用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想試插P.2九龍塘名校,連親戚也笑我
樓主: Henry2013
go

想試插P.2九龍塘名校,連親戚也笑我 [複製鏈接]

引用:其實我覺得你什至唔使同人講插班 +

回覆:想試插P.2九龍塘名校,連親戚也笑我

如果想插,就吾好再唸,越高級位越少,越難插,越遲轉校,適應新環亦越難。
九龍塘很多資助學校,不用交學費,運動可以平有平學,天資搭夠,既然兩夫妻都是大學畢業,自己花多些時間教,跟不上才補習。
如有心插,搜集多些心議學校的資料,九龍塘某些小學以英文為主,代表插班的卷會用英文出題,例如數學。面試語言。
成績好,重要,準備足,也很重。

另,P1成績代表性不太大。

引用:Quote:Henry2013+發表於+14-6-1+15:51+小朋

原帖由 odelia_ho 於 14-06-04 發表
所知過往個案, 地區名校想插班九龍塘最top的學校, 都要有全級三名內或甚至只有全級第一才有機會,
但又同意 ...
Agreed. 識得有人在地區名校考全班第三連interview机会都無,另一個考全級第一就有得 in.

Isaacmommy 發表於 14-6-5 08:46
Agreed. 識得有人在地區名校考全班第三連interview机会都無,另一個考全級第一就有得 in.

...
冇錯, 事實就是如此, 學校只憑名次去揀人interview

回覆:Henry2013 的帖子

唔好再猶豫,不妨一試。對你沒有損失,p.2 係最好。

回覆 Henry2013 的帖子

試吓先啦,試吓又唔會要你放棄而家個學位,得咪吐氣揚眉,唔得都可以繼續名列前茅,完全無壞!!

回覆:Henry2013 的帖子

一試無妨,唔得又唔使話比人知。當年都有親戚同我哋講某校只收 top professionals的子女,如大法官、大医生等。聽完有點不是味兒但都沒有介意,自己盡咗力就算。

到時去到喇沙 玛利。邊個笑呀。

pat pat 口只會出便便,到時佢地又話:鬼吾望佢留班!
所以,吾洗理人,但你又不應同人講。

回覆 anntx3 的帖子

講得好!好多人都係pat pat口!

Henry2013 發表於 14-6-1 15:51
小朋友在地區名校考P.1全级10名內(運氣+勤奮) , 我想試下插P.2九龍塘名校,因為插班位不是每年都有.
我不開 ...
第一次收到邀請信是很興奮, 你難免會告訴別人. 然而, 某校都寫明並不一定有位, 尤其是當你連面試也被出席過, 卻沒有任何音訊時, 你才會開始明白起初不應告訴別人...

同意,既然不是年年有插班位,你想做就試下囉,不用告訴他人

加油!

回覆 Yanamami 的帖子

大把人一知半解!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

貢獻勳章

咁咪係, 又唔駛錢, DBS 都唔係個個有錢仔啦! 喇沙仔住公屋大有人在, 又如何!

一於去, 唔好第日後恢! 而加係個小朋友去讀書, 又唔係家長鬥學歷鬥身家. 幾多10優狀元父母係藍領, 前法官個仔藏毒亦唔係新聞, 最緊要個環境程度適合小朋友, 而佢又讀得開心, 否則 St. Paul Co-ed 免學費收你, 但次次包尾又有乜好呢!

serinac  能插班入名校的,都非等閒之輩,很難想像會變成次次包尾噃!  發表於 14-6-7 22:48

py84ko 發表於 14-6-1 23:44
我都認同,未有好offer, 就唔好公開住,但如甘都講咗,如果同埋你認為為小朋友好就go ahead , 唔使理人點睇 ...
我連轉了校都冇同親戚講,只有同直屬的親人講。其他人問我只係話轉了去一間有直屬中學的津小。其實真係不用為人而活,自己的小孩只需要自己負責。

不如問下個小朋友意見先啦。
如果佢應為ok, 咪試下囉,洗乜理D三姑六婆講咩唧。
當然,如果小朋友吾想去考,咁就無謂搞啦。

先同佢講現成績叻不算真正叻,名校是教深幾年,係名校叻才算勁,名校有游池,自己球塲,有好教練,有時請外國名星作表演賽,邊果邊果是舊生,學校收得你,會認同你的能力,還有獎學金和精靈訓練(免費),相信小朋友一定去考,你想做就試下囉,不用告訴他人,插班後才再post上來...
‹ 上一主題|下一主題