用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聯繁 \ 直屬位
樓主: fckmama
go

聯繁 \ 直屬位   [複製鏈接]

算死草 發表於 18-4-26 01:43
唔會派三次啦!
我估睇聯繫小學揀聯繫中學人數比保留位多/少而有兩種處理方式。
...

請問用你講嘅方法,係乜嘢時候知道聯繫有位剩,再放返係公海抽?

回覆樓主

乙部一定係抽聯繫位先,校長的意思應該係講緊甲部(公開)》乙部(聯繫)〉乙部(公開)。LS 當年都講得好清楚,所以叫人自一LS,甲一LS,自2同甲2/3留空。係甲乙部加埋抽3次,而唔係乙部抽3次。其實唔使聽,自己睇都知道遊戲規則。

elvisBB 發表於 18-4-26 07:24
乙部一定係抽聯繫位先,校長的意思應該係講緊甲部(公開)》乙部(聯繫)〉乙部(公開)。LS 當年都講得好 ...

正確
lmy

elvisBB 發表於 18-4-26 07:24
乙部一定係抽聯繫位先,校長的意思應該係講緊甲部(公開)》乙部(聯繫)〉乙部(公開)。LS 當年都講得好 ...

你講嘅抽法好合理。亦係大部份人嘅理解。

不過如果係真嘅話,樓上jm小朋友間小學校方嘅表達能力同家長嘅能解能力都。。。

算死草 發表於 18-4-26 00:05
無得話玩晒,又唔係今年先咁,我多年上網睇都話先聯繫後公海,但家長會果日第一次聽主任講先公海後聯繫我 ...

溫馨提示::

千祈唔好聽佢地提供既任何升中派位建議

Soundervolt    發表於 18-4-26 14:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聞一多 發表於 18-4-26 07:44
你講嘅抽法好合理。亦係大部份人嘅理解。

不過如果係真嘅話,樓上jm小朋友間小學校方嘅表達能力同家長嘅 ...

合理係因為事實係咁
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-26 07:45
合理係因為事實係咁

不過好多人講佢聽都唔信

hkpapa852 發表於 18-4-26 07:45
合理係因為事實係咁
有無教育局既link俾佢哋自己睇? 我真係想死。

P.S. 可能唔係學校表達力既問題, 係家長理解力既問題。

little_yolky 發表於 18-4-26 12:54
有無教育局既link俾佢哋自己睇? 我真係想死。

P.S. 可能唔係學校表達力既問題, 係家長理解力既問 ...
EDB 堆資料無official 講正式過作.

最新個份FAQ, 比上年9月個份既資料更少....... 連用唔晒既非保留學額會點安排都無講

hkpapa852 發表於 18-4-26 13:48
EDB 堆資料無official 講正式過作.

最新個份FAQ, 比上年9月個份既資料更少....... 連用唔晒既非保留學額會 ...
但係聯繫/直屬位係「優先」處理呢個講法一直都係咁。否則, 電腦先派公海乙部, 再派聯繫/直屬位? B1-B2學生早就派咗另一間B2校了, 仲抽乜鬼聯繫位? 抑或係電腦先派公海乙一, 然後停一停, 唔該再處理聯繫/直屬位先? 抽完再處理公海乙二? 點會有人咁理解咁奇怪呢?

電腦話:OMG, 大人, 我好亂呀, 我唔撈喇!

little_yolky 發表於 18-4-26 14:13
但係聯繫/直屬位係「優先」處理呢個講法一直都係咁。否則, 電腦先派公海乙部, 再派聯繫/直屬位? B1-B2學生 ...
其實會員 聞一多 係 #61 問咗個好好既問題

如果呢班教職員有本事合理地解答到, 咁可以考慮信吓佢既..... 不過.....

回覆樓主

如果真係跟佢地的講法,我覺得每年應該得幾個外校生抽到入LS MCS QC 呢d名校囉,聯繫小學的band 1 都抽爆左果幾個公開位

回覆樓主:

簡介第四頁已經講左

直屬及聯繫學校
● 一般情況下,經扣除重讀生及自行分配學位後,在統一派位階段,直屬中學須為其 直屬小學保留餘額85%的學位,而聯繫中學須為其聯繫小學保留餘額25%的學位。
● 直屬或聯繫學校的小六學生如屬學校網第一或第二派位組別,而又以其直屬或
聯繫中學作為乙部的第一選擇,便有資格獲派保留學位。
● 若符合資格的人數多於保留學位,電腦會按學生的學校網派位組別及隨機編號
分配學位,直至保留學位額滿為止。所有剩餘的保留學位(如有),將自動撥作
非保留學位,供公開分配之用。
● 直屬或聯繫學校的小六學生如獲批跨網派位,便不能保留獲派有關直屬或聯繫中學
保留學位的資格。

elvisBB 發表於 18-4-26 15:37
簡介第四頁已經講左

直屬及聯繫學校
所有剩餘的保留學位(如有),將自動撥作非保留學位,供公開分配之用 <==== 第三點呢句已表明保留位係先於非保留位抽。

而且, 第四點亦表示保留位係後於甲部處理。

little_yolky 發表於 18-4-26 15:41
所有剩餘的保留學位(如有),將自動撥作非保留學位,供公開分配之用
以下純屬假設:

我認為我間學校既校長/主任既意見, 比你地班路人甲乙丙丁可信

王家爸爸    發表於 18-4-26 15:59

hkpapa852 發表於 18-4-26 15:45
以下純屬假設:

我認為我間學校既校長/主任既意見, 比你地班路人甲乙丙丁可信

但係, 句嘢係抄自教育局喎, 唔係路人甲乙丙丁喎。

我好擔心呢D學校既老師, 點樣教小朋友做閱讀理解。

hkpapa852 發表於 18-4-26 15:06
其實會員 聞一多 係 #61 問咗個好好既問題

如果呢班教職員有本事合理地解答到, 咁可以考慮信吓佢既.....  ...

多謝你有留意我

人通常喜歡睇自己想睇到的。

hkpapa852    發表於 18-4-26 15:51

little_yolky 發表於 18-4-26 15:47
但係, 句嘢係抄自教育局喎, 唔係路人甲乙丙丁喎。

我好擔心呢D學校既老師, 點樣教小朋友做閱讀 ...
佢地應該係教人:

只要信, 不要問, 信者得救!

hkpapa852 發表於 18-4-26 15:50
佢地應該係教人:

只要信, 不要問, 信者得救!

但係老師教話有問題應該勇敢舉手發問喎。其實做得高班班主任, 係咪都應該去了解下個升中規則呢? 要小朋友操pre-s1既同時, 老師係咪都要俾D心機做好自己本份呢。

little_yolky 發表於 18-4-26 15:41
所有剩餘的保留學位(如有),將自動撥作非保留學位,供公開分配之用

其實我想引算死草會員自己答。

不過你答左

我怕佢算唔死條草,算死左自己小朋友個學位咋
‹ 上一主題|下一主題