用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 筌灣官立 vs 聖類斯
樓主: matthew_mama
go

筌灣官立 vs 聖類斯 [複製鏈接]

回覆:筌灣官立 vs 聖類斯

好多謝你地嘅支持。SLS真係有heart , 係進步中。如果路程可以接受,諗諗呢一間小學丫!

3月出世既小魔怪

回覆:goofrey 的帖子

如冇荃官。。。我会SLS

荃官小上年有2X上荃官中.  我覺得整體成績不算很突出, 基本上荃灣的小學中, 浸聯係比較好. 其他都幾平均.  阿仔讀P5, SO FAR 同學仔都好乖, 佢話唔覺有BULLY.

如果2間學校分別唔太大,我會選近家的,小朋友能多點休息時間,而且越高年班越多留校活動、校隊訓練的機會,未知校巴能否配合? 如要自行接放學,都是近家方便點。

引用:荃官小上年有2X上荃官中.++我覺得整體成績

原帖由 happybibi 於 13-06-06 發表
荃官小上年有2X上荃官中.  我覺得整體成績不算很突出, 基本上荃灣的小學中, 浸聯係比較好. 其他都幾平均.   ...
Happybibi
老師好嗎?教書嗎?
我們當曰選荃官因官校!
有聯繫中学!
其實只要学校純、同學乖也教書就是好学校了
我家有校車到7:50下3:25
所以我們觉得很好

引用:如果2間學校分別唔太大,我會選近家的,小

原帖由 Himby 於 13-06-06 發表
如果2間學校分別唔太大,我會選近家的,小朋友能多點休息時間,而且越高年班越多留校活動、校隊訓練的機會 ...
Himby,有分别是英普、英文小學。但因细囝較易病、我們想讓他瞓多D。

回覆:ha8mo 的帖子

SLS 已不是一線學校

matthew_mama 發表於 13-6-6 10:34
Himby,有分别是英普、英文小學。但因细囝較易病、我們想讓他瞓多D。

充足睡眠對小朋友的健康好重要呀,支持妳的決定!
如果讀得好,升上荃官中學很不錯啊! 加油!

新界區頂級官立名校 -- 荃灣官立中學, 沙田官立中學,  新界鄉議局元朗區中學....etc

matthew_mama 發表於 13-6-6 10:32
Happybibi
老師好嗎?教書嗎?
我們當曰選荃官因官校!

老師好不好, 有時都幾主觀.
我覺得小一小二時的班主任都幾好, 阿仔性格比較內斂, 成績普通, 是容易被忽略的, 但班主任都有留意到他. 但三四年班的就非常普通, 沒有什麼交流.
而阿仔最重意係而家的班主任.
阿仔資質普通, 所以我唔會TARGET荃官中, 加上他性格非常被動, 我只關心他是否讀得開心以及交際方面, 到目前為止, 都沒有問題, 重有一班好朋友, 大家都很純, 這方面我都幾放心.

至於學術方面, 真的不是最TOP.
如你是希望上荃官中的話, 兩間荃官小都分別有2X小朋友上荃官中, 唔知算多定少.

回復 happybibi 的帖子

happybibi,
thank you very much for your advise!!!
i am happy to hear that
at least year 1 and 2 teacher are good!!!!

ha8mo 發表於 13-6-6 11:16
連你咁擁護佢既都閃,唔知今年開唔開得成3班呢?

i think no problems for three classes.
They had 180 students in pre year 1 program.

thomas07 發表於 13-6-6 11:46
新界區頂級官立名校 -- 荃灣官立中學, 沙田官立中學,  新界鄉議局元朗區中學....etc ...
Thomas07,
We will try our best to let my kids learn and growth .Hope he can get the seat from tsuen wan Goverment Secondary school.

如真的選定荃官, 麻煩快D放棄SL, 有好多後備等著的. 謝謝.

回復 matthew_mama 的帖子

thank you !!!!

回復 dor_cookie 的帖子

dor-cookie,我們準備信了。
‹ 上一主題|下一主題