用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 12
樓主: buzz1234
go

net 12   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-2-8 17:29
其實我一直諗緊, 如果要計埋平時分, 咁家長係咪乜都要跟足D, 令小朋友長時間維持作戰狀態呢?

一試定生死,  ...

非常認同家長選校睇埋考幾多次試,例如我同小兒都好懶不適合長期作戰狀態,所以我們選一年兩考的學校。官校其實功課真唔算多因為佢要跟教育局指引,只要你唔要求太高讀得輕鬆係可以的

dereklg 發表於 17-2-7 15:40
其實我並不明白你心態,熱門校自行時,間間都收爆架啦,有咩叫博唔博?

可以唔洗博就直入的就不是瑪利曼了 ...
其實寶血都OK,相對質數不差,當然不是最TOP,但小朋友會讀得輕鬆一D!

buzz1234 發表於 17-2-7 23:43
我都明,官津學校都係傳統型。
我都想有愉快學習的小學收我個女,可惜未有。

要選Marymount !

Dragon_waiwai 發表於 17-2-11 10:21
請問大家對st paul's catholic同 st francis的評價如何?
st paul's catholic同 st francis都是好學校,當然是不及Marymount啦!
St paul's catholic名氣較好!
但今天 st francis 也多了人留意,因林鄭月娥是此校畢業生,所以多了人留意。

raymond338hk 發表於 17-2-12 13:50
st paul's catholic同 st francis都是好學校,當然是不及Marymount啦!
但今天 ...

是否st francis較谷??

Dragon_waiwai 發表於 17-2-13 00:37
是否st francis較谷??

很注重課外活動的,主要的課外活動是放學後拿拿林走去補習

SingMom    發表於 17-2-13 12:22

raymond338hk 發表於 17-2-12 13:50
但今天 ...
平均水平marymount 比較強,特點是英文強,中文弱。
而事實上,3所校都屬於一線,而 MM 略高一點點而已。

3選1的角度,3者可視為同級,反而小朋友的性格/家庭理念,和那所校比較接近,我認為是比較重要的。

dereklg 發表於 17-2-13 08:50

其實補習與否完全取決於家長
香港有邊間學校無人去補習?

mcl203 發表於 17-2-10 16:57
聖雅各係大熱黎嫁,反正都係熱,扒兩軒好D,兩軒有聯繫QC / BPS, 聖雅各 升中派位講D唔講D ~~~

...

反正都係熱?!不如扒?

呢個世界有樣野叫機會率喎!

acaiberry 發表於 17-2-13 10:50
其實補習與否完全取決於家長
香港有邊間學校無人去補習?
你以為啦,一係就一早唔好選,一選就冇得唔入鄉隨俗架啦。

請攪清楚思維,每間學校都有人補習,與某校補習成風是有不同的吧。

又要入局,又要離群,攞苦來辛。

雲牛  應該明明是又要子女去補習社, 又要在其他父母/朋友面前扮無催谷, 攞苦來辛.   發表於 17-2-13 12:28

三女校其實好難比較:  MM 很難說是由於它是英小就等如比較好, 不過中文就要自己加多少少力. 它的學習氣氛是比較輕鬆, 可能都是耶穌會的精神吧。 St Francis 也不是很谷, 初小功課量也合理, 課程編排得細緻, 學本課程很有心機去做, 學生要跟得比較足 (這可能是別人覺得佢嚴 / 谷的原因). 不補習也可以跟得上, 當然如果父母追求的是100分, 就會去補習社.  至於St Paul Catholic 小學, 沒有朋友女兒讀緊, 不能補充了.

retriever 發表於 17-2-13 11:19
反正都係熱?!不如扒?

呢個世界有樣野叫機會率喎!

想問問...你何以得知 軒小 機會率係低於 聖雅各...機會率分別如何 ??.....

mcl203 發表於 17-2-13 12:53
想問問...你何以得知 軒小 機會率係低於 聖雅各...機會率分別如何 ??.....
...

我咁睇的,基本上,net 12,7-8間熱門校,個別機率根本無法得知,亦無法宜接相比。
只有mm 及 st joe 明顯地 超熱,而華仁位少,仲要分成華上/華下,機率明顯偏低。

其他熱門校,軒(灣仔),軒銅,聖雅各,paul cat, st fran,大家又明白不放甲一/乙一,原理上根本不設"中庸"。

但係,選校應是"適合"及"心儀"優先,機率只是付加資訊。為了易入而報一間不是最心儀的,便是另一類個別人士的需要了。
成世人流流長,難道選一間自己喜愛的博一博都不敢嗎?點做大事?
況且,我覺得大抽獎幾好啊,大家講運,沒有誰怕誰的道理

這講法有點離地

引用:三女校其實好難比較:++MM+很難說是由於它是

原帖由 雲牛 於 17-02-13 發表
三女校其實好難比較:  MM 很難說是由於它是英小就等如比較好, 不過中文就要自己加多少少力. 它的學習氣氛是 ...
Marymount 是耶穌會的?

雲牛 發表於 17-2-13 12:25
三女校其實好難比較:  MM 很難說是由於它是英小就等如比較好, 不過中文就要自己加多少少力. 它的學習氣氛是 ...

我識的都沒有補習但家長確實跟得緊

raymond338hk 發表於 17-2-13 23:09
這講法有點離地
剛巧是很貼地的,親身近距離觀察,不同圈子的親戚朋友在sf讀的子女也因補習而有數年未能在聚會中出席了,據說
是有"校本補習社",不補是很蝕的。

anyway,觀點角度,有不同睇法很平常。正如學界長期戲稱sf 為"蕃薯",係唔係真係咁"蕃薯"也不是一定的。又如dg 戲稱為"豬",起碼出身dg 的人大部份不會太"豬"吧

醒目開學勳章 王國長老

LittleRoxie 發表於 17-2-13 23:26
St. Paul cat校風自由,
功課不多⋯⋯
小朋友非常喜歡返學

如果一日只有五至七樣功課都叫少.....
‹ 上一主題|下一主題