用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍塘小學 vs 九龍宣道 vs 聖方濟各 (深水土步) ...
樓主: char.chan
go

九龍塘小學 vs 九龍宣道 vs 聖方濟各 (深水土步) [複製鏈接]

Re: 九龍塘小學 vs 九龍宣道 vs 聖方濟各 (深水土步)

po.mummy

我都只係問下你係咪好熟呢間學校啫, 你又駛咩咁様去答人野 . 講多無謂, 不如你講下你係咪有仔女係入面教/讀.

Re: 九龍塘小學 vs 九龍宣道 vs 聖方濟各 (深水土步)

唉!我都唔明的家長為甚麼要對po.mummy咁大反應。如果我是這幾家學校之家長,只要知道po.mummy的仔女不在這里讀書,就安樂晒,其他,理来幹甚麼呢?

天下之大,又點會SFA係最好呢?

SFA尚有很多地方需要改進,尤其係在硬件方面,有更多學校比SFA好,這點係大家能用眼睛看見的. 近幾星期看小學常識問答比賽, 其他兩間參賽學校都比SFA表現得好.....這又代表甚麼呢?又有那間學校係至善至美的呢?就算有的話,又是否適合
閣下呢?

面係人地俾,假係自己掉的. SFA就算無中學聯繫,但仍受各
家長歡迎,當然有佢的原因,當中的原因,係要有幸入讀的小朋友及家長先可領回到的.無可否認,有家長會因為中學的關係,替小朋友轉校,但就算轉走的小朋友,都會對SFA依依不舍的.

SFA的主科除了中文外, 英文,常識,數學(小一/二,中英數,小三英數),都會係英文的. 但音樂,體育,美勞,聖經等科目就會係 中文,若閣下心中的英小係全日英語的,這樣SFA就真的不能達到閣下的要求了.

各人的背景,要求,程度,取向都不同,相信沒有一間小學能符合
所有家長的意願,各取所需吧了!

heihei媽,
無謂答D沒有文化的人啦!明眼的人都知佢精神受到很大阻擾(或者是吃不到莆萄是酸的),發表所有的言論簡直是污染這個BK網。

Coma, 4R, heihei媽 :

I absolutely agree with you all.
I think the Forum Master (版主) should take action to permanantly eliminate the presence of him/her.
BK is a open Forum for seeking and exchanging views for us , and members here always demonstarate positive and comfortable atmosphere .  
For those who is targetting to fire bullets everyday is really  meaningless.

[quote]
po.mummy 寫道:
[quote]
[quote]
[quote]
heihei媽 寫道:
PO.MUMMY

你好似好熟sfa 入面既野喎, 咁sfa 又真係英文小學喎, 有咩唔

heihei媽 寫道:
PO.MUMMY

你好似好熟sfa 入面既野喎, 咁sfa 又真係英文小學喎, 有咩唔

[/quote]因為人地唔高興有學校好過佢嗎,大把學校 派去九華 啦! 深水涉街坊福利會、三水同卿 ,九江商會都有學生派去九華,人地踏實唔似D (所為英文) 小學校家長,心儀既學校唔收•摟下果間某某校又唔要、到最後上網睇到D家長圍埋一齊講、( 當然果幾位所為英文小學家長都係識得既 )新入黎既幼稚園家長又唔知人地邊個邊位、我同你地講•多D上網睇下、係舊果D、邊間佢地唔踩假•踩完就同人講一D係你地六七位準小一家長先至信既大話、以下就係其中一D對話、唔信大家不防查下•<1> .SFA英文小學英文教學程度高、比人地學校(深 ) .佢話比人地小學讀高一級半級喎!(唔知有幾高同幾深呢下    !? 等我黎折穿佢啦: 你地 淋下點解全港咁多私立及直資唔多自願咁,張D學生教高1級半級呢!莫非淨係佢地先識得教????學生又資優?????教高果一級程度唔係代表學生資優•小朋友比人叻、英文醒唔係英文科教高一級就得架喇 ,!!!!!!嘻「星島日報」睇倒連校長都咁去理解  ,唔知笑定唔笑好 唉...!唉 ....!如果咁!唉..   比小小錢去屋企隔離左右報讀下D「公文」中•英•數•死做爛背點衹一級呀•除時兩•三級都唔出 奇啦!,到時咪同D人講自己子女英文好勁又... 可能 ....話者 .....係資優生都唔頂! 因為比人讀高兩•三級架   !!!!!    我所見  佢地依兩三年周維去D親子家長網度你一句佢一句、有D似警訊入面講果D" 保藥黨 ”喎!間間小學都唔好既、最好淨係佢地果間深水步區小學•真奇
居然走火入魔到話深水步地區英中好過百年名校九龍華仁書院 作到連訓著覺都識作,「–於自我陶醉」SFA係一間「深水步區」小學,佢地d家長周維同人講SFA系一間(所為)英文小學?唔知點英文呢   [/quote]     

po.mummy

人地覺得SFA好,點解你咁大反應,我覺得人地無必要做妹話SFA好,唔通幫自己學校做宣傳,唔駛比學費?

I have never been a SFA parent. But SFA no doubt is an excellent primary school!

Betty 寫道:
po.mummy

人地覺得SFA好,點解你咁大反應,我覺得人地無必要做妹話SFA好,唔通幫自己學校做宣傳,唔駛比學費?
留意下,睇下,查下舊既對話,你咪知囉,我咁大反應,見到就要出聲,佢地冇必要,唔通唔駛比學費,佢同你講佢係家長,真係唔知喇!與事實不扶作大,我理佢家長定校長,一定出聲!如有講錯歡仰更正• 我留意佢地己經好內喇!來來去去都係果三,四位舊會員,想盡辦法去挑惕其他小學,然後就 克saIe自己間小學•  如果我講錯,你大可以反搏                    

Chulaiah 寫道:
I have never been a SFA parent. But SFA no doubt is an excellent primary school!

間小學有冇間題呢!如果是果幾位家長咁講•就真係好有問題•唔好比人拆穿就唔認呀!作過講過就要認!                   

Coma 寫道:
天下之大,又點會SFA係最好呢?

SFA尚有很多地方需要改進,尤其係在硬件方面,有更多學校比SFA好,這點係大家能用眼睛看見的. 近幾星期看小學常識問答比賽, 其他兩間參賽學校都比SFA表現得好.....這又代表甚麼呢?又有那間學校係至善至美的呢?就算有的話,又是否適合
閣下呢?

面係人地俾,假係自己掉的. SFA就算無中學聯繫,但仍受各
家長歡迎,當然有佢的原因,當中的原因,係要有幸入讀的小朋友及家長先可領回到的.無可否認,有家長會因為中學的關係,替小朋友轉校,但就算轉走的小朋友,都會對SFA依依不舍的.

SFA的主科除了中文外, 英文,常識,數學(小一/二,中英數,小三英數),都會係英文的. 但音樂,體育,美勞,聖經等科目就會係 中文,若閣下心中的英小係全日英語的,這樣SFA就真的不能達到閣下的要求了.

各人的背景,要求,程度,取向都不同,相信沒有一間小學能符合
所有家長的意願,各取所需吧了!

((((  面係人俾、假係自己掉 ))))) 之前就唔作自己係一間英文小學啦?<<名不扶實>>同一科目一本英文一本中文攪乜 口野 啞!學生唔掂  定係家長唔識啞? 音樂用中文係唔係淨係得中樂教呀?又 係唔係張D意大利文照用中文拼音拼出黎讀呀?你地所自稱是來自英文小學家長①既家長請回答下好嗎!我邊度講錯呀? <<面係人俾>>比你幾個作咁內都唔督爆 算係咁啦喂! <<假係自己掉>>有排掉.....             

4R 寫道:
heihei媽,
無謂答D沒有文化的人啦!明眼的人都知佢精神受到很大阻擾(或者是吃不到莆萄是酸的),發表所有的言論簡直是污染這個BK網。
<<吃不到莆萄是酸的>> 心儀小學唔收、覺得唔明點解自己子女咁醒小學都睇唔到•大抽獎 .簡樓下附近間小學 又抽唔中!最後連後補都補唔倒 唉.......!<<吃不到莆萄是酸的>>.......唉...! *  如果   *  你間心儀小學有位你同唔同子女去報啞! 如果話比你聽教署攪錯 「①左 」.你子女第一志願是抽中 口既 你同唔同佢報亞    原來你兩位一早就想吃呢粒<<莆萄>>失敬..失敬...              

andrew 寫道:
[上智英文中學is definitely better than 英華, maybe better than 九龍華仁 in these several years.

[/quote]  SFA  口既 家長真可愛..正如你地有位叫Coma 口既家長講 <<面係人俾、假係自己掉>> 一間深水步區內 口既 英文中學 居然話 好過人地果間百年名校 人材輩出 九龍華仁書院 其他家長唔出聲•唔係代表可以" 囗 出 狂 言"周維發Din     :   轉頭就話自己冇講過   

4R 寫道:
heihei媽,
--------------------------------------------------------------------------------
4R,

I am not SFA's parent. For your opinion,  I agree she is 沒有文化的人.  

In Hong Kong culture, we always talk and write both Chinese and English. Sometime, we speak Hong Kong style English. i.e. long time no see.... Although it is wrong language, we also accept our culture. In local English primary school, it is common used for English and Chinese in their lessons. In fact, SFA is high standard and famous English primary school in Kowloon. Many parents in other areas want their kid to study SFA.

If "she" disagree some parent's comments, she can give her good points. Don't   to person and use wordings. PLEASE.
:-P

FUNGBABA 寫道:
4R 寫道:
heihei媽,
--------------------------------------------------------------------------------
4R,

I am not SFA's parent. For your opinion,  I agree she is 沒有文化的人.  

In Hong Kong culture, we always talk and write both Chinese and English. Sometime, we speak Hong Kong style English. i.e. long time no see.... Although it is wrong language, we also accept our culture. In local English primary school, it is common used for English and Chinese in their lessons. In fact, SFA is high standard and famous English primary school in Kowloon. Many parents in other areas want their kid to study SFA.

If "she" disagree some parent's comments, she can give her good points. Don't   to person and use wordings. PLEASE.
由朝到黑都淨係講果句•間學校好好•程度高•英文深•<<< 問你地點好有幾高有幾深,你地又講唔出又話好多家長好想入去但係我所知所見所閒,果幾位新小學家長係抽唔中派唔倒自行收生又落空,去到最後連後補位都冇,才去簡呢間小學,我邊度講錯啞!你知 口羊?我張所見所聞照事情講,咁....你又指唔指出我講錯DЙ野 亞      淨係話我講得唔①岩 聽 唉..... 唉.....         講中又唔高興          long time no see     你笑人地英文小學定係讚人①亞               

[上智英文中學is definitely better than 英華, maybe better than 九龍華仁 in these several years. 一間深水步區內 口既 英文中學 居然話 好過人地果間百年名校 人材輩出 九龍華仁書院 其他家長唔出聲•唔係代表可以" 囗 出 狂 言"周維發Din  轉頭就話自己冇講過   

我估我明白啦,各位仲唔明白,只要看看po.mummy何時出現,不就一清二楚麽。po.mummy先前受到傷害,大家同情吓佢啦!

What do you mean by that? Does it mean he/she has been in failure in some round?

I have mentioned previously the presence of him/her had severely polluted BK, like his/her views for example, it always contains an uncountable extent of anger, especially the non-stop emotional picture .  He / She does want to give continous shooting to not only the SFA parent but also parents who give support to SFA.

If he/she really dislike SFA, he/she could give his/her sharing here but stricly not to fire a bullet.  I am worrying on how he/she could teach his/her kids.

寶血會上智英文書院

'03會考數理科優良率
Mathematics 84.6%
Computer Studies 95.5%
Physics 84.3%
Chemistry 80.4%
Biology 80.7%
A. Maths 96.3%

'03會考文科優良率
English Language 51.8%
Chinese Language 58%
Economics 57.5%
Geography 60.4%
History 24.8%

寶血會上智英文書院的成績在女校中真的很強,尤其是數理科。

注意:以上數子不是合格率,而是優良率。

上智英文中學is definitely better than 英華, maybe better than 九龍華仁 in these several years. 一間深水步區內 口既 英文中學 居然話 好過人地果間百年名校 人材輩出 九龍華仁書院 其他家長唔出聲•唔係代表可以" 囗 出 狂 言"周維發Din  轉頭就話自己冇講過   
‹ 上一主題|下一主題