯定既係.... apply km從來唔需要家長填中小學資料更唔需要面試家長, 就算問卷都只係圍繞小朋友問, 得一行答,唔洗作文....
面試搞到嘉年華咁,小朋友面試得好開心好輕鬆...當年我兩間都有報,但明顯小朋友最後自己選左KM...  我覺得真係無謂去就升小數據比較,沒有最好學校,只有最適合的學校... 無論去邊間學校, 家庭教育和自身榜樣永遠先係最緊要。
與其花時間拗,拗蠃左/拗輸左都唔會順氣....
大家都係關心子女升學既家長,
如道不同不相為謀,
何不花更多時間陪伴/教育好小朋友?

支持理性討論。

MissMissMiss 發表於 17-9-28 13:34
唉算啦!我早前喺另一個post已經同嗰個人講左呢個point,人地小朋友考到唔代表我考到,我考到都唔代表其他小 ...
今次你個龍門又搬左去邊度?客觀數據唔夠我講,就同我搬出一大堆未能量化又主觀的評核準則?
okok, you win,我真係學你咁講,真係浪費時間。人地KM家長回的,十分高質素,有埋數據討論,呢樣先係fruitful discussion,唔係好似你咁吓吓當其他人討論係。。。吠

唔阻住你繼續唱好KM吧,我都係做返路人便算

monaaaw 發表於 17-9-28 14:02
Agree...
另外.. 從升小資料分析LH vs KM 其實方向唔同: LH target直私比較多;KM 升官津比較多, 我唔 ...

agree!!!大家都係關心自己子女升學姐,有啲人唔知點解會咁激動,關心埋人地子女嘅升學。話"km鐵粉要保住km光環,收埋事實(即係佢嗰啲所謂升小數據同教師離職消息),會害死後來者"喎!
好笑在於ek媽媽有邊個唔知km教師離職新聞?km將所有升小數據post晒上網好透明。相比起sc呀,樂基,甚至全港龍校,全部無post過任何升小成績,咁人地又有無害死過任何小朋友or家長呢?講到一有人apply km就等同自殺一樣,真心唔明呢啲人用意喺邊?!
利申多次,不是km用家,所有留言完全無講過km一句好or壞,只針對嗰個人嘅言論同態度。

MissMissMiss 發表於 17-9-28 14:46
agree!!!大家都係關心自己子女升學姐,有啲人唔知點解會咁激動,關心埋人地子女嘅升學。話"km鐵粉要保住km ...
講激動,點都唔及你。。。技窮就要去到人身攻擊,講到人地嘅討論係。。。吠。。。喎
護主唔緊要,有嘢比人抽後腳就唔好喇

cloudcloudrobot 發表於 17-9-28 14:36
今次你個龍門又搬左去邊度?客觀數據唔夠我講,就同我搬出一大堆未能量化又主觀的評核準則?
okok, you win ...

哦!原來你選校指標只在於嗰啲客觀數據!我提出嗰啲你認為量化唔到嘅野就完全唔需要考慮嘅!如果個個好似你咁就唔洗有討論區,全港媽媽揀學校都唔洗咁苦惱喇。
好奇一問,咁你又揀york嘅?乜york啲數據全港最top咩?

cloudcloudrobot 發表於 17-9-28 14:36
okok, you win ...

同埋人地km家長都係話睇教學質素以及同小朋友夾唔夾去選校喎,人地都講明唔係睇數據喎。請問同我一直嘅discussion有咩分別?

MissMissMiss 發表於 17-9-28 15:05
哦!原來你選校指標只在於嗰啲客觀數據!我提出嗰啲你認為量化唔到嘅野就完全唔需要考慮嘅!如果個個好似你咁 ...
冇人話唔需要考慮,係個比重而已

‹ 上一主題|下一主題