用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 從前我希望/要求仔女點樣,依家仔女咁樣!唉!要接受好大落 ...
樓主: 小時了了
go

從前我希望/要求仔女點樣,依家仔女咁樣!唉!要接受好大落差   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 14-8-18 09:42
題外話, 可能有不少人唔鍾意生果報, 但我發覺佢逢週六副刊中的親子專欄都頗有水準, 大家不妨去看看 (可以係 ...

" 好似呢篇講關於"魔雪奇緣"的領會, 又有多少人可以睇完之後感受得到: http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/family/art/20140517/18721335 " - 好好的文章, 多謝分享

之前阿女係暑假時係咁同我講想買 "魔雪奇緣" VCD/ DVD 返屋企睇, 我心諗又係公主什麼什麼戲吧, 唔買. 尋日睇完您呢篇文章我決定買了, 故事好似好有教育意義.

回覆:little_yolky 的帖子

Why do u have such a gesture for point 5?

回覆 小時了了 的帖子

哈哈! 想起也开心死了,

*发现女女喜欢玩煮饭仔, 已经想定佢大个时做Jamie Oliver, (上星期上网订Jamie's Kitchen, 原来已经爆满六十天, 不然可以在六时前排四个钟等入座吃晚饭, 近七时去等, 已经停派位,明天请早)

* 买个四百元voilin 玩下, 顺便买埋Vannessa Mae DVD, 等住做星妈.

* 钟爱看书, 必定是未来大文豪, 成就应该可以拍得住: William Shakespeare

* 喜爱sports, 阿妈等紧送女女上奥运会奖台,顺便有得播国歌, 就是完美句号了.

全部是很'有可能实现'的梦想............大前题是最好有位非常有天份, 有实力(才智德兼备), 有斗心, 好鬼勤力的妈妈, 再加点'因缘际会', 事情便易办得多了.

小女的妈妈除了经常发白日梦, 偶然帮忙'吶喊助威', 算是勤力, 其他是全部欠奉......如此条件下, 顺顺利利, 养大个女, 已经非常本事了!  

那些年......带孩子的日子!    简直是狂想曲的日子!

回覆 小時了了 的帖子

一個很有意思的帖!
早幾年,我還未當媽媽,當然有許多關於孩子的幻想,心想,我和先生的父母讀書都不多,到底我們也是研究院畢業,有職場上有些微成績,收入也可以(絕非打工皇帝),我想大家都明白這種情況吧,沒理由我們下一代會差過其父母。這是我一直以來的想法。

後來看了Good Will Hunting(驕陽似我),知道即使天才擁有非一般的才華,也有權選擇一條許多人認為平凡的路,任憑身邊的人說他浪費了上帝給他天賦云云。那時,剛有朋友苦著臉說自己的資優孩子,在學業成績上沒反映出他的天賦,日怨夜憤。所以,對於這齣電影的訊息,我是很深刻的,因為,朋友沒想過孩子所希望的。(當然,我亦明白朋友乾著急的無奈)。Having said all these, I want you to remember, this is his life, not yours.

直至懷了孩子,上了BK,知道孩子健康不是必然,孩子可以很辛苦,有些問題,可能俾心機俾多些錢可以解決,有些卻不可能,甚至......有些孩子很早離世,留下短暫的回憶予父母。所以,健康才是最重要的。到現在為止,我仍然可以保持這種心態。也許,我的孩子仍小,未面對各樣競爭吧!但我信 go with the tide是最好的,但不代表我沒有期望,而重要的是我會/樂意/願意接受跟我期望有落差的孩子。

我說說我對孩子的期望:

(1)音樂:希望學精一樣樂器,但不勉強。我希望他可以認識音樂,以另一角度了解世界人心。大仔已四歲,還小,尚未安排,況且暫不見他有興趣或天分。我相信天才是天生的。

(2)體育:不見他擁有特別天分,但已安排習泳,進展理想,但亦毫不勉強,只為求生。踏單車是另一期望,未開始。足球,他頗有興趣,曾經上堂個多月,可以考慮再參加。

(3)其他興趣:中國書法,沒法子,這是認識中文的好途徑。另外,若非他主動要求,表示強烈意願,我都不會主動安排其他活動。

(4)愉快學習:我期望將來他上了小學後,在家時間是玩和看書。功課越少越好。

(5)語文:中英兼擅。好像在發夢吧?自問英文有限公司,只好請老師一星期一次跟他對話/說故事/玩,讓他看英文卡通。中文,由我親自督師,不問進度,只求日日有進步,保持興趣。通向這條大路的方法,就是閱讀。若到10-12歲左右,英文基礎夠的話,可以考慮多學一種歐洲外語,但要看他程度,不勉強。

(6)禮貌:家教執行嚴厲,這方面,習慣成自然,禮多人不怪。

(7)視野:我期望孩子一早知道世界很大,香港很小,各處地方各有優勢,若能兼收並蓄,集百家大成方成一家之理,並不拘泥於細末微碎的井底蛀之見。這點,我相信是很重要的。

我說的大抵不過紙上談兵,孩子還小嘛!但我相信,方向緊要過方法。若是方向正確,晚點到目的地也不算遲。何況網上資源多如牛毛,總有順風車可搭。

judy  謝謝分享  發表於 14-8-20 10:24
小時了了    發表於 14-8-19 15:32

annie40 發表於 14-8-19 13:19
回覆 小時了了 的帖子

哈哈! 想起也开心死了,

哈!哈! 套用星爺名句: "人如果無夢想, 咁同咸魚無分別".

換一角度唔好咁沉重講話咩 "落差"而係講"夢想/幻想,", 成個 topic 唔同晒, 人都輕鬆面對好多.

Thank you so much!

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=39233830&ptid=2879759][color=Olive]torunpoland[/color] 的帖子[/url][/b]

谢谢你! 言词诚挚, 真是很好的分享! 孩子真的十分幸福呢!

如果可以,  请考虑多添一个綱要, 就是事无大小, 学懂感恩! 生活里足够是最好, 不要多给不必要的luxury. 这一代的见识不会少, 却多偏见, 偏听, 偏爱, 究其原因是没有'兼爱'的能力, 没有同理心, 这样的思维必然妨碍日后身心发展.

话多了, 请谅!

fc926  知足常樂  發表於 14-8-19 16:52

(6)禮貌:家教執行嚴厲,這方面,習慣成自然,禮多人不怪。

I like it very very much.

回覆 小時了了 的帖子

Mom can dream....................dream....dream.....dream 紧女女的未来老公靓仔, 本事, 有爱心, 有本心, romantic......  Oh, no one good enough! 点算好?   :(

回覆:annie40 的帖子

謝謝意見。

有時,明明心裡想買點甚麼給他,剛巧他又想要,我會特地不買,我不想他「扭計成功」。我想孩子明白,既然不是必須品(當今世代的孩子也許不明何謂必須,因為一樣不缺),也就不會隨便亂買。

感恩,我們嘗試以身作則教導。

兼聽,相信從我們的「視野」一方面著手。

回覆 torunpoland 的帖子

這點自己也做得不好,只是外子是天性對自己孤寒,我要扮演十分尊重爸爸的角色,也要一起努力的「孤寒」。孩子的貴重物件,多是一些aunty,uncle 送的,或是找個借口送的,因為少見更會珍惜,那怕是很簡單的物事,孩子依然記掛別人對她的綣顧和心意。交往是相對的,愈是感恩,人生路上,遇上的慷慨愈多,年輕人的機會多得很,只怕一點微的不屑,一丁點的煩躁,便白白的把機會送走。態度決定高度,是錯不了。
朋友間,交往頻密的更節儉的竟然也不少,這個潮流不錯啊!送人家孩子漂亮禮物時,真窩心!看來彼此把人家孩子借過來,偶爾嬌竉一番,有點像交換禮物呢!

回覆:從前我希望/要求仔女點樣,依家仔女咁樣!唉!要接受好大落差

多謝樓主分享。令我回想起很多以前的心路歷程。每個父母或多或少都對孩子的將來有點幻想。以前有點迷失,想與別人的孩子比較。後來經歷過許多事情,醒覺其實他有的潛質和能力不是我可以控制和想像。我看樓主與我的信仰一樣,也不妨用一點基督教術語,上帝在他們身上有祂自己的計劃。我們作為地上的父母只要引導他們行在正途上。他們的將來,我們實在沒有造物主的智慧來為他們來安排一切。

torunpoland 發表於 14-8-19 21:48
謝謝意見。

有時,明明心裡想買點甚麼給他,剛巧他又想要,我會特地不買,我不想他「扭計成功」。我想孩子 ...
係, 好多時自己都要忍手.
希望每天開心渡過 ;-)

希望孩子長大了要怎樣怎樣,講真,真係唔到我地諗,不如燒多啲香,求神保佑天下太平仲好。打開本歷吏書,古今中外,有幾多太平年呢?

不遇,當孩子仲細時,在我地仲可以完全掌握時,我最想孩子四肢發達,身體健康。大少常說,帶孩子出門,啲人一見會,就會話,你個子好高大噃,跑得好怏噃,父母即刻有晒面子。嗰啲排隊排第一嘅,父母要多費周章,證明其他都排第一,才可show-off。

阿仔細個,除了游水、滑冰、足球外,操其四肢發達的大計,就落在大少和工人姐姐身上,工人姐姐最主要帶佢去踩單車,大少教阿仔所有佢識嘅(包括見過)運動,這包括了篮球、羽毛球、乒乓球、棒球、輕功......

結果:

1.單車:阿仔K2己話要踩两個輪,俾佢纏到煩,唯有應承,結果,一個下午搞掂,第二日回家,知他在公園玩,去看佢。佢踩緊單車,遠遠見到我,揮手同我打招呼,嚇死我。
2.足球,滑冰。家人認為危險,只學半年。
3.游水游得好,泳會叫佢加入泳隊,但阿仔更希望打羽毛球,現一星期只練一堂。
4.羽毛球,大少教咁多種運動中,最成功就是羽毛球,現一星期練近8小時。

除了做運動外,阿仔第二法寶就是睇書。本來以為男仔難搞,點知唔係。我發現了"屁屁尿尿,打打殺殺"八字真言。只要内容有此八字真言,無論中英文,阿仔都喜歡。

torunpoland  K2兩個輪,好事喎!  發表於 14-8-20 15:20
annie40  so healthy!!!  發表於 14-8-20 14:19
HaYi  八字真言真對, 我個都係..仲有Ma   發表於 14-8-20 13:23

回覆:judy 的帖子

男仔先喜歡波波車車,之後屁屁尿尿,之後打打殺殺。

謝謝賜教!

醒目開學勳章

我覺得我對兩個小朋友嘅期望不停咁改變緊 (微調中)因為生佢兩個時,我身體一路都有問題,所以,佢地平安已經係我最大嘅心願

到大d,同老公定下以下計劃:
音樂:培養對音樂嘅興趣,係爸媽送俾孩子一生人嘅禮物
運動:基本上一定要學游水
學習:學認字,愛閱讀,愛書

老大so far都叫做到上面嘅嘢,音樂有d拖拖拉拉,但老師話佢OK嘅,所以會繼續
游水都算ok,望佢識游,唔望佢游得快
學習都算唔錯,好鍾意睇書,好鍾意計數,會自己做功課,考試測驗半放手都OK

老二就pick up得好慢,對音樂毫無興趣,但就好鍾意玩水,學緊游水,認字差d,但都好鍾意書

身體,兩個都唔太好,唉~

回覆 Yanamami 的帖子

D野好似相反咁O既?
令我有D懷疑其實係咪越細個迫佢佢越無心機學, 越諗住唔理佢就去學?
人係犯賤架嘛...
不過我覺得最緊要小朋友開心。

Yanamami  摸住石頭過河~  發表於 14-8-20 14:25

上星期新出現一個落差 ------ 9歲升小四的阿女生平第一次出聲講 "粗口"(X你老X) 罵奶奶 (事原小女與奶奶爭睇電視, 老人家打她, 她就用"粗口"回敬" 老人家). 呢個落差.... 唉!

作為父母的我倆, 倆老人家以至親戚朋友無一個人有講"粗口", 我理想地認為這"身教"已可避免小女粗言穢語, 當晚大興問師怒罵小女她從何處學來, 她好理所當然話周街啲人成日講...當晚她當然被阿爸及阿媽(即係我)罵個狗血淋頭, 另加上一課如何處理憤怒情緒管理

呢排新聞有 2單法庭版阿仔聯同朋友/同學殺害父母, 以及娛樂版"房東"毒害事件. 尋晚我同阿女傾這3單新聞, 全部都係同學又或者係好朋友叫去做的, 我同佢講, 妳自己人生路妳自己選擇及決定的, 父母無可能 24小時睇住妳. 而且, 叫做壞事及錯事的人好多時係妳好朋友, 妳要識 say no. 阿女即刻講如果佢吸毒唔洗我教啦. 我正想罵她時, 她接住講到時佢坐牢, 俾懲教處啲人教了.

我無言

係我講大道理教女時, 我同佢講升小四開始要參加紀律制服團隊, 妳要學好品格, 服從, 紀律.... 前文我講過我一直以來好想佢參加基督少年軍, 但係佢嫌考章辛苦, 又要背唔知咩野, 又要步操等等唔肯參加. 之前遊說佢一年未能成功, 尋晚我傾開"房東"毒害及2單法庭版新聞, 我同佢講教好佢係作為父母的職責, 佢今年一定要參加. 她今次見我咁強硬, 無好似以前咁強烈反對, 反而勉強應承了. 唉!

上星期新出現一個落差 ------ 9歲升小四的阿女生平第一次出聲講 "粗口"(X你老X) 罵奶奶 (事原小女與奶奶爭睇電視, 老人家打她, 她就用"粗口"回敬" 老人家). 呢個落差.... 唉!

大劑。

我地無咩要求,大前提要開心有時間玩,就算返學仍要有2小時自由時間:

大仔今年升小3,未夠8歲:
畫:創意原本唔差,可惜學校思想較守舊,鉗制小朋友得幾緊要,攪到依家唔係好得,但抄畫就一流。
音樂:學左1年有2級程度,老師話佢唔錯,手指超夠力所以學得很快。可惜我地成日帶佢周圍玩,攪到佢坐唔定繼而唔想練琴,最後升2年班後停了。
運動:ok, 5歲前學識單車游水,咩都玩。好彩周身刀都有一兩把利,暫時是2項學界運動冠軍,來年都應該係3甲必入。
學術:我地要求唔高。學校全級約170人,頭100名都係b1生。我地只要求功課測考自己攪掂,考頭50名內,sofar 小一開始到現在全放手唔理都未跌出。
‹ 上一主題|下一主題