用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人考直資,私小全部fail?
樓主: toothlady1234
go

有冇人考直資,私小全部fail?   [複製鏈接]

toothlady1234 發表於 17-12-15 17:13
就係因為我太天真,誤信d小學校長話唔須要特別trainning,只要表現出童真就可以,現實根本就唔係,仲有好多 ...

個校長⋯真係⋯
我有個仔,剛升中,所以深明自細要train學術既道理,所以選了一間較谷的幼稚園比我女。幼稚園校長在k2家長會(9月份)已經提家長幫小朋友培養閲讀習慣,重禮貌,學術⋯要get prepared in K2。這就是現實。

egg.plant 發表於 17-12-31 17:53
個校長⋯真係⋯
我有個仔,剛升中,所以深明自細要train學術既道理,所以選了一間較谷的幼稚園比我女。幼 ...

有prepare的小孩表現相對會穩定D,不過性格內向害羞也是失敗主因。相信那校長只是說不用特別為面試而操練,無話家長唔洗在語言、禮貌、閱讀習慣、合作性、社交、多元發展、興趣方面加以培育。

如果你相信考天才可以入名小或神校,是否太天真吧!

考直私小學係配對遊戲,你揀學校之餘,學校也是選擇緊適合的人,不用失望,可能是緣份,也可能是小孩不適合該校而已。

做好學術上準備啦!如果要叩門,更加睇筆試加面試。

回覆樓主:

Terencema7 發表於 17-12-18 08:55
有時會反問自己,兩公婆都係邨校小學,區內官津中學(非Band one),但都可以透過公平學習平台,中學會考同 ...

香港一早已經變佐門第社會。
教育更系主兇之一。而家教育制度一早卡死個D 讀書叻,但系無錢的窮學生。
以前,呢D學生升中、升大學仲有好多機會。而家,老豆老母有錢、有關係、有學識,仔女就有好多機會、唔同的選擇。

仲有,男仔都系一早比呢個教育制度卡死!

moniko 發表於 18-1-2 00:11
話說回來, 經過上年既試練, 我有少少明校長講果d乜鬼野童真。

我有見過一個well trained 既小朋友, 有 ...

而家D 人成日鬧後生仔無大志、無毅力、對所有野無感覺,唔知自己想做嘜。

大佬!由一歲半開始已經過度訓練,六歲開始至十八歲,又全日制返學,放學就衹有做功課、溫書同彈琴!生命自小已經全部被編排,做所有野父母已經計算好;over-training, over-scheduled! 細路最好系一個機械人,叫你做嘜就做嘜,不要問衹要信!

長大后,對生命點會有感覺?唔做空中飛人已經萬幸!

kwunpa 發表於 18-1-2 14:15
而家D 人成日鬧後生仔無大志、無毅力、對所有野無感覺,唔知自己想做嘜。

大佬!由一歲半開始已經過度訓 ...

就係呢個顧慮,令我不敢train 我的兒子,我是有教育他的,但沒有train,但面試考的全是學術,根本就是強迫training

Well said

同意!!!

大家可以數下每一星期到底有多少單空中飛人

教育制度固然係一個問題,但作為父母也要好好反省一下,否則後悔都無用

唔做空中飛人已經萬幸! <== Sad but it is true

同意!

政府所有野都想外判,房屋上有領展

公務員又大減,又有合約制....醫療又想外判......現在教育亦想外判...大搞直資私立...

其實點解教育唔可以平等呢?....中小課程必須跟隨教育局,大學教資會大學教資會資助學位只收DSE 考生,其他學生需自資費用。

教育平等化,人先會自發向上游,社會先有動力,現在好似一出世就鬥資源。

你真係講中哂。 有時我都會迷茫, 教個女每個人每日都要做野(功課) 但其實點解唔可以淨係玩呢 佢算好彩, 我睇得開, 佢可以成日睇電視同玩。 但我都好怕我會慢慢失去呢種忍耐。

如果上到小一真係考包尾, 我受到嗎? 有時真係摸石過河。。。 見步行步。

moniko 發表於 18-1-3 00:18
你真係講中哂。 有時我都會迷茫, 教個女每個人每日都要做野(功課) 但其實點解唔可以淨係玩呢 ...

唉,我都好擔心

而且敎育制度係完全冇問題架!重點係:高官:你D仔女謮之嗎,唔係我D仔女!嘻嘻&#129325;⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題