用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將有更多學校轉直資
樓主: DaddyX
go

將有更多學校轉直資   [複製鏈接]

引用:Quote:boomGi+發表於+13-8-5+17:02+那又如

原帖由 mk3288 於 13-08-05 發表
在你眼中帳目混亂原來是無問題!你以為間學校是你私人開的?既然收得公款,當然就要向公眾交代,條氣咁唔順 ...
我只說有問題就去想方法解决,而不是動不動就要取締

我認為穩健投資無問題, "炒嘢"就唔應該喇, 炒濃輸哂點算.

真道買樓作宿舍用,是不是好過租樓?大學都係一幢宿舍一幢宿舍咁起,又唔見俾人嘈。大學都有食餘錢去投資,有掙有輸,又如何?

我覺得,直資學校的管理層本着負責任之心才會投資,投資不用花心力麽?

引用:Quote:杰克+發表於+13-8-5+17:27+有某些人

原帖由 mk3288 於 13-08-05 發表
直資何德何能占盡一切便宜?政策為何要向它傾斜?如果不是有私心,真是好難解釋這個半人半鬼的產物。 ...
你這種非黑即白,不順我意誓要把你打倒的模式,叫人怎跟你討論?我没子女讀直資,不是利益者,不要把我抹黑啊

mk3288  原來你都不看前面啲內容  發表於 13-8-5 19:17

只看動機不看結果?個個都是講得好聽做得難看點辦?拿公款炒股炒樓不用問過給錢個個先咩?輸左個時影響學校不用問責咩?

回覆:將有更多學校轉直資

嘩, 香港人都幾雙面,有時可以咁仁義咁仗義。
嗱學費抄股抄樓喺冇問題㗎? 炒喺投機,亦不是實賺,倒蝕如何?  

前臻美小學直資校監/校長,欠下校方巨款不特止,口聲話實現教育理念,騙取家長信任,感情分。

20年嚟雖只得一單,但一單都嚴多。

mk3288  這個校長就是偽君子的樣版,講得何其動聽,做得何其難看。  發表於 13-8-5 19:36

回復 judy 的帖子

有賺有蝕,真是可圈可點。

judy  哈!依家家家大學就係咁。  發表於 13-8-5 19:33

只看動機不看結果?個個都是講得好聽做得難看點辦?拿公款炒股炒樓不用問過給錢個個先咩?輸左個時影響學校不用問責咩?

直資嘅優點就是問責!

mk3288  如何問責?主事者走左就算?難道混賬十年都賺夠了?  發表於 13-8-5 19:54

如果主張或負責炒股炒樓個個無利益過手,你以為啲人會幾主動呢?

你是不是以已度人呢?

今時今日,香港仍算法治之區。

mk3288  我以常識推論,不幸地亦有事件加以證實。  發表於 13-8-5 19:46

回復Judy:

其實大學財務都有人質疑過,不過未被新聞公開而已。

直資何德何能占盡一切便宜?政策為何要向它傾斜?如果不是有私心,真是好難解釋這個半人半鬼的產物。

不如咁啦,全港津校都按人頭受助,和直資看齋,好麽!

mk3288  何以見得直資有咁崇高嘅地位值得人地效仿?  發表於 13-8-5 21:07

回覆:mk3288 的帖子

半人半鬼是指什麼呢?什麼是人?什麼是鬼呢?說話唔需要太刻薄,免傷和氣嘛。

mk3288  是半公半私的意思。  發表於 13-8-5 21:00

直資學校不是原罪,只是覺得整個教育制度出了問題。大家有否想過,為什麼那麼多學校要爭住轉直資?因為津貼學校的收生規則、政府給予的資源、課程的指引等等都有極大的限制,令津貼學校,尤其是有條件的(出名、多社會有頭有面舊生、多有錢家長的學校)急於轉直資,政府沒想過/沒辦法改革現行的教育制度,於是比少數資源豐富的學校自己「唸店佢」,可以「塞住」部分家長和辦學團體的口,卻沒有想過大部分學校/學生依然在受苦,這個政府真的很無能!!!
既然直資學校有其存在原因及生存空間,不應該把矛頭指向他們,錯的只是政府。但政府亦好應該把直資學校的最高學費限額調低(大約每年3萬吧!當然應該廣泛討論及諮詢),讓一些普通中產(不包括財爺)也可以比錢讀,真正窮人也可以申請助學金,這才比較公平。

如果直係無哂直資,會唔會又多番好人去外國留學呢?

直資制度值得檢討,不論是優先取錄政策還是政府資助津貼,都需要還私校官津公道。

Ngmingbb  冇咗直資,只有世襲制度,公平嗎?我都可以話我冇能力搬去名津區,難道要世世為奴。  發表於 13-8-5 23:53

回覆:mk3288 的帖子

直資要檢討,官立中學留六,七,八拾個位比官小,想請問要唔要檢討?其實教育政策不時都要檢討,有好多都不公平,相反直資要考試,相對公平,都係直資一個好處。

回復 boomGi 的帖子

魚蛋論不能在此成立!個魚蛋檔大家有份夾錢佢開,點解人地可以分多2粒,你開魚蛋檔有本事自己攞錢,唔好用人D錢。我反對利用公帑開直資,D直資學校咁有吉屎就轉哂私校脫離教署資助,就無得講,又要結婚,又要唔使報告行踪,又要唔好比人管,邊有咁着數嘅事!

pooh仔  結婚論比喻不錯, 好應。  發表於 13-8-5 22:48

Charlotte_mom 發表於 13-8-5 08:45
以我所知, 直資既維修同改善工程, 係要自負的, 唔同津貼學校樣樣都有政府撥款
直資學校收咗跟學生人頭計的政府資助,學校要負責200萬以下的工程開支,200萬以上的工程才可申請。津校工程就大小一律政府比曬。

嘩, 又食又拎喎,200萬樓上工程又可索錢。咁好嘅,怪不得津校尤其名校有咁心動。

回復 mk3288 的帖子

那麼世襲制度公平嗎?

回復 pooh仔 的帖子

又食又拎,你指冇交稅又收政府錢的綜緩人士阿,那麼是否對納稅人不公平要取消?
‹ 上一主題|下一主題