用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 李宗德 Vs 祟真 Vs 音小
樓主: CaringFather
go

李宗德 Vs 祟真 Vs 音小   [複製鏈接]

回覆 Marris 的帖子

我另外有一個關注點,就是老師的流失率,因為我知道有些學校老師的轉變很頻繁,我有聽過有些都出名的學校在近兩年走了一半老師,以致小朋友都要不斷適應
其實老師的工作壓力也會影響老師能不能夠做到人本

另外,最近也聽到好多朋友因為王錦輝2nd in同祟小第二批面試的時間很接近,所以有不少人放棄了祟小去WKF

回覆 CaringFather 的帖子

不會呀,崇小在星期四,五黃昏時間in, WKF 2面在9月的星期六。

回覆 Bicanna 的帖子

我有些朋友祟小面試是星期五下午旁晚,而WKF 是週六早上,他們因為知道祟小in 到入夜才完,怕太勞累所以直接放棄

CaringFather 發表於 23-11-12 18:22

我另外有一個關注點,就是老師的流失率,因為我知道有些學校老師的轉變很頻繁,我有聽 ...

每間學校都遇到呢個問題,但崇小d NET真係每年都走得好多,相信都係當一個來港的踏腳石

kooliestgirl 發表於 23-11-12 21:40
每間學校都遇到呢個問題,但崇小d NET真係每年都走得好多,相信都係當一個來港的踏腳石
...

我又唔覺有好多走左wor , 崇小今年依然都係有28 個net , 2個法,日文老師;30個國語內地老師,同舊年相約,學校對老師資素要求高,以我所知有啲老師唔係自己走的 haha

Marris 發表於 23-11-12 22:41
我又唔覺有好多走左wor , 崇小今年依然都係有28 個net , 2個法,日文老師;30個國語內地老師,同舊年相約 ...

走完又請堆新,每年都換血,我小朋友由幼稚園讀起都讀了6年,每年都換好多人愈換愈後生,我地最近轉了校不過唔係因為呢個原因。

小朋友亦係崇真過了愉快的6年。

CaringFather 發表於 23-11-12 20:12
回覆 Bicanna 的帖子

我有些朋友祟小面試是星期五下午旁晚,而WKF 是週六早上,他們因為知道祟小in 到入夜 ...

以我所知今年有五日小一面試日, 分別係Sept/22 Oct/5 Oct/28 Nov/10, 另外一日就唔知啦,我有面試嘅朋友話10月5日嗰日好似仲有上下埸分,今年比以往熱鬧 🤣🤣

回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

想請教下祟小 本地班 功課多唔多?會否好重抄寫?老師有愛心和鼓勵性質嗎?謝謝你

manyinyin 發表於 23-11-13 00:10

想請教下祟小 本地班 功課多唔多?會否好重抄寫?老師有愛心和鼓勵性質嗎?謝 ...

唔重抄寫,中文詞語抄3,4次左右。功課通常半個鐘-1個鐘,weekend 會多d 。老師有愛心的,關愛的,會同家長溝通,因為net 多d,net 教會free d,非主科老師eg pe,drama,it 老師都好好,小朋友開心的。lunch 完有活動比小朋友玩,儲印仔換禮物,上堂上得好又有得抽卡,會抽到dance 卡,成班小朋友睇電視ect,我覺得有D net 教係開心D,活潑d,同全本地老師教係有分別。

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-13 07:07
唔重抄寫,中文詞語抄3,4次左右。功課通常半個鐘-1個鐘,weekend 會多d 。老師有愛心的,關愛的,會同家 ...

啲小朋友好鍾意抽卡玩,我覺得呢個真係好正;識得有同學仔儲夠50 points 同老師抽獎抽咗一張換位卡,可以同班裏面其中一個同學換位,勁正

回覆 kooliestgirl 的帖子

我自己比較重視師生關係及穩定性,但此受大多因素影響,不由家長控制

回覆 kooliestgirl 的帖子

明白,可否了解下中途轉走的原因?及轉了去那?

自己以往經驗對NET也是正面,班主任是否一般是兩位的?一英一普?
和家長溝通用英普?哈哈,我驚考到自己

咁好好玩喎,是恆常活動?

CaringFather 發表於 23-11-13 08:48

自己以往經驗對NET也是正面,班主任是否一般是兩位的?一英一普?
係,一英一普,6年都係甘。多過28定29人會加多個班主任助理,今年英文班都收左30,31人,所以每班都有3個班主任。普通話老師識D 廣東話的,如果家長普通話一般,老師會轉廣東話同你講野。

CaringFather 發表於 23-11-13 08:49

咁好好玩喎,是恆常活動?
係呀,小朋友上堂表現好老師會加分,夠分就有卡抽,佢地好開心的,有機會電視撈飯

咁人手比例很好喎,班主任是不是會每年轉?入讀小一首次分班後稍後年級會再分班嗎?
我正是普通話不能的那位,哈哈

等小朋友有目標做好自己,幾有方法👍

CaringFather 發表於 23-11-13 09:11

咁人手比例很好喎,班主任是不是會每年轉?入讀小一首次分班後稍後年級會再分 ...
係,老師每年都唔同的。P2 會再分班的。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊