用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人IN完根德園後決定就算有OFFER都唔要? ...
樓主: mcbb916
go

有冇人IN完根德園後決定就算有OFFER都唔要? [複製鏈接]

我見好多家長話interview之後就唔鐘意KV個校舍,我反而被佢地貼出嚟既學生勞作吸引咗,更加鐘意KV。

abby0624 發表於 13-11-8 10:15
我見好多家長話interview之後就唔鐘意KV個校舍,我反而被佢地貼出嚟既學生勞作吸引咗,更加鐘意KV。 ...
我都係!本來對KV冇乜好感,覺得學校好悶。但面試後改觀,感覺KV實而不華,老師有經驗,唯一擔心會否學習不夠生動,只強調背書。

引用:+本帖最後由+DwarfMaMa+於+13-11-7+22:20+

原帖由 DwarfMaMa 於 13-11-07 發表
大家理念唔同啫, 發表吓自己意見啫。唔洗講到送自己個囡去死咁誇張吖

回覆:有冇人IN完根德園後決定就算有OFFER都唔要?

我女兒是活潑好動的人,返學很開心,學校的教學方法也好,不是死讀書,相信每個小朋友也讀得開心之餘又學到知識。上次生日會加Halloween party 每個小朋友也可穿Halloween 服飾,放學一大袋零食,而每天老師亦會奬小朋友小食及貼紙,得開心。

引用:Quote:abby0624+發表於+13-11-8+10:15+我見

原帖由 novelle 於 13-11-08 發表
我都係!本來對KV冇乜好感,覺得學校好悶。但面試後改觀,感覺KV實而不華,老師有經驗,唯一擔心會否學習不 ...

讀了3年沒有背過書!

背show & tell 演詞,有!
背歌舞劇表演台詞,有!
背筆順, 有!
我大囡現在剛小一了, 中文字筆順比我還要好, 我都係喺佢身上, 學番啱啲筆順.

回覆:有冇人IN完根德園後決定就算有OFFER都唔要

初初我都以為kv 係死谷好嚴既學校,但仔仔番左呢2個月完全令我對kv 改觀,佢哋係一步一步黎,所以小朋友都唔覺得辛苦同谷,學校老師教完d 咩番黎自動報告
小朋友好鐘意番學
既然當初唔鐘意就無謂報,好多朋友上星期都報神校cckg,但我覺得仔仔鐘意kv 就留番係度讀而無報cckg

回覆:有冇人IN完根德園後決定就算有OFFER都唔要

我完全明白,
沒有最好的學校,
只有最適合的學校!

我有幾個好友,讀緊神級學校。

問學生A家長,說辛苦到不得了,所有課外活動都cut了,媽媽都辭職全心全意教和幫她,但都搞唔掂,又唔想轉走,死守。可惜孩子愈讀愈沈,老師電話差不多兩星期接一次,終於留班了。

學生B家長,卻說她的孩子在學校學得很輕鬆,也有時間學兩種樂器,應付自如。亦有時間睇很多課外書,孩子信心爆棚,在學校愈戰愈勇!

同一所學校,同一批用家,卻有如此大的差別。

所以,沒所謂了,我孩子讀過好,唔代表適合你的孩子,
有孩子讀唔掂,也不代表你的孩子會比他更糟!

希望,你們都會為孩子找到能令他發揮得最好的學校!

rosebb    發表於 13-11-8 13:30

話時話, 我家妹妹已經完成了3間幼稚園的面試,
家陣, 等消息!

11月中 我都會幫妹妹DOWNLOAD定St.Paul嘅FORM, 萬一3間都衰晒, ST.PAUL就要去IN了.

回復 DwarfMaMa 的帖子

但我想問你個囡如果有龍校收,你會點揀呢?眼見身邊有些龍校的,唔係煩學校收唔收,就係上小學會追得幸苦,KV升小一始終有個底,但又要煩小學.........

我今年忘記報名, 所以諗住 k2 報名插班, 但唔知得唔得

回覆:rosebb 的帖子

我之前講過,我大囡讀根德讀得幾好,
囡囡在15分情況下,
剛剛嘅6月1日派位,
揸住張slip真係無言,派左去最尾志願!

最後,7月扣門入了我們覺得很不錯的龍校!
恕我不便透露是那所學校了。

妹妹有家姐的關照,有皇帝位。
所以,我現在會prefer離家不太遠的幼稚園。

但想起當年為家姐選幼稚園,無親無顧無相熟介紹無家底又15分平民百姓,我和我先生就選了根德園給家姐。

去到扣門或去私校考小一時,我覺得,如果要喺香港讀主流小學,根德園實在幫了很大嘅忙。

如果根德收妹妹,我都會比妹妹讀根德!

引用:Quote:DwarfMaMa+發表於+13-11-8+13:21+話

原帖由 rgalc 於 13-11-08 發表
ST.PAUL係未唔一定有得in架?
都唔知咖!

DwarfMaMa 發表於 13-11-7 22:36
K3那年, 我帶細囡去 TUTORTIME上playgroup... 放Playgroup時, 剛好就係根德園小息, 見囡囡同其他小朋友上樹 ...

認同呀,阿女都緊k2,佢好鍾意玩tree house同化妝(有個化妝鏡同櫃,佢話要排隊,好多人玩)有時覺得而家小朋友物質太豐富,我個人鍾意樸實既幼稚園.吾駛攪好多咩活動,(kv只有生日會,但小朋友可著靚衫,有野食,已經好開心)

回覆:kwokbobo 的帖子

我仔仔是超級活躍型,但平時見老師是用讚,鼓勵和獎勵的方法去教他。我覺得老師很懂得用小朋友嘅語言,而且時常用好positive和欣賞小朋友的方法。如仔仔有一次吃完茶點乖乖伏在台休息,老師勁讚他乖而且獎佢出去玩滑梯。老師也有和我討論在家可如何配合和訓練小朋友專注力,而且還安慰我小朋友可慢慢教,放心交比佢地,還説仔仔進步了很多,真心覺得老師是很有heart 和experience.

引用:我之前講過,我大囡讀根德讀得幾好, 囡囡

原帖由 DwarfMaMa 於 13-11-08 發表
我之前講過,我大囡讀根德讀得幾好,
囡囡在15分情況下,
剛剛嘅6月1日派位,
呀,但當年st.paul無收家姐,
家姐根本唔肯自己入去考,喊住入!
所以,預左,衰梗!

請問用家,一般KV小朋友的的英語水平如何? Thanks!!

回復 kwokbobo 的帖子

我女係根德園返學, 讀得開心, 又學到我想佢學到既野, 返黎自動波做功課, 考試測驗學校唔會特別出通知, 學校唔係坊間所講只有讀書, 好似其他kindi一樣, 有動既一面, 只係冇比家長參與, 老實講, 對於雙職父母黎講, 確真係好好, 因我地唔洗花好多時間係學校function.
坊間好多非用家對kv種種誤解, 如果真係想知更多, 直接問kv用家. 意見正確得多.
至於有offer到最後都選擇唔要當然係個人決定. 再講, 依家競爭咁激烈, 有龍校收而放棄kv確又好合理. 只係大家都睇唔到呢個競爭問題將會變成點, 但kv確係一間好好既kindi.

引用:Quote:原帖由+lw1123+於+13-11-07+發表講得

原帖由 figo10 於 13-11-08 發表
好叻呀,kv同skh都有offer,呢兩間係我dream school!!希望我仔仔都有你囡囡咁叻!

...
我囡囡並非特別出眾,只係佢天生經常面帶笑容,故幸運地有 offer.. 你也加油!

‹ 上一主題|下一主題