用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心好定大坑真光好?
樓主: patricia_luk
go

聖心好定大坑真光好? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+artinie+於+14-02-11+發表你

原帖由 Smartbubu 於 14-02-15 發表
會唔會三年後,小學都多返學位呢?有無人知,點解今年多左幼稚園位?

...
幼稚園:今年係每三年一屆240人,因課室數目而訂,下年的申請收180人。
小學:如果情況不變,今年9月入讀K1的學生,三年後升小一(如選私小部)只有3班,但只能提供85%學額給幼稚園,即收102人。

brrbaby2007    發表於 14-2-19 09:57
lawa  I totally agreed  發表於 14-2-16 23:19

Thx, finally i chose SH, hope that it's good choice

回覆:tvmojoedu 的帖子

引用:看了以上分析+好似聖幼學術較真幼好+尤其是

原帖由 mosingsing 於 14-02-16 發表
看了以上分析 好似聖幼學術較真幼好 尤其是英文。
但我見數據及真小既3測3考 真中成積又好好 咁其實係咪即 ...
你的想法和我很接近,而且真小亦沒有聖小那麼谷,所以是happy幼稚園和没有那麼谷的小學,但最後成積卻差不多甚至好一點㸃(如看近兩年)。另外聖心英文和學術是較真光多,但啟法小朋友方面應該真光做得好些一,大家可參考教育局質素評核報告,看看教育局評價,聖幼給我感覺是這幾年想加人很多課程,但效果末如理想,所以報告内對“學與教的成效“的評核並不很理想,有多處宜加改善。我替小朋友報考學校時都會看評核報告,所以想提提大家。

jenjenny 發表於 14-2-18 09:58
你的想法和我很接近,而且真小亦沒有聖小那麼谷,所以是happy幼稚園和没有那麼谷的小學,但最後成積卻差不 ...

對, 多看不同渠道資料很有幫助。

另有一項資料,我也是從其他BK 前輩留言看到。(恕未能POST回原來出處,搵唔返)

除了考慮最終成績, 也要看看中學的INTAKE, 評估下學校點樣教學生。聖心書院收生很照顧自己的小學生(自己修會一手培育O既學生),因直屬及自行收生階段的關係, 基本上是收大量2間自己小學的學生, 不是只收BAND 1, 部份BAND 2 也因直屬的關係而入到書院。(升中派位機制複雜, 大家再研究研究)

我會咁睇, 如果INTAKE唔係盡收精英, 但OUTCOME有咁樣O既成績, 真的很不錯了。(我記得前輩個POST指, 同樣情況出現在培正)
除了成績, 我也會考慮學校在"全人教育"方面的教育等等......

真光收中一新生時, 已經加入不少其他小學BAND 1生, 如有錯請指正。

引用:+本帖最後由+Kobaby+於+14-2-18+10:43+編輯

原帖由 Kobaby 於 14-02-18 發表
The outcome for SH is not good recently , the May be reason for intake

回覆 tam_bb 的帖子

是大B, 可靜可動型

回覆 artinie 的帖子

Can u explain more specifically? I wanna know more, thanks.

Dada1115  我都想知, 呢幾年咩事?  發表於 14-2-18 11:55

回覆:patricia_luk 的帖子

真幼産物,已離校
課程真的較簡單,K1,2冇乜功課,K3開始培養中文寫作,
課程雖簡單,但升小一又冇特別問題,冇老本食都跟得上。如果鍾情深課程,真光可能淺到嚇c你。但校內氣氛一流,有家的感覺,經常可見老師摟著小朋友。

真幼唔係sell課程深,佢係比小朋友係生活中學習,培養小朋友既學習興趣同學習能力。其實我自己buy呢樣多d,因為只要喜愛學習,同埋識得點樣學習,將來上到小學同中學就唔怕。可能就係因為咁,點解真幼咁淺,但上到真小同真中又跟得到同讀得好

回覆 patricia_luk 的帖子

兩間都係好學校, 不如睇下邊間近屋企, 星期六學校如果有興趣班都方便好多.

artinie 發表於 14-2-18 11:15
The outcome for SH is not good recently , the May be reason for intake

都聽到有人咁講, 不過自己懶冇做資料搜集去證實。

INTAKE唔係近年先咁安排, 所以好難一概而論。

HKDSE係新產物, 好多學校O既成績都同之前有差別, 或者睇多幾年, 個數據會可靠O的。

宜家搵幼稚園, 希望有間小學BACKUP,我覺得2間小學都好好了。

講到升中, 始終係睇小朋友實力, 到時叻O既可更上一層樓, 到時中規中矩O既, 2間O既中學都已經唔錯, 如果力有未逮O既, 有直屬中學都要行人止步了。

brrbaby2007  so true  發表於 14-2-19 09:47

回覆:聖心好定大坑真光好?

睇視學報告,真光評估好正面喎,可信嗎?

引用:睇視學報告,真光評估好正面喎,可信嗎? +

原帖由 Crystalpig76 於 14-02-18 發表
睇視學報告,真光評估好正面喎,可信嗎?
視學報告當然可信,教署做的難道會假

引用:Quote:原帖由+Crystalpig76+於+14-02-18+發

原帖由 jenjenny 於 14-02-18 發表
agreed . Gov EDB did it

引用:Quote:原帖由+Crystalpig76+於+14-02-18+發

原帖由 jenjenny 於 14-02-18 發表
I also look at the report when choosing . More reliable

純粹個人喜好,我唔係咁鐘意著“旗袍“

oooasis 發表於 14-2-11 22:52
聖心係港島幾間龍校入面算谷,當然唔會好似kv咁,但功課都幾多,幾乎日日都有功課做,週末仲好多添,因我見 ...

去到K3為了接P1, 我覺得功課幾深下
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我以前也有SH及TL offer, TL個campus真的非常好,但最終還是選了SH
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。
‹ 上一主題|下一主題