用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖方濟各家長今年入小一
樓主: Hilouey
go

聖方濟各家長今年入小一 [複製鏈接]

Re: 聖方濟各家長今年入小一

我都係首輪自選入咗,冇宗教冇世襲,只係首名子女+適齡學童,但明年轉全日制,應該會比 St. Paul 更搶手

Dear SandyMaMa,

對唔住,無覆mail給你,因為去了旅行剛回港!

但對於你所提出的問題,我也不太清楚!

Regards
Annie

hihi annie

我想問白色外套有冇規定什麼款

hilouey

請問頭髪係唔係一定要扎兩條 ,扎一條可唔可以??

Dear Annie,

無緊要啦!  到女兒返學便清楚.  妳就好啦! 有得去旅行... 我公司唔放我, 所以我無得同個女去畢業旅行.

anniecheung 寫道:

對唔住,無覆mail給你,因為去了旅行剛回港!

但對於你所提出的問題,我也不太清楚!

Regards
Annie

:giveup:

narnar 寫道:
請問頭髪係唔係一定要扎兩條 ,扎一條可唔可以??

一定要扎兩條, 中學姐姐才可扎一條.

Hilouey 寫道:
hihi annie

我想問白色外套有冇規定什麼款

hilouey

無規定,但一定不能誇張.

Dear Annie,

你好, 我女九月升P.5, 想知道課程是否較之前深好多???
好緊張, 好想升回原校!  請問你大女女是自行收生還是派位?(中學)

請指教!!

miel miel

Hi, 我囡囡今年九月亦會讀一丁班(1d), 在九月一日我會帶她返學,到時希望可以見到妳,我亦想找多幾個一丁班的家長, 可以在開學後互相聯絡一下.

catleelee   

真係唔好意思,剛回香港第二天,等了三個多月的新工人又話到,可是來到我家唔夠三日,又哭著話自己有病,甚麼"Life is Important, I don't want to die here"。總之比她害死!比個agent激死!我個女欣欣就由那天開始病到今日都未好,燒到102.3。醫生話要食抗生素!!!就快開學,一個中一、一個小一,又無工人,都唔知掂分身!我已經由四月捱到今日,怎料又要再多三個月,真是非常非常的辛苦呀!

Hi catleelee,

9月1日我都會帶囡囡返學,你囡囡叫咩名?

catleelee 寫道:
miel miel

Hi, 我囡囡今年九月亦會讀一丁班(1d), 在九月一日我會帶她返學,到時希望可以見到妳,我亦想找多幾個一丁班的家長, 可以在開學後互相聯絡一下.

catleelee   

Hi, mielmiel

我個女叫芷漫, 唔知學校比唔比家長入埋學校呢?

Hi Josephine

我都話妳個女係叻女嫁啦,九月一日見到面同妳再傾過.

Hi catleelee,

如果無記錯的話,老師曾經話過九月一日那天,家長可在操場內等小朋友直至放學的。

Dear Correia,

我個人覺得課程並不太深,適中啦!如果你囡囡的成績能夠保持45名內,都屬於Band 1 學生的資格。但如果唔好彩的話,最好都要係80名內,升回原校就一定無問題。

至於我大女,她話死都要讀原校,所以自行和派位都選聖方濟各書院。希望無選錯啦!

如果你真係好擔心的話,試去『言行補習中心』研究一下,看看可否幫倒你囡囡啦。我大女7月考得入學試合格,剛剛讀了6堂F.1的課程,感覺非常好!

Hi Annie,

唔該晒, 咁我就放心喇! 係呢, 妳個囡囡好返晒未呀?

:

Dear Annie,

Thankyou for your advice.  『言行補習中心』在那兒?  可否介紹?  是否出名多St. Francis' 學生讀那間?
Thanks a lot.

Hi Catleelee,

多謝關心。她已好了少少,可是還未原全退燒,我想再過一兩天便會痊瘉吧!

Dear Correia,

這間很少Franciscans讀,因為很難考入去!而且所讀的班級最低由五年級開始至中七。至於那間專收聖方濟各小學的補習社,我囡囡話叫『海天』。真係好誇張嫁!

不過你要有心理準備,『言行社』不是幫你囡囡補功課,而是學習,她的學生大多來自Band 1的學校,功課多,Vocabulary深,Dictation錯多過1/3還要留堂等。

她們每個月都有入學試考,唔合格就唔收。如果合格入讀後成績唔好,又唔比你讀落去,真是很嚴的!我個女7月去考,遇到7至8個同學,但最終祗收了她和另一個。聽聞全個中心得5個Franciscans。你考慮下啦,如果我早一兩年前知,我都會叫囡囡去考。好彩還不算遲!

資料:香港灣仔軒尼詩道245-251號,守時商業大厦3樓全層。電話:28457382

*學費是出奇地便宜和合理!試試吧!
‹ 上一主題|下一主題