用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真 同 協恩 點㨂?
樓主: nette_ng
go

坑真 同 協恩 點㨂? [複製鏈接]

引用:回覆+mcl203+的帖子 好老實講句,對係香港

原帖由 Momum 於 16-08-20 發表
回覆 mcl203 的帖子

好老實講句,對係香港島住開嘅人,其實唔係好識協恩;協恩係喺九龍區出名,我細細個對 ...
我都係咁話, 住開港島區以前真係未聽過協恩, 反而真光細細個已經識, 所以邊間出名d真係見仁見智。當然出名d並唔代表一定好d

hppa  same  發表於 16-8-23 11:16

小Monkey 發表於 16-8-20 19:58
脫了龍的協恩小學吸引力下降,返而坑真可穩中求進取👍
Agree

teambuilder 發表於 16-8-19 23:06
回覆 pekovian 的帖子

Dse 考得好果間好似係九真
真光一系學校中, 過去幾年DSE成績最好既係香港真光中學(坑真), 其次係真光女書院(油真)

九龍真光中學, 近力成績有改善, 如果能保持到, 有望2/3年內變為B1中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:teambuilder+發表於+16-8-19+23:06+

原帖由 hkpapa852 於 16-08-23 發表
真光一系學校中, 過去幾年DSE成績最好既係香港真光中學(坑真), 其次係真光女書院(油真)

九龍真光中學, 近 ...
原來坑真成績比真光女書院更佳

karen55407 發表於 16-8-23 10:00
一表睇晒:

畢業年度中學名稱校網學校類別3322率3大比例本地學士課程比例本地專上課程比例專上課程比例 (本地+海外)學士課程比例 (本地+海外)
2012 - 2013香港真光中學HK2津貼88.60%37.72%68.42%>=68.42%99.12%85.96%
2012 - 2013香港真光書院 (鴨真)HK4津貼<=93.3% (22222)

2012 - 2013真光女書院KL1津貼78.00%
51.03%80.69%85.52%>=51.03%
2012 - 2013九龍真光中學KL3津貼

<=38%<=95%95.00%38.00%
2012 - 2013協恩中學KL3直資93.40%53.00%73.30%87.20%100.00%86.10%
2013 - 2014香港真光中學HK2津貼91.50%18.78%51.30%<=83.7%97.40%65.00%
2013 - 2014香港真光書院 (鴨真)HK4津貼<=89.5% (22222)

2013 - 2014真光女書院KL1津貼84.10%
56.52%81.16%87.68%>=56.52%
2013 - 2014九龍真光中學KL3津貼

<=37%<=97%97.00%37.00%
2013 - 2014協恩中學KL3直資88.80%~50.88%>=59.65%~81.87%~95.32%>=59.65%
2014 - 2015香港真光中學HK2津貼87.00%38.27%69.60%>=78.26%99.11%74.81%
2014 - 2015香港真光書院 (鴨真)HK4津貼<=95.7% (22222)

2014 - 2015真光女書院KL1津貼81.20%
54.14%80.45%87.97%>=54.14%
2014 - 2015九龍真光中學KL3津貼73.00%
58.20%>=61.2%100.00%75.00%
2014 - 2015協恩中學KL3直資
~55.53%>=61.7%~84.53%~92.79%>=61.7%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

karen55407 發表於 16-8-23 10:00
坑真一直都係好野,只不過港島名女校太多,先顯得佢比較普通

引用:Quote:karen55407+發表於+16-8-23+10:00+原

原帖由 siden 於 16-08-23 發表
坑真一直都係好野,只不過港島名女校太多,先顯得佢比較普通
當年我女都考到坑真小學,我只係睇中佢啲女純品咋!

hppa    發表於 16-8-23 11:15

karen55407 發表於 16-8-23 11:10
坑真的學生, 從幼稚園開始就有份純真.

http://hk.apple.nextmedia.com/news/first/20130528/18274659

引用:Quote:karen55407+發表於+16-8-23+11:10+當

http://hk.apple.nextmedia.com/news/first/20130528/18274659
我喺跑馬地工作八年,睇中坑真啲女同華仁仔,見到佢哋我就流晒口水

hppa    發表於 16-8-23 11:40

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-08-23+發表

原帖由 karen55407 於 16-08-23 發表
我喺跑馬地工作八年,睇中坑真啲女同華仁仔,見到佢哋我就流晒口水
我從來唔會對協恩style女仔流口水,所以我喜歡坑真

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-08-23+發表

原帖由 siden 於 16-08-23 發表
我從來唔會對協恩style女仔流口水,所以我喜歡坑真
不過地點也是考慮因素,所以我會㨂協恩

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-23+發表我從

原帖由 karen55407 於 16-08-23 發表
不過地點也是考慮因素,所以我會㨂協恩
住九龍,當然HY

多年來以我舊一代到現在, 兩間會HY比較出名同優勝. HY!!

karen55407 發表於 16-8-23 11:10
我都好中意坑真....KG / PS都收左我小朋友....但2次最終都無去到
但坑真真係好好....只係同區多選擇
坑真中學真係好選擇....B2都有機會派入....值博率好 ~~~

回覆:坑真 同 協恩 點㨂?

睇晒D post... 搞到我越來越like坑真

回覆:坑真 同 協恩 點㨂?

九真中係 b2
協恩超辛苦
一開學已教2年級書

wankapo 發表於 16-8-23 23:38
九真中係 b2
協恩超辛苦
一開學已教2年級書
指協恩中學辛苦!?

hkpapa852  係小學辛苦  發表於 16-8-24 08:39

引用:Quote:karen55407+發表於+16-8-23+11:10+當

尼段新聞好感動

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-08-23+發表

原帖由 pekovian 於 16-08-24 發表
尼段新聞好感動
坑真德育一直都出名好嘅

岺校長係一個好有熱誠和愛心的教育工作者, 佢講故事時會變細路仔聲好認真我記得佢有告説話 ... 等待既過程並唔好受,但我地等待中可以學習到忍耐
‹ 上一主題|下一主題