用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁呢間小學好唔好﹖
樓主: pcdog8919
go

陳守仁呢間小學好唔好﹖ [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+PoohsBaby+於+15-05-06+發表

原帖由 charlielola 於 15-05-06 發表
我聽人說過,TSL 英文強是靠校內有一定數量的非華語學生,所以可以說是用最便宜的方法來創造一個語境出來, ...
非華語學生實有影響,就算唔會makes friend, 最起碼上arts, music, pe等術科,都肯定要用英文上堂,浸下浸下生字自然多。NET唔多架,但我覺得NET唔NET唔係咁緊要,得閒睇多啲西片仲有幫助啦

引用:Quote:YanKanMom+發表於+15-5-6+16:05+好不

原帖由 MyAshley 於 15-05-06 發表
真的,我有幾位朋友,子女都在不同神校讀,也聽過不少此類好壞參半的評論呢! ...
sure,  間間學校都有好有唔好,睇你好唔好彩啦。正如男人都唔係個個臭啦

gingerale 發表於 15-5-6 21:22
陳守仁絶對不是神校,多年升中~50%係Bl,全校只有三個英文NET, 大部份老師英文都是香港口音,説話文法也 ...

按推斷是否神校的學生及其老師説英文都是纯正口音、文法準確呢?事實上又不是

MyAshley 發表於 15-5-6 21:55
按推斷是否神校的學生及其老師説英文都是纯正口音、文法準確呢?事實上又不是 ...
我真不知何謂神校,只是覺得TSL應該不算,很喜歡另外一位家長所講吃buffet的比喻,學校提供好多選擇,不需要樣樣都吃,整體看多數學生是讀得開心的,學校多多少少都有不足之處,這也是社會的縮影吧。

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+15-05-06+發表

引用:Quote:MyAshley+發表於+15-5-6+21:55+按推

回覆:陳守仁呢間小學好唔好﹖

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-05-06+發表

原帖由 Busybody! 於 15-05-06 發表
我特別慕名去佢的open day, 佢比我睇的就係什麼不知名樂器的表演,拉丁舞,劍撃etc, 你話呢d中學玩我覺增廣 ...
真係牧童笛而家係小學課程係必學架啦,可能咁就唔show啦。而家啲學校都係剛開始openday/簡介會,睇多幾間之後可能你感覺唔同左。以前我地學a for apple, 而家啲細路學a for alligator, 時代不同了,啲細路學野真係難過/深過/快過我地細個呢。係呢個年代,要頂得住"群眾壓力", 不攪一體一藝係好難架,我都頂得好甘架!

引用:Quote:原帖由+gingerale+於+15-05-06+發表

講buffet家長反駁緊我的言論你又在旁搖旗吶喊,原來也是該校家長,你作為TSL家長的質素如此真係令我嘆為觀 ...
哎呀,你誤會了,我全無反駁你既意思,你有部份觀點我會認同的。上得黎ek, 都係想好既聽,唔好既都聽,揾間最合心水最適合既學校麻。見多幾間,圍多幾班家長堆,攪攪下都會有感嘆,係時代走得太快,還是我走得太慢?!

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+15-05-06+發表

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:其實我當初都係講句普世價值啫,班家長咁大

其實我當初都係講句普世價值啫,班家長咁大反應真係嚇死我。

1X個家長車輪咁質問我,其實咁芝麻綠豆的一句 ...
唔只呢度啲人怪獸,真實世界仲多,我都唔係好敢係呢度亂講野,因真實世界啲人會用黎當是非,超乞人憎!Anyway, 祝你早日揾到心水學校,一擊即中

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-05-06+發表

你知我唔係話你
車。。。咁係我用buffet做比喻麻。。。我都唔知你係講緊我定講緊第二個喎 嚇得我呢。。。

引用:你講到自己咁清高,就係適當時候收。。。聲

原帖由 BabyKD 於 15-05-06 發表
你講到自己咁清高,就係適當時候收。。。聲啦。仲講咁多挑機既說話。
為咩呢?食不到的葡萄?定唱衰啲間學 ...
做咩想扮王國X做基層

引用:你講到自己咁清高,就係適當時候收。。。聲

所以我咪話呢d可能係而家的普世價值囉,點知有個癲婆跑出來指責我咁講嘢唔啱。你對住d咁嘅同學仔媽咪,我都 ...
咁講啦,表演呢啲野,應該就個場地啦,hall 咪表演呢啲囉。奥運游水都自細開始學,但冇理由叫家長去泳池睇佢游水麻。咁小朋友對跳舞有興趣,中國舞又好(我見到隻脚擺到上個頭都好驚架!), 拉丁舞又好,都要佢地自願先可以既,家長迫唔到咁多啦!

你今日食咗未呀?

受到警告

‹ 上一主題|下一主題