用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否繼續學琴,掙扎中....
樓主: 艾艾
go

應否繼續學琴,掙扎中....   [複製鏈接]

Not everyone is so unhealthy and unhappy at local school,  see Yanamami's daughters, chichipapa's daughter.  They all are smart enough and have their own life.  Don't keep going to blame  schools, HK government and TSA.  It is parents' job to relief their own kid's workload and help them to be a good person.. How come they behave and talk like copy cat to add more and more workload onto children instead.  

Sorry, I want to scream...........

艾艾 發表於 15-10-19 14:41
回覆 S-Kwok 的帖子

謝謝大家意見,小女成績由小一至今一直係中下,我希望佢可去到中位,無可否認,今次佢測驗 ...

你最後的決定是什麼?是盡快停學還是拖到下年才停?

無論你的決定是什麼,可以考慮下除左講解什麼是學業為重以及他日有時間再學這些訊息以外,給她開一個Party,請親友來聽女兒的告別演奏會,鼓勵女兒在其他興趣上發展,並立志取得學業上的好成績。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

謝謝大家意見,小女成績由小一至今一直係中下,我希望佢可去到中位,無可否認,今次佢測驗 ...

我諗我會同佢講, 唔係唔比佢發展興趣, 而係學業同樣重要, 甚至比發展興趣重要, 應先顧及學業..有時間才發展興趣, 或者你可以唔一刀切, 先減少練琴時間, 改為一星期只練二天, 或者不考級試, 每週末溫習完成後, 給他時間彈琴當娛樂...

回覆 艾艾 的帖子

甘佢成績吾好,自己點睇?佢都吾開心吧!件事應該係甘睇,係亞媽同佢商量,點幫佢改善成績,吾係亞媽高壓,cut佢的興趣班懲罰佢。
兩母女一條船一條心,成積好番,佢鍾意可以再學。

回覆:應否繼續學琴,掙扎中....

如大家不想放棄琴,就買琴在家中練15-30分鐘(因只得一、二級),免了出出入入時間,再利用這時間補下習

成績差巳經無自信, 再Cut埋興趣班都唔知點算,
唔好以為一個星期多幾個鐘讀書就掂, 結果可能再差D.
應該諗吓點利用興趣班重拾自信, 再安排時間分配.

學野最重要唔係天份, 最重要係努力

回覆 Jane1983 的帖子

我今晚有再同佢商量,問佢色士風同琴鐘意邊樣多d,佢話兩樣都鐘意,我解釋左想佢追番成績, 想安排佢補中文同英文,想佢暫停學琴,佢聽到後忍唔住眼濕濕喊,我嘅心都好唔舒服,我都忍唔住喊左。自問非怪獸家長,但咁嘅成績我知道佢再讀上去時會仲難跟,怪只怪我唔應該同時讓囡學三樣野,我當初太高估佢能力,依家我仍未決定該如何安排....

回覆 艾艾 的帖子

不如屋企買個電子琴,可以慳返出去練琴時間,同時亦可以練得彈性d。琴可以考但目標係合格就算,每日練20分鐘,唔好比壓力佢。

如果佢話乜都鍾意,係唔鍾意讀書,咁你會點答?

回覆 艾艾 的帖子

但你吾買琴係屋企,咁樣一個星期撲四日出去,吾知你使吾使搭車,但真係好簁時間。
吾知你女功課量勁吾勁,默書測驗多吾多,學校有幾傳統,但主科吾合格,讀上去,真係好大鑊的。遇到mean老師,d說話真係好打殘小朋友自信。搞落去,被叫留班,甚至勸退,小朋友仲難承受。

吾係想做鋼琴家,停吓過幾年學番,吾影響的。

引用:阿囡小二,學琴一年多,準備明年考二級,但我

原帖由 艾艾 於 15-10-18 發表
阿囡小二,學琴一年多,準備明年考二級,但我不知應否繼續,原因如下:1) 成績差,一直未達標
2)一星期我會帶她去 ...
小朋友成績差仲用咁多時間響其他興趣班,其實只會令佢對學業越來越冇興趣,越冇信心,影響深遠。如果學琴真的為興趣而非為考試,又唔捨得放棄,或者考慮減少練習時間,將重心放回學業上先,跳舞亦要cut. 至於Saxophone ,其實年紀細學唔係咁好,因為會影響牙齒生長,你嘅情況更加應該停左佢。我仔都小五等出好恆齒先開始學saxophone ,就算有興趣學亦要衡量自己能否有能力應付學業先得。
雖然讀書不是求分數,但如果唔襯初小打好基礎,高小課程會越多越深,底子差想追就困難好多。妳女兒成績唔好,就算想學興趣班亦唔應該集中響音樂/跳舞呢類課程,可以揾啲其他學術方面或訓練思維課程,eg. 拼音班,珠心算,六帽子思維課程,英語故事班...... 以提升佢對學術科興趣,慢慢追番成績。

雖然學琴可以增加左右腦的神經連接,但而家似乎媽媽和小朋友都累不堪言。放棄是幫女兒和自己找一條出路———自由探索。
已經上了整天堂了,不贊成再補習。
如果要補,可考慮看英文兒童卡通和成語動畫廊、唸唐詩(台灣有唱唐詩卡通)。                                                  

如想繼續,
Suggestion
1) 轉音小。                                             
2)繼續學琴,但盡量在𨍭堂時間做些功課(我三十年前可以,但而家唔知得唔得)
3)繼續學琴,但教埋英文歌詞

艾艾 發表於 15-10-19 21:49

我今晚有再同佢商量,問佢色士風同琴鐘意邊樣多d,佢話兩樣都鐘意,我解釋左想佢追番成 ...

做父母的, 自然會比孩子有更理智的想法, 特別是孩子還小, 不懂選擇之下, 真的要靠父母幫助她, 為她做好的決定. 當然能夠作出一些顧及她感受的安排會更好.

回想大女小四時, 為了向我們証明她如何喜歡鋼琴, 鋼琴試考了個distinction回來, 校內試考了個前所未見的全班三甲佳績.  但由於我們做父母的知道呈分試的厲害, 也知道她即使當時尚能應付, 到呈分試時絕無可能同時兼顧學業, 鋼琴和大提琴的學習, 還是讓她停了鋼琴.  結果小五小六兩年她努力之下, 最終能進入理想中學, 並完成大提琴的學習.  現在, 終於有時間重新學回鋼琴, 算是重拾了當日的興趣, 每天自發練習.

當日也有一些其他一同面對呈分試的同學, 除了繼續堅持本來學的一種樂器外(學校同學都有學一項管弦樂), 那些沒有停鋼琴的, 不少是用"只學不練"的方法吊命. 所以才向你推介.

我覺得當年停鋼琴的決定是正確的, 唯獨當初可能忽略了孩子的感受, 相信樓主可以處理得更好.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

我今晚有再同佢商量,問佢色士風同琴鐘意邊樣多d,佢話兩樣都鐘意,我解釋左想佢追番成 ...
正常反應吖....樣樣都中意....樣樣都唔想放棄 ~~~

亞仔明年呈分, 我都會暫停鋼琴, 今年考完樂理我都頂唔順, 應付學業成績先

不知當時情況怎樣,有以下建議:講話大家想辨法追返學業,
可能唔夠時間用要暫停'學'一樣樂器,其實都唔洗一刀切,eg做完溫習功課可去自己'練習'樂器/琴
Promise 成績有進步時會學返。

Ps 佢哭未必一定係唔捨得樂器,有可能是以為你覺得佢做得唔夠好。

引用:Quote:原帖由+艾艾+於+15-10-18+發表阿囡小

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-10-19 發表
小朋友成績差仲用咁多時間響其他興趣班,其實只會令佢對學業越來越冇興趣,越冇信心,影響深遠。如果學琴真 ...
說得好! 之前親戚的朋友有長笛,單,雙簧管,說可以留我細路,加上我有一同事有玩開管樂,他也說過你說的問題,他還有説到香港管樂比較出色的表演者(但他冇講外國),都係初中才接觸和學,叫我遲些才考慮學吹的樂器,試玩其他有興趣先

既然佢真係有興趣,何不同佢商量如何運用課餘時間,去滿足各方面的要求。同意樓上家長講,唔係取消左就必然會成績躍進的,練琴除技巧外,心態上同樣都會獲益良多!

MrBeast 發表於 15-10-20 06:45
不知當時情況怎樣,有以下建議:講話大家想辨法追返學業,
可能唔夠時間用要暫停'學'一樣樂器,其實都唔洗 ...
同業,你話要cut,小朋友哭,有好多理由,可能係吾捨得琴,可能以為你罰佢,可能驚一口答應吾學,亞媽會話佢咁容易放棄云云...親子互動有時真係好多學問。

Jane1983 發表於 15-10-20 12:43
同業,你話要cut,小朋友哭,有好多理由,可能係吾捨得琴,可能以為你罰佢,可能驚一口答應吾學,亞媽會話 ...
cut鐘意既鋼琴去補習, 係我都喊啦。

我細女返咗學兩個月都係唔掂, 因為唔自覺, 所以我cut咗佢大戲, 只keep芭蕾舞。咁我無叫佢補習, 係自己教返, 佢又無乜嘢, 進展良好中。係家姐好擔心無咗個partner
‹ 上一主題|下一主題