用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 查實考直資,多吾多睇家長背景?
樓主: 常歡笑
go

查實考直資,多吾多睇家長背景?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-12-4 18:21
我明就唔使問啦~~~

我就係問緊點解咁多助學金用唔到,10%假設用左一半,即係20個學生中只有一 ...

最能反映直資完全唔睇家庭背景,只睇成績收生,最能說服申請者既係,將已挑選成績符合既申請人,放入個大箱就咁抽,睇睇是否如廣大EK網友說法,係班基層巿民請都唔會入場,大家想幫佢佢地都唔接受~~~

PS, 再重申基層或受援人仕係我睇法絶非一定係窮人,亦非一定係智識水平一般既家庭,我窮得黎係理解和尊重每一個家庭若係公平原則下是否機會均等,亦想確實下機會係根本性公平~~~

去到呢個階段,可能大家都認同請客都要視乎客人感受,又即係請都唔會到,這亦可能令我明白了,清楚晒,一解多年既疑團~~~

little_yolky 發表於 17-12-5 09:34
就好似你中文中學心中條刺.........雖然已經係B1A人哋既Dream School............ ...
我都想用呢个為例

mcl203 發表於 17-12-4 18:25
SPCC 家庭收入600,000年薪,唔計房屋支出,都可以申請助學金,我真係唔明㸃解當年申請助學金個案使左咁少 ...

因為好多家誤信EK的傳言囉!

我識幾個SPCC在EK的家長,他們的子女都有獎學金及不同大小的學費減免。

有一次我跟一個網友討論SPCC有多少學生有資助,他教我看年報,當中好似有70+%有學費減免。

我有時都誤會有盈餘即是冇乜人申請,但有高人指點,要睇埋學費高低,部分聖公會的直資學費比一般直資偏高,所以有好大的資助率,包括人數及金額。有負擔能力者多付!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-12-5 10:36

我識幾個SPCC在EK的家長,他們的子女都有獎學金及不同大小的學費減免。

P3 of 2016/17 Report 有提,143人,無去計了,約佔學生人數 ~12-13%,可以再睇下詳情,去引證請客論 ~~~

現在香港讀書真不簡單,考學校讀書啫,又要智慧,又要背景,又要才力,仲有財力,美貎與智慧和家底再加臨場反應,缺一不可。

mcl203 發表於 17-12-5 10:54
P3 of 2016/17 Report 有提,143人,無去計了,約佔學生人數 ~12-13%,可以再睇下詳情,去引證請客論 ~ ...

簡單去睇, 過去幾年, SPCC中學生攞100%學費豁免既人數, 每年只有個位數, 最大比例既, 係攞80%資助, 約每年7%學生.

SPCC可以攞到80%學費資助, 即係扣除房屋支出後, 4人家庭年收入介乎 315,000 - 420,000, 即月入 HKD 26,250 - 35,000 ...... 如果當佢地每用仲要俾 10,000 作房屋支出, 月入係介乎: HKD 36,250 - 45,000

雖然呢個收入現實上都唔係好見使, 但有呢個家庭收入, 可唔可以叫低收入家庭呢?

天使麵    發表於 17-12-5 17:18
小時了了    發表於 17-12-5 11:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-5 11:13
簡單去睇, 過去幾年, SPCC中學生攞100%學費豁免既人數, 每年只有個位數, 最大比例既, 係攞80%資助, 約每年 ...

又或那些收入以下既家長,因大部分唔識填表,而一早選擇放棄申請,我信係~~~

mcl203 發表於 17-12-5 10:54
P3 of 2016/17 Report 有提,143人,無去計了,約佔學生人數 ~12-13%,可以再睇下詳情,去引證請客論 ~ ...
I am asking a web pal to get back the info.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-12-5 10:36

我想了解多,邊度有分享?

mcl203 發表於 17-12-5 11:16
又或那些收入以下既家長,因大部分唔識填表,而一早選擇放棄申請,我信係~~~
...

講真的, 唔好睇填表好似簡單, 要填直資申請表已經可以篩走一班唔想填/唔識填/唔識電腦/屋企無電腦嘅家長喇. 如果家長唔識填就只有自己小六嘅仔女生性早熟自己去填直資申請表了, 你覺得有幾多基層家庭家長會咁做呢?

大家又可以自己做實驗, 自己試吓填, 並且代入父母學歷唔咁高嘅家長, 去填吓以下舉例嘅直資申請表.

拔萃女書院
http://www.dgs.edu.hk/admissions/s1-application-chi
如有意報名申請第一階段的甄選家長須於 網頁 http://admission.dgs.edu.hk  開啟戶口,並於2017年9月25日 至2017年10月20日 辦公時間內親臨本校提交所需資料。
學生個人資料概覽」 (可以直接 click 條 link) 和「個人資料表 (體育運動)(可以直接 click 條 link)

福建中學
http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=732&Itemid=358&lang=zh
報名費
‧申請者可以通過以下方式繳交港幣$50的報名費用:
   1. 透過Paypal帳戶或信用卡(Visa/Master)進行網上繳費
   2. 郵寄支票到本校(地址:香港九龍觀塘振華道83號「中一入學申請組」收)
申請手續(網上申請 https://admission_fms.ievent.hk)
申請者須於截止報名日期前填妥網上申請表,連同以下文件........
‧收訖申請者的網上申請表及報名費(網上或支票繳費)後,本校會發出確認電郵,並會在三個工作天內以電郵方式發出電子准考證」予申請者

中華基金中學 (e.g. 要填4張紙)
http://www.cfss.edu.hk/pdf/s1form_1819_1.pdf

填完表, 又要影印成績表, 獎項證書.........唔係講笑, 認真嘅, 填張直資申請表真係唔係容易

大抽獎填 number, 仲有學校班主任積極介入幫家長排次序填 number, 咁樣比較吓, 真係無咩野動力令到基層市民去申請直資, 強自己所難!

小時了了 發表於 17-12-5 13:55
講真的, 唔好睇填表好似簡單, 要填直資申請表已經可以篩走一班唔想填/唔識填/唔識電腦/屋企無電腦嘅家長喇 ...

其實,樓主提出既問題,答案係簡單既,認為無既就係無,認為有既就係有,用自己最合心意既看法便可以。

或許#66樓亦有少許隱藏左既啟示。我係支持任何背景既家庭,為自己小朋友爭取最好既選擇,唔試一定唔得,難度是否存在,自己去衡量是否值得去試。

似乎,越來越多家長認為我未填過申請表,亦窮到唔了解有經濟壓力人仕既想法,似乎,亦應係時候係呢個po自動消失,免話題越义越闊,越游越遠,謝謝各位~~~

我只是觀察到啊仔間私小冇乜同學住公屋..
但住 窩山/何山/筆架山 特多...
咁即係....

另一觀察...
眾多神校 application forms, 只有 SPCC 唔洗填家長職業..

小鹿揀學校 發表於 17-12-5 15:10
另一觀察...
眾多神校 application forms, 只有 SPCC 唔洗填家長職業..

真心相信spcc唔會睇家長身家。事實佢地係一間好好的學校。真正有能力及喜歡學校的教育方針,一定要試下。

ANChan59 發表於 17-12-3 15:01
現在公務員都冇乜優勢。

高尚職業,我唔知何謂高尚,人工高,抑或品格高,兩者較難兼得,通常是反向相關 ...
我覺得個D學校應該先考慮學生成績同成就,若差不多先優先考慮家庭背境。
‹ 上一主題|下一主題