用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 PLK 陳守仁vs Paul Con
樓主: mrschan256
go

PLK 陳守仁vs Paul Con [複製鏈接]

回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

其實樓主係咪應該講吓自己囡囡的背景,JM 才可以比到實際意見,再者,咁多JM比咗意見,樓主好意思依然每幾版才放幾句?!

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-24+發表唔係

原帖由 retriever 於 16-08-24 發表
比鄧顯,林護,曾記,荃官果d呢?
正在諗一定有網友會列呢幾間去Vs下 ~~

今年 spcs DSE 成績好嘅比上年好 ~ 高分嘅人數多咗;差嘅亦比上年差 ~ 中文 2 嘅同學亦一樣多咗。咁入三大 % 可能會跌,假如你覺得往年嘅水平都睇唔上眼,趁未開學好嗱嗱臨轉校。

hppa    發表於 16-8-27 00:37
tsangnamnam  唉,確實是  發表於 16-8-24 21:47
siden  我只覺得身在福中不知福  發表於 16-8-24 18:32

其實問vs 時, 其實大多心埋有數, vs 吓想確定d自己心中想法

引用:一定SPC。 唔係TSL唔夠SPC+primary+好。

原帖由 siden 於 16-08-15 發表
一定SPC。

唔係TSL唔夠SPC primary 好。
我囡係TSL primary,Paul Con中學,佢果界有9個入到

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-15+發表一定S

原帖由 以斯帖 於 16-08-26 發表
我囡係TSL primary,Paul Con中學,佢果界有9個入到
9個。又唔係9成。

SPC小學9成上top band1A SPC中學。

引用:Quote:原帖由+以斯帖+於+16-08-26+發表我囡

原帖由 siden 於 16-08-26 發表
9個。又唔係9成。

我仲以為SPC小學9成9上SPC中學Tim

回覆 以斯帖 的帖子

其中冇上的三四個去左dgs, 又有三四個去左coedu了

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-15+發表一定S

請問讀TSL,校內要達到甚麼成績先有機會入Paul Con中學?

沒有免費午餐,谷比赛取獎,一分不能少,保持级20名

tsangnamnam  還是你指陳守仁畢業生考取St Paul Convent 中一學位的條件?  發表於 16-8-27 13:10
tsangnamnam  不是指St Paul Convent 吧? St Paul Convent 並非以獎項多少決定升中。是要求成績合格,品行好,以及面試   發表於 16-8-27 13:08

引用:Quote:原帖由+以斯帖+於+16-08-26+發表我囡

原帖由 siden 於 16-08-26 發表
9個。又唔係9成。

SPC 小學不是一條龍全部上中學嗎?

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-26+發表9個。

原帖由 Ocean419 於 16-08-27 發表
SPC 小學不是一條龍全部上中學嗎?
不是

回覆 grandmalolo 的帖子

Paul con? Are you sure? 學校一向不太注重比賽成績,校外個人比賽果d,我唔多信學校睇奬項決定由小升中,以我認知是主科成績達標,加conduct同interview..

stinkyrabbit111 發表於 16-8-27 09:26

Paul con? Are you sure? 學校一向不太注重比賽成績,校外個人比賽果d,我唔多信 ...
佢應該係講緊喺TSL要上Paul Con. 嗰啲女生

得九個入 spcs,咁睇嚟 TSL 係好適合樓主女兒,只要個女升中唔去考 spcs,淨下來大把其他選擇。早轉早享受呀!

hppa  你講反話?  發表於 16-8-27 15:44

原帖由 Rattie 於 16-08-27 發表
得九個入 spcs,咁睇嚟 TSL 係好適合樓主女兒,只要個女升中唔去考 spcs,淨下來大把其他選擇。早轉早享受 ...
讀Paul con 小學想轉去其他一樣多選擇

Yanamami  你睇唔出Rattie既意思嗎?  發表於 16-8-27 17:11

Of course, TSL.   年年OPEN DAY 製造出學校美好幻象,校長攪出書和公關,搵中學也一樣爭餐死。樓主,不用compare啦!

引用:回覆+grandmalolo+的帖子 Of+course,+TSL.

原帖由 grandmalolo 於 16-08-27 發表

Of course, TSL.   年年OPEN DAY 製造出學校美好幻象,校長攪出書和公關,搵中學 ...
tsl公關和marketing應記一功

我覺得呢個post 得意在去到第十版

大家都好好奇點解要由Paul con 去plk, 以我了解,通常Paul con 出去係會考到dgjs,spcc, 如果要行plk呢條路,應該係小一時已選

tsl一口流利英語又真係引死人,喺香港能説出一口流利的accent唔多唔少代表階層背景,旁人目光另人感覺唔多唔少有點自豪,無辦法,港人太崇洋。入到tsl學多種語言旁身,出國旅遊也不易被人歧視又可為自己保護個人尊嚴。而出國留學經常有堂上討論、presentation及debate,能説出一口流暢及流利英語當然有助學業及容入主流。如果流利英語口音跟一世就最perfect。讀書勤力啲無話考唔倒好學校,但流利英語口音唔係你勤力就得,睇你想女兒行一條點樣嘅路。

‹ 上一主題|下一主題