用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 CCKG面試
樓主: adeline923
go

CCKG面試   [複製鏈接]

哈,我個細b去到唔喊已經好開心。肯一個入去已經係奇蹟。肯坐底答問題機會好微。肯答而老師能聽到佢講野係幾乎無可能。

evacalbee 發表於 12-2-14 17:06
哈,我個細b去到唔喊已經好開心。肯一個入去已經係奇蹟。肯坐底答問題機會好微。肯答而老師能聽到佢講野係 ...
同我個女差唔多,雖然佢肯自己入去,但衰在一見到陌生人好似點左穴咁硬哂,問咩都唔答,連K1班主任(已經唔陌生啦)都係唔釆人

我個仔上星期六interview, 他說和我分開後,自己一個見老師,老師先問他問題,然後老師叫他拼圖,完成後,老師叫他取一粒瑞士糖,便離開。以上是小兒說的interview經驗,可信性有幾高真係唔知!!

我女女 2月25日先interview呀...純粹去見識見識..真唔敢奢望會收.

回復 klm402 的帖子

me 2, just take a look this "high grading" kinder as we can spend 10 mins as well!

醒目開學勳章

除了對文件外, 家長是否完全不用參與?

我直褶问个老师今年是否校长in, 她说不是,是老师in。

會唔會一早screen 過先安排校長in?

evacalbee  唔會啦, 都無2nd in.  發表於 12-2-19 11:27

感恩囝囝無喊,佢今日say" I'm not happy, because she is not talk with me", 我再問佢係你定老師唔同你講嘢,佢又話係佢自己,都唔知佢那句真!

會唔會其實初步已經計左一次分,而機會大的就校長in,再從校長in的人揀人,其餘的就由老師in呢?

夢B  我覺得係囉  發表於 12-2-20 10:54

唔會卦....佢用d咩source去做呢個screening?d interview日期時間已經係分好哂出生日期,男同女,唔通佢base on 而家個小朋友讀咩學校/父母background而去決定?如果係睇呢d,不如唔駛in..睇下school report/邊個爸爸媽媽係專業人士/名人咪得lo...

我估佢地應該都係隨機,邊個行到入去坐落老師度咪in老師lo,咁o岩校長in完一個咪到你咁lo...d位都mark到所餘無幾,佢仲點會花d無謂時間做screening wo

shysunny 發表於 12-2-20 14:06
唔會卦....佢用d咩source去做呢個screening?d interview日期時間已經係分好哂出生日期,男同女,唔通佢base o ...

interview之前交晒d重要資料(old boy, old girl, family background,會友)
interview當日又問左少少問題先入去in
再當場睇school report(我見個ms睇左我小朋友個report一陣架)
然後就睇下去普通房定特別房
(不過所有都係我自己估啫,嘻嘻,但我又覺得幾大可能)

hee....呢間學校真係令人摸不著頭腦呀
我同我個小朋友"以上皆不是",所以一早都知道我地個位置o係邊.....就係比報名費去見識

shysunny 發表於 12-2-20 14:20
hee....呢間學校真係令人摸不著頭腦呀
我同我個小朋友"以上皆不是",所以一早都知道我地個位置o係邊.....就 ...

me too.志在去見識下.
況且讀緊個間已好好,都唔會有咩期望.
哈哈,應該話唔到我有期望.

哈哈,我都係,我覺得我小朋友答到哂cckg比佢ge問題,仲可以有文有路覆述返比我聽,已經好抵讚
佢之後同我講"媽媽,我唔想去菠蘿頭姨姨度返學"
我話"你放心都得喇,相信我地唔會再有機會去ga喇"....wakkakakakkakakak

日日見住你  agree!我個仔講到佢in咩問題,我覺得好叻架喇.
不過你小朋友仲勁,連老師個樣都形容埋,唔收你小朋友係佢地蝕底,哈哈!  發表於 12-2-20 14:43
‹ 上一主題|下一主題