用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Urgent:英華書院收左,叩門喇沙書院收左,點好? ...
樓主: ranchu1811
go

Urgent:英華書院收左,叩門喇沙書院收左,點好?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+701003+於+15-07-31+發表其實

原帖由 Soundervolt 於 15-08-02 發表
其實有唔少特異功能人仕,就算喺Band2/3學校都係一樣喺學業成績上塾底,橫掂喺邊間學校塾底無分別,所以有 ...
係呀!寧要虛榮的港爸港媽超多有幾多個可以堅持苦練入港隊出世界賽再入U呢?

Soundervolt 發表於 15-8-2 14:45
其實有唔少特異功能人仕,就算喺Band2/3學校都係一樣喺學業成績上塾底,橫掂喺邊間學校塾底無分別,所以有 ...
"特異功能", 如果幫唔到升學, 你估有幾多家長會谷呢D"特異功能"?

仲有, 中學以後, 家長就會回歸現實, 就算個仔/女話想繼續學習"特異功能", 又有幾多家長會仲持?

個人認為, 不少希望子女用"特異功能"入名校既家長, 或多或少思想上都有D矛盾.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-8-2+14:45+其

原帖由 hkpapa852 於 15-08-03 發表
"特異功能", 如果幫唔到升學, 你估有幾多家長會谷呢D"特異功能"?

仲有, 中學以後, 家長就會回歸現實, 就算 ...
特異功能升學呢係路都唔易行。唔少家長認為課外活動只係玩下樂器、打下波游下水咁簡單,其實行呢條路用嚟升學無論精神、金錢 、時間往往會比喺學業上要付出更多,仲要好講天份同運氣(唔好有傷患)。之前跟某間人稱神校校長傾有關問題,佢話如果要入讀佢地學校,無論升中或插班,只要學生喺舊校內學業成績名列前茅就可以有機會,但如果用特異功能呢條路就要全港名列前茅,咁樣嚟睇邊一條路要求更高?我都識人因為特異功能上到大學(尤其外國大學),但亦見有人畢業後仍然喺特異功能繼續發展,例如教授樂器或日曬雨淋企喺波地教人打波(可能高檔少少)......雖則人各有志(可能有家長會話做乜野行業對社會都有貢獻),但咁嘅結果又係唔係符合父母真正嘅期望呢?

from wikipedia:

林書豪將自己的比賽畫面剪輯成DVD,寄送給常春藤盟校的全部八所大學,以及柏克萊加州大學、史丹佛大學與UCLA以爭取入學機會。[8][9]哈佛大學及布朗大學願意接受林書豪入學,但不提供體育獎學金,林書豪選擇進入哈佛大學就讀。

Soundervolt  NBA有幾多個華人? 香港有幾多李麗珊?  發表於 15-8-4 11:14

引用:Quote:Soundervolt++仲以為係Latest+news添

原帖由 ha8mo 於 15-08-04 發表
林同學已經讀緊牛津啦,仲邊會有最新以學生身份代表喇沙的比賽呀?
我知,不過霎下眼以為LS最近又贏波啫!

引用:from+wikipedia:林書豪將自己的比賽畫面剪

原帖由 lmcvgood 於 15-08-04 發表
from wikipedia:

林書豪將自己的比賽畫面剪輯成DVD,寄送給常春藤盟校的全部八所大學,以及柏克萊加州大學 ...

我都認識朋友囝仔兩三年前因打網球而被Ivy League大學取錄,除咗打波叻之外,佢雖然學業成續未到狀元級但都十分唔錯,我相信如果Ivy League呢尐世界級學府收sportsman做學生,喺學業成績要求上條底線都唔會低,我相信林書豪都係文武相全。

是他嗎?

http://hk.apple.nextmedia.com/sports/art/20130207/18158808

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-8-2+14:45+其

原帖由 hkpapa852 於 15-08-03 發表

仲有, 中學以後, 家長就會回歸現實, 就算 ...
我好懷疑有幾多家長可以谷到“特異功能”用
嚟升學,真正擁有“特異功能”嘅多數係學生自己谷自己,反而好多家長要同佢約法三章,如果學業成績退步就要立即cut活動!

不過當學生擁有特異功能嘅時候,用佢嚟報名校就唔會係小數!

當然我亦見過唔少怪獸家長想谷仔女特異功能為入名校,但我就見識少,谷學業成績反而冇咁難,谷特異功能成功嘅,好似唔覺有!

Sky2002  無錯、本身有特異的、其實無乜點谷、玩到成了特異、多數有興趣做基礎、而且有特異、未必代表學业吾得!BAND   發表於 15-8-4 21:50

Soundervolt 發表於 15-8-4 11:24
我知,不過霎下眼以為LS最近又贏波啫!
其實喇沙由D1-A、B组及精英賽後由C组接力、計埋D1及各友賽、超過18塲、只係和過一塲輸射碼对西島、其如全勝、而且入球最多的两位、今年升F2、所以來年的學界C组、一定吾會差!

Soundervolt  加油呀阿仔各位師兄!  發表於 15-8-4 22:21

ha8mo 發表於 15-8-4 22:43
入球最多兩個係咪阿蘇同君正?
到現時為止,我知從KTS收到1個龍門、1個防中,九龍灣聖xx的中場許xx
答l一係、其中一位更被英超球探揀中、有机會到英超青年軍試腳(東網有報導過、去吾去佢無透露)

2一許同學已駐册
    3一高同學因成绩未達最低要求、雖然想收、但都要放棄[所以我可證實、就算全港第一、學绩太差、真係吾收架]
    4一你以上講果几位、我吾知、只知有一位民生做龍的小朋友入咗、在青訓圈內、早被認為是○3龍第一人了!

其如無答、因我吾知、知既都是亞仔講、如有錯漏、勿插!

Nbranson 發表於 15-7-12 16:45
其實好簡單LS 年年都公布學校DSE成績....YW都會不過只限女校YW男從來都唔會公布DSE成績(所有DBSDGSSPCCWYSJ ...

好認同

論舊生成就,社會知名度和過往公開試成績,喇沙更勝一籌。

純論認受性, 可問下曾經與英華為鄰多年 (差不多 60 年左鄰右里於九龍塘, 肯定常接觸英華仔) 的城中名女校  Maryknoll 舊生友人, 如果幫個仔仔選擇一間學校, 會選英華 或 喇沙 ? 自有參考價值 !!

入去 Maryknoll 舊生會的網頁看看, Maryknoll 的聯誼活動多是與喇沙, 華仁, 男拔

曲線分析, 點解  Maryknoll 舊生唔會同鄰居英華仔聯誼一番? 也許解讀出其他名校對英華, 喇沙兩校於門當戶對 / 級數上的分別

http://www.mcsfsa.com/en/news.php

Joint Alum Associations Happy Hour Gathering with LSCOBA (May 2012) and DSOBA (August 2012)

Alumni Associations of Maryknoll ConventSchool, Marymount Secondary School, Wah Yan College, Hong Kong and Wah Yan College, Kowloon Joint Happy Hour Gathering at Lan Kwai Fong on September 16,2010

2008 -09

Encore Happy Hour at Lan Kwai Fong with La Salle College Old Boys' Association on February 6, 2009

英華

換過角度看, 喇沙2012-14年平均DSE3322達標率少於75%, 選喇沙令公子有超過1/4機會將來DSE不達標入U.
‹ 上一主題|下一主題