用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 interview (7/11/09)
樓主: candykiki123
go

德望 interview (7/11/09) [複製鏈接]

我都想知呀, 因為老師冇問我的呢個問題, 不知咁是不是代表冇希望呢?

我留意到Room3 的老師不是每位家長都問搭咩車返學, 可能是每位老師的問法唔同, 未必代表冇希望

原帖由 ericalui74 於 09-11-10 13:05 發表
我都想知呀, 因為老師冇問我的呢個問題, 不知咁是不是代表冇希望呢?

佢冇問我個女點返學,只係問我佢係唔係獨女

回覆 64# kimWan 的文章

我個都係11/07細b ,指拎都做到晒 但係in完 我都有問個老師囡囡表現點??機會大嗎??? 佢答我 ''BB D 囉'' 再大D會好D ...........聽完就知係陪跑啦.......SO 我覺得如果佢好似培正咁講明唔收細女/仔 都冇咁DOWN..........唉!!!

咁我想問如果係天主教徒都無機會啦?

我女是03/07算是大b, 早知老師肯答都應該問下啦, 不過我女冇答晒老師問題呀. 佢又是最後一個in , 都有d不好彩啦, 之前堆砌好的玩具在老師來in 之前已經推倒晒.:(

基本上今次德望interview既安排就真係好似''求其''左d囉 但又或者係之前d媽咪話頭 已經特定左會收邊類學生 如果唔係 喺咁短時間又冇warm up既情況之下 要choice到一d outstanding既bb 我相信都幾難...........d BB根本發揮唔倒

原帖由 maylam2022 於 09-11-10 19:55 發表
基本上今次德望interview既安排就真係好似''求其''左d囉 但又或者係之前d媽咪話頭 已經特定左會收邊類學生 如果唔係 喺咁短時間又冇warm up既情況之下 要choice到一d outstanding既bb 我相信都幾難...........d BB根 ...

大家說的是K1interview嗎?但K3那邊又好像有媽媽說不容易喎,會不會學校真的照顧到小朋友的差異?其實K1是BB,有甚麼好考呢?都是從觀察小朋友的舉動來評分吧。

面試當天, 我先生有機會同校長傾了幾句, 校長說取錄k3小朋友的要求會較嚴謹, 因為若K3小朋友質素低, 學校較困難用一年時間為K3學生直升小學作最好準備,
我本人同意這個看法

My girl is Apr 07, interview 10:15a.m., also Room 1.  The interviewing teacher is also the "fat" one...

Her questions are too simple & "yi hei" so I think most places are already reserved!

原帖由 elmolly 於 09-11-10 11:48 發表

唔係呀, 我in下晝, 都係room 1, 我個係大女.

I've got the same Q!

原帖由 princess_sumyin 於 09-11-10 15:09 發表
佢冇問我個女點返學,只係問我佢係唔係獨女

Agree!

原帖由 maylam2022 於 09-11-10 19:55 發表
基本上今次德望interview既安排就真係好似''求其''左d囉 但又或者係之前d媽咪話頭 已經特定左會收邊類學生 如果唔係 喺咁短時間又冇warm up既情況之下 要choice到一d outstanding既bb 我相信都幾難...........d BB根 ...

See this link under the page "專業團隊"

http://www.stmkg.edu.hk/html/frame.htm

原帖由 linglingng 於 09-11-10 11:59 發表

Hi Mollymama ~ can't find the photo?

其實GH問的問題同我女上年in啟思差不多,都係玩住玩具問,問的長度都係3-4條....所以我唔太覺佢hea, 反而只是覺得interview之前的安排超級勁差.....等到我差d發脾氣

我覺得佢應該比d家長坐在小朋友旁邊....通常一般小朋友見到mami or daddy 在附近都會叫佢地陪佢玩......如果佢地係想考d小朋友專注力or 獨立能力....不如唔好比d家長係入面.....另外....唔知點解gh 唔print d label or no. card 比小朋友or家長....依d好似係學校必須的程序.....下下問邊個係你個女

K2 interview 有print d 有名既label wor!
原帖由 maywaibb 於 09-11-12 14:40 發表
我覺得佢應該比d家長坐在小朋友旁邊....通常一般小朋友見到mami or daddy 在附近都會叫佢地陪佢玩......如果佢地係想考d小朋友專注力or 獨立能力....不如唔好比d家長係入面.....另外....唔知點解gh 唔print d label  ...

我的經歷與你一樣。遇到肥老師真倒楣。如她是幼稚園將來的老師,真替就讀學生擔心。

除肥老師外,3號房的其他老師都很主動同小朋友接觸,運用表情聲線去吸引小朋友的注意。肥老師不但聲細細,還沒有表情及目光接觸。最離譜是她竟坐在小女的後面,然後把頭伸前細細聲發問問題。眼見隔離的老師與小朋友面對面坐下來,面帶笑容地interview,我當時火都黎。因老師需單獨見小朋友,家長只可離遠觀察。肥老師只花約1分鐘便問完3條問題,(全程90%時間在後方低頭望著張卷) 然後悄悄離開。當時心想,如問卷題目有評估小朋友的反應,專注力或禮儀等便大件事...... 無奈地與女兒離開。自我安慰一切順其自然罷了。

原帖由 monmonnatalie 於 09-11-8 23:41 發表
我個女2點45分的interview, 我太太和我女兒入去玩, 玩玩下冇喇喇有個肥老師行去我個女隔離(唔係身貼身), 細細聲問佢問題, 我個女都唔知佢同佢講緊野, 跟本都冇理會到個小朋友有冇留意到佢係同自己講野, 佢已經問完,  ...

Yes, apart from parents, the kids can't stay calm for such long waiting time!

原帖由 princess_sumyin 於 09-11-12 14:29 發表
其實GH問的問題同我女上年in啟思差不多,都係玩住玩具問,問的長度都係3-4條....所以我唔太覺佢hea, 反而只是覺得interview之前的安排超級勁差.....等到我差d發脾氣 ...

can't understand why there's a different treatment..

原帖由 HebeMama630 於 09-11-12 14:48 發表
K2 interview 有print d 有名既label wor!

Honestly speaking, I really have hesitation towards the brand new kindergarten which will open in 2010. I think most of the parents, including myself, just apply cause of the GH brand.

Judging from the interview, I really can't see how the kinder can distinguish the kids.

Anyway, a good brand really counts. At least, I also applied for it and attended an interview.

Let's wait for the results to be announced around Nov.21!
‹ 上一主題|下一主題