用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇人會安排小朋友入讀兩間幼稚園? ...
樓主: 2014bumble
go

請問有冇人會安排小朋友入讀兩間幼稚園? [複製鏈接]

引用:羸在起跑線,輸在終點線。 +

原帖由 zhouyier 於 14-06-18 發表
羸在起跑線,輸在終點線。

回覆:請問有冇人會安排小朋友入讀兩間幼稚園?

愛佢變成害佢

我囡嘅同學仔, 阿媽幫佢地安排勁多暑假活動, 學乜都有, 興趣班都報咗萬幾蚊

我一樣都無報, 只係比佢繼續上佢自己揀嘅畫班, 講真, 得果兩三歲人仔, 玩係本份, 而家唔玩幾時玩? 開心童年無價, 我係你就揀kv, 平時返學谷d就算, 放學就勁玩平衡返

小朋友讀兩間幼稚園的情況真的越來越"普及",早上上班時在電梯裡見到一個外傭和小朋友,但有兩個不同學校的書包在個大環保袋內!去到大堂又見另一對!真的難明,莫非歪理可合理化!

Crazy NO NEED!!

不如搵間有全日制的讀啦, 大人,小朋友都不用咁辛苦

回覆:hedhed 的帖子

very agree with your 1.5 theory!

poor kid

Going to 2 schools afterall your kid will feel tired every day and he therefore cannot concentrate to learn. Do u think u really can find out which school suits him?
Most importantly, your kid may hate going to school, u make him lose interest on learning.  Think twice.

引用:Quote:hedhed+發表於+14-6-17+23:52+唔洗理

原帖由 cherryird 於 14-06-23 發表
你老闆好自私, 到唔鐘意返個間就退學, 好多小朋友都無位, 點解要做到咁
點解?因為想揀。係資本主意社會特質,就係有錢有得揀,如果唔係同共産有咩分別⋯可能做法自私,但只係換個角度,如我係樓主,兩間都收,老公、朋友又俾唔到太大意見,自己又有咁嘅財力,又覺得值得,就會去同小朋友去試。平時帶小朋友返興趣班都係咁,好多媽媽見考試季節就停學,有無人會問果間興趣班點為生?宜家even收學券的幼稚園都係自負盈虧的,講到底,係一盤生意。

講返正題,如果樓主小朋友覺得辛苦,樓主應該會知。無人會難為自己小朋友。ps如明知小朋友頂唔緊都仲會難為自己小朋友嘅人,你諗下佢其實係咩人?

hedhed 發表於 14-6-23 09:10
點解?因為想揀。係資本主意社會特質,就係有錢有得揀,如果唔係同共産有咩分別⋯可能做法自私,但只係換個 ...

小朋友個胃一次食得落一碗飯既話,我覺得唔會因為有財力,負擔得起,就「試下一次食兩碗飯」。

另外,只有非牟利幼稚園先可以用學劵,故難以用「生意」一言以蔽之。

如果樓主小朋友覺得辛苦,樓主應該會知。無人會難為自己小朋友。

相反,我以前見過有關討論,有家長既講法係「細路仔適應力好強既,好快就習慣,而家辛苦d,第時咪舒服d囉」

引用:小女現正就讀kingston幼兒班,已快近一年,剛

原帖由 2014bumble 於 14-06-16 發表
小女現正就讀kingston幼兒班,已快近一年,剛有幸收到kentville嘅K1學位通知,所以都想俾佢同時嘗試。請問有 ...
個人睇法:

讀得到和讀得起Kingston, 應該會在有司機的車內換衫吃飯吧?!

如冇的話,讀kingston上去會有d吃力,不如只讀kv.

樓主,咁樣考量件事會否簡單一點?

嫁2個老公(冇犯法的話)

一定有人支持嘅,
But not me.

知道有小朋友K1 返Kingston 下午返KV, 到升K2 只係take Kingston ,quit 左KV

回覆 2010YL 的帖子

exactly! Shouldn't ask this question at all.

回覆 megwong1 的帖子

回覆 IrisChin 的帖子
Deleted

聽说有一小女孩……讀3間……

星期2,4 返全龍幼稚園霸住個小一直升機會,

星期1,3,5 返St C 貪佢名氣夠幫手考女神校。但嫌淺.

然后pm 就返足5日學術强的幼稚園補底。

最後用SC 名義考入神校!

引用:聽说有一小女孩……讀3間…… 星期2,4+返

原帖由 picture 於 14-06-25 發表
聽说有一小女孩……讀3間……

星期2,4 返全龍幼稚園霸住個小一直升機會,
乜 人都有

‹ 上一主題|下一主題