用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日有冇人去民生面試
樓主: abby0624
go

今日有冇人去民生面試 [複製鏈接]

Are you applying PTH/ENG stream or CANTONESE/ ENG stream? I think that I am applying the PTH stream so NET gave the interview, like SC.

According to above comments, I must be wrong.

引用:回復+fafapot+的帖子 我都覺得考單雙數超

原帖由 pisontam 於 13-11-11 發表
回復 fafapot 的帖子

我都覺得考單雙數超深喎.....
係啦,考啲問題都唔同…… 你小朋友係咪一開始識哂 1-10 同 A-Z?

引用:Quote:原帖由+fafapot+於+13-11-10+發表佢

原帖由 藍藍媽 於 13-11-11 發表
唔係小學先學既咩?暈!
有啲幼稚園K1~2 已經教緊啦

單雙數會否只是考小朋友反應而已? 2 yr old 真係未去到呢個level. 老師也沒有問我小朋友呢類問題! 可能個老師問到悶悶地玩下野 :p

回覆:今日有冇人去民生面試

如果有阿哥或家姐讀緊,係咪易啲收?

引用:單雙數會否只是考小朋友反應而已?+2+yr+old

原帖由 MSKAKACHAN 於 13-11-11 發表
單雙數會否只是考小朋友反應而已? 2 yr old 真係未去到呢個level. 老師也沒有問我小朋友呢類問題! 可能個老 ...
Good point!

引用:單雙數會否只是考小朋友反應而已?+2+yr+old

原帖由 MSKAKACHAN 於 13-11-11 發表
單雙數會否只是考小朋友反應而已? 2 yr old 真係未去到呢個level. 老師也沒有問我小朋友呢類問題! 可能個老 ...
Haha, 咁都真係好玩野

引用:我in.下午時段,覺得老師冇耐性,佢一問,

原帖由 Wing0903 於 13-11-09 發表
我in.下午時段,覺得老師冇耐性,佢一問,小朋友未即時答,已經講左答案,好似好趕時間咁,而且只問4種顏色 ...
不要氣餒,上年interview老師都係問咁少,而家呀仔讀梗民生K1...

引用:Quote:原帖由+Wing0903+於+13-11-09+發表我

引用:我諗推椅係取分即一環,舊年我個仔考既時候

原帖由 BoDingMaMa 於 13-11-10 發表
我諗推椅係取分即一環,舊年我個仔考既時候,雖然佢都答啱哂,但我相信能夠答啱既小朋友多的是,而我個仔係 ...
哈哈…上年呀仔interview又係做左d好有禮貌既行為,雖然老師問左好少野,但係都係收左佢…呢個可能係一個收生準則(估下)?祝今年各考生成功!

引用:Quote:原帖由+ms.bead+於+13-11-11+發表不

原帖由 chi99 於 13-11-11 發表
今年唔同往年喇!
希望在人間…樂觀d啦!可能今年都係呢!

引用:Quote:原帖由+BoDingMaMa+於+13-11-10+發表

原帖由 ms.bead 於 13-11-11 發表
哈哈…上年呀仔interview又係做左d好有禮貌既行為,雖然老師問左好少野,但係都係收左佢…呢個可能係一個收 ...
咦,有d hints!問得少嘢先得

引用:Quote:原帖由+chi99+於+13-11-11+發表今年

我個小朋友in 9號9am,得佢一個喊住行上樓梯,連班房都入唔到,個老師叫我帶佢去洗手間處理左先,終於搞左一輪佢唔喊, 不過唔開心,埋到枱到已有一個家長,佢不斷同個女講普通話, 之後又黎多個普通話人,我心諗呢次大鑊,我諗住個細路有人教廣東話, 梗係選英普啦,唔係識晒洗咩學,但係眼見對手太強,隔離枱家長又不停講英文,我咪惟有局同個小朋友講埋一份,雖則平日都有講,不過真係少全程。
入去,我係net見, 唉............ 策略失敗,平日教佢係問︰邊個係a,佢會指出黎,點知net係要佢講手攞住果個係咩英文字、數字同顏色.........,佢識少少咋,加上喊完唔開心,算啦, 我都打定輸數!
未in o既 媽媽, 其實可以只train 1234, abcd 同 紅綠黃藍,老師係問呢8樣咋。記得係要講到老師手攞住果個字, 希望對你地有用啦!

其實我都聽到同場有家長講佢個小朋友被考配對題添呀.... 唔係o麻..... 好深喎

引用:我個小朋友in+9號9am,得佢一個喊住行上樓

引用:Quote:原帖由+cicico+於+13-11-11+發表本帖

原帖由 chi99 於 13-11-11 發表
學校可能知家長會收料,考啲嘢咪有出入囉!
唔知黎跟的面試內容會唔會改

回復 fafapot 的帖子

係呀,之前考的總算識...

我估佢係大仔問得深入D? 我個係,你呢??

引用:我第3個入去,又係最快出黎,係咪net問少d

原帖由 好有問題 於 13-11-10 發表
我第3個入去,又係最快出黎,係咪net問少d野??
除左問A-G係順序問,仲random問其他英文字,數字都係random ...
Same here. 最快一個完成,一䦕始問名,再問全名,再名我是誰。字母已 random問了8、9個字母,跟住數字,跟住5種colors. 2分鐘搞掂。連推櫈講bye bye 都冇再望小孩一眼。超快

引用:Quote:原帖由+Wing0903+於+13-11-09+發表我

原帖由 ms.bead 於 13-11-11 發表
不要氣餒,上年interview老師都係問咁少,而家呀仔讀梗民生K1...
Thanks你既鼓勵

回覆:今日有冇人去民生面試

其實大家覺得group interview 係咪關鍵呢? Individual interview 實在太多人會識答哂.

‹ 上一主題|下一主題