用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學男教師涉與兩女生發生性行為 手機藏兒童色情照及淫 ...
樓主: genpub
go

中學男教師涉與兩女生發生性行為 手機藏兒童色情照及淫   [複製鏈接]

ChiChiPaPa 發表於 16-3-5 23:53
我會報警,轉校和檢討自己係咪有問題,不懂關心子女,令他們有事也不主動和父母相量。

...
如果同上單一樣學生足歲點報警??

引用:Quote:ChiChiPaPa+發表於+16-3-5+23:53+我

原帖由 long0 於 16-03-06 發表
如果同上單一樣學生足歲點報警??
咁。更加要自我檢討,而非只懂怪罪他人。

學校最快做就係,staff list 已經冇咗Mr.  LEE Chun Wah, Charles呢個名

唉呀!老師有問題,作為學校管理者更大問題!責無旁貸!重點有資格教育學生。德育蕩然無存。我唔會對呢個教育機構信任!

回覆:中學男教師涉與兩女生發生性行為 手機藏兒童色情照及淫

如醫生和病人禁止談情,老師和學生一樣有其守則,責任在於醫生和老師。

雖然禽獸老師可以存在於任何一間學校,保良局管理層的做法也太令人搖頭

ChiChiPaPa 發表於 16-3-6 00:10
咁。更加要自我檢討,而非只懂怪罪他人。
作為家長點檢討?叫學生小心老師?
如果教育無互信
同自修有什麼分別
當一個你應該相信的人
係利用你對佢的信任
咁以後的人生是否永遠唔信人?

我認為
對老師要尊敬
對機構要嚴厲
對教局耍嚴苛
一層層做才可改變歪風

引用:我認為對老師要尊敬對機構要嚴厲對教局耍嚴

原帖由 long0 於 16-03-06 發表
我認為
對老師要尊敬
對機構要嚴厲
你是老師?為何只是他人有責任,而不願自我檢討?

引用:Quote:原帖由+long0+於+16-03-06+發表我認

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-03-06 發表
你是老師?為何只是他人有責任,而不願自我檢討?
既然已發生呢種不幸事件,學校應該採取措施,避免再發生同類事件,以挽回家長們的信心。家長平時亦要和子女多溝通,教導子女自我保護意識。

自己也做過中學生,講真,老師要立心去攪女學生,實在好容易落手兼選擇多。老師的操守實在好重要。

其實大家未了解事件,就一面倒斥責學校處理不當, 是否太早定斷呢? 該老師是1/3被拘捕,2/3已沒回校,那亦很合理啊! 裁判官初質疑被告仍任教,但經解釋後也沒再追問,只是某些傳媒斷章取義吧了

回覆:penpen 的帖子

其實,保良局部分被聘請的老師有無裙帶關係0架?!

回覆 long0 的帖子

信任都有限度, 單獨相處都已經有問題 ... 其實每個人首先都要學好好保護自己 ...

其實, 好多死咸蟲專向女中學生下手 ... 卜卜脆, 易食又冇手尾 ...

仲有D專補習, 教樂器既都食左唔少女 ...

世界太多人渣 ...

其實, 針對一些教師敗類, 教育署有冇一份黑名單供學校參考嫁?

成年?未成年?其實師生戀關乎道德問題,仲要影埋相,乜而家影呢d相真係咁普遍?師生戀真係冇問題?學校和家長對件事點睇反映他們道德標準。

引用:成年?未成年?其實師生戀關乎道德問題,仲

原帖由 teambuilder 於 16-03-06 發表
成年?未成年?其實師生戀關乎道德問題,仲要影埋相,乜而家影呢d相真係咁普遍?師生戀真係冇問題?學校和 ...

正解, 14-5歲已經可以懂得去面對社會上既害羣之馬,誰正誰惡,部份家長係咪高估左呢班少年人? 講就輕鬆,發生係自己附近又如何,是否仲可以咁從容面對, 只怪自己教得欠妥善? ~~~

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+16-03-06+發

原帖由 mcl203 於 16-03-06 發表
正解, 14-5歲已經可以懂得去面對社會上既害羣之馬,誰正誰負,部份家長係咪高估左呢班少年人? 講就輕鬆, ...

老師和學生既關係, Vs 少年人和一個陌生人既關係, 是否可以混為一談?? 相信, 少年人對一個陌生人既警覺性會高得多...對老師會傾向低防範...信任度高好多 ~~~

唔係掛

即係假設性,若果個女仔有日同屋企人鬧交/冷戰(你知啦,青春期少男少女實會有啲), 揾個以為信得過既老師傾下,點知男方呃呃騙騙,安慰到床都上埋,咁呢啲真係有心人裝無心者,之前點做家庭教育都冇用架喎!我女由細到大我都有教佢保護自己,愛錫自己,但我都唔敢包有冇一日佢未婚大肚啦

‹ 上一主題|下一主題